Volume: 6 Issue: 4, 12/30/21

Year: 2021

Research Articles

Review

  1. Uluslararası İnsan ve Sanat Araştırmaları dergisi (ijhar), öncelikle kültürü araştırma ve yaşatma ilkelerini benimsemiştir. Bu nedenle UNESCO’nun 2003 yılında aldığı kararlar doğrultusunda “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine bağlı kalmak,

  2. Dünyadaki halkbilimi, sanat ve kültürel miras çalışmalarını izlemek, bu konularda yapılan araştırmaları yayımlamak ve bu alandaki çalışmaları uluslararası düzeye taşımak;

  3. Ayrıca Etnoloji ve antropoloji, bitkisel üretimi, tarım, tarımsal gelişmeler, grafik sanatı, resim sanatı, ebru sanatı, hat sanatı, çinicilik, süsleme ve yerel sanat çalışmalarının kuramsal ve yöntemsel gelişimine katkı sağlamaktır.

Bu amaçlar doğrultusunda ijhar Türkçe ve/veya İngilizce yayın yapmaktadır.

Derginin öncelikli konuları arasında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren 15 Türk kültürünü (http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44423/dunya-miras-listesi.html) korumak ve UNESCO sözleşmenin 16. 17. ve 18. Maddelerine göre oluşturulan Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan:

  1. İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi

  2. Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi

  3. En İyi Uygulama Örnekleri Listesi’dir.

Bu amaçla Türkiye ve diğer ülkelerdeki halkbilimi, etnoloji ve antropoloji, doğa ve ekoloji, görsel sanatlar, yerel sanat ve kültürel miras konuları ve bunlarla ilgili her türlü kuram ve yöntem sorunlarını içeren araştırma, inceleme ve derlemeye dayanan kültür araştırmalarını yayınlar.


A) Başlık: 12 kelimeyi geçmemeli, bold ve büyük harflerle yazılmalı ve ikinci dildeki karşılığı küçük harflerle başlığın hemen altında yer almalıdır. Makale Türkçe ise ikinci dil İngilizce, makale İngilizce ise ikinci dil Türkçe olmalıdır. Latin harflerle yazılmış Türkçe lehçelerde değerlendirmeye alınır. Bu makalelerin ikinci dili Türkçe olmalıdır.

B) Yazar Adı: Makale Başlığının altına yazılmalı, görev unvanı, kurum adresi ve e-posta bilgileri bir yıldızla soyadına ilintilenerek, ilk sayfanın altında dip not olarak verilmelidir.

C) Öz: En az 500 kelime olmalıdır. Öz içinde kaynak, şekil, çizelge, nota vb. bulunmamalıdır.

Özün hemen altında beş anahtar kelime verilmelidir. Öz ve anahtar kelimeler Türkçe ve ikinci dilde hazırlanmalıdır. Okuyucunun özde yanıt bulması gereken sorular aşağıda çıkartılmıştır.

  1. Çalışmanın amacı, yöntemi ve önemli bulgu ya da bulgular nelerdir? (en az 3 en fazla 5 cümle ile açıklanmalıdır.

  2. Özgün içeriğinde kuramsal bilgileri araştırmanın amacı, çözümlemeye çalıştığı ya da ele aldığı sorunu, alanına hangi katkıyı sağlamayı amaçladığı, kullanılan yöntem ve teknikleri elde edilen bulguları ve ulaştığı sonuçları içermelidir.

Ç) Makale Metni: Yazılar bilgisayarda 1 satır aralıkla ve 12 punto yazılmalı, Türkçe 5000, İngilizce 7000 kelimeyi geçmemeli ve özgün olmalıdır. Yazılar, MS Word programında ve Times New Roman yazı karakteri ile yazılmalıdır. Makale, giriş bölümüyle başlamalı, burada yazının hipotezi ortaya atılmalı, gelişme bölümü (ara ve alt başlıklarla desteklenebilir) veri, gözlem, görüş, yorum ve tartışmalardan oluşmalı, sonuç bölümünde varılan sonuçlar, önerilerle desteklenerek açıklanmalıdır.

Makale Türkçe ve ikinci dildeki özü, sol 3,5 cm, sağ 3,5 cm olmalıdır. Makale metni ise sol ve sağ kenarlar 2,5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.

D) Kaynak Gösterme: Kaynak göstermede kesinlikle dipnot kullanılmamalıdır. Buna göre:

  • Metin içinde (Taş, 2010),

  • Yazarın aynı yıl yayımlanan birden fazla eseri kaynak gösterilmişse (Taş, 2010a, Taş, 2010b...)

  • İki yazarlı yayınlarda (Engünün, Sınar, 1995),

  • İkiden fazla yazarlı yayınlarda (Engünün ve diğerleri.,1995),

  • Tarihi bilinmeyen yayınlarda “tarih yok” anlamında (?), (Sınar (?)),

  • Yazarı bilinmeyen yayınlar ise kaynak gösterilemez,

  • Sözlü kaynak kullanılıyorsa kaynak kişi bilgileri Adı, Soyadı, Görüşme Tarihi ve Yeri bilgilerini içermelidir (Emin Emingel, 12.05.1992:Taşova).

  • İnternet kaynak gösteriliyorsa site adı, yazar soyadı ve erişim tarihi (ET) bilgilerini içermelidir; (Wikipedia, Kaplan, ET: 03.01.15).

  • Lisans, yüksek Lisan ve doktora tezleri dışındaki yayımlanmamış yazılar kaynak gösterilemez.

E) Kaynakça: Kaynak makale metninin sonunda, yazarların soyadına göre alfabetik olarak yazılmalıdır. Bir yazarın birden fazla yayını olması halinde, yayımlanış tarihine göre, bir yazara ait aynı yılda basılmış yayınlar var ise (1980a, 1980b) şeklinde gösterilmelidir.

Buna göre;

  1. Kitaplar

Eyice, S., Erdoğan A. (2017). Mimar Sinan’ın Gurbette Kiliseye Çevrilen Eseri Bosnalı Sofu Mehmed Paşa Camii, İstanbul: Yeditepe Yayınları.

Eyice, S. (2014). İstanbul’un Yaşayan Efsanesi, İstanbul: Timaş Yayınları.

  1. Diğer Yayınlar

Gazete, dergi, ansiklopedi, antoloji, roman, oyun ve film gibi yapıtlar ile öykü ve şiir kitapları, makale, kitap bölümü, mektup, konferans, konuşma, söyleşi ve kişisel görüşme, yayımlanmamış tezler aşağıdaki gibi eğik yazılmalıdır.

Eyice, S. (1976), Türkiye'de Bizans Mimarisi Hakkındaki Yabancı Araştırmaların Kısa Tarihçesi (İkinci Dünya Savaşına Kadar).,Sanat Tarihi Yıllığı, Cilt 6, Sayı 6, s.453.

Erdal, Y.S. (2011), A rewiev of trepanations in Anatolia with new cases, International Journal of Osteoarchaeology, volum 21, pg, 505-534.

  1. Eksik Bilgili Kaynaklar: 

Kullanılan kaynakta yapıtın yayımlandığı şehir belirtilmiyorsa, künyede bu bilginin bulunması gereken yerde “yayım yeri yok” anlamında (?) işareti, yayımlandığı yer belirtilmemişse “yayımcı yok” anlamında (?) işareti, yayımlandığı tarihe ilişkin bilgi yer almıyorsa “tarih yok” anlamında yine (?) işareti kullanılır.

Eyice, S. (2018). Bir Zamanlar Kağıthane. (?): Kağıthane Belediyesi Yayınları.

Eyice, S. (2018). Bir Zamanlar Kağıthane. İstanbul: (?)

  1. Eyice, S. (?). Bir Zamanlar Kağıthane. İstanbul: Kağıthane Belediyesi Yayınları

  2. Çoklu Yazar: 

İlk yazarın önce soyadı, sonra adının baş harfi yazılarak, diğer yazarların ise tamamının önce adının baş harfi sonra soyadı yazılır.

Baştürk, Ş., Mustafa U., Erol O., Süleyman E., Hatice Ş., 2013. “Bursa Göçmen Ağızları Fiil İşletiminde Şimdiki Zaman”. Uşak: Yaz,.6:7-13.

e. Elektronik Ortamdaki Metinler: Elektronik ortamdaki metinlerin kaynak olarak gösterilmesinde, güvenirlik açısından, yazarı, başlığı ve yayım tarihi belirtilmiş olanlar tercih edilmelidir. Künye bilgileri şu sırayı izler: yazar adı; metnin başlığı (italik); varsa kaynağın tarihi; erişim tarihi; sitenin adresi. Aşağıdaki örnek izlenmelidir.

Baeyens, M. R. Tipografi üzerine. www.aed.org.tr , E.T. 07.01.2015.

F. Makalelerin Gönderilmesi: Yukarıda belirtilen ilkelere uygun olarak hazırlanan yazılar:

  1. Siteye giriniz ve üye olunuz

  2. Sol menüden “Yazarlar İçin” butonuna tıklayınız.

  3. “Makale Gönder” butonuna tıklayınız.

  4. Açılacak pencereden gerekli yerleri doldurarak makalenizi gönderiniz.

H. Editörlük Düzeltmeleri: Yayım aşamasında esasa yönelik olmayan küçük düzeltmeler editörlük birimi tarafından yapılabilir. Bu düzeltmelerde TDK Yazım Kılavuz ve Sözlükleri esas alınır.

 

  1. Telif Hakkı: Yayımlanan yazıların telif hakkı Ijhar’a devredilmiş sayılır. Yazıların düşünsel ve bilimsel, çevirilerin ise hukukî sorumluluğu yazarlarına/çevirmenlerine aittir.  İki ve daha fazla yazarlı yazılarda yazının telif sorumluluğu birinci yazara aittir. Dergide yayımlanan yazı ve fotoğraflar kaynak gösterilerek alıntılanabilir

ETİK SORUMLULUKLAR VE POLİTİKALAR
(PUBLICATION ETHICS AND PUBLICATION MALPRACTICE STATEMENT)


Yayın Etiği Beyan: Yayınlama sürecine dâhil olan tüm tarafların (yazarlar, yayın kurulu ve hakemler) etik davranış standartlarına uygun karar vermesi gerekir. Yüksek etik standartları garanti altına almak için Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi, tüm taraflar için uluslararası standartlar geliştirmiştir. Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi, tüm tarafların bu standartlara uymalarını bekler. En iyi yayın etiği standartları desteklenir ve yayın yanlış uygulamalarına (publication malpractices) karşı mümkün olan tüm önlemler alınır. Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi yayıncı olarak, yayıncılığın tüm aşamalarında vesayet görevini son derece ciddiye alır, etik ve diğer sorumluluklarını kabul eder.

Yazarlar için Uluslararası Standartlar

Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi, bir makalenin tüm yazarlarından imzalı bir başvuru mektubu istemez ve yazarlara emir verici uygulamalarda bulunmaz. Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi'ne başvuran tüm yazarların uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.

Yazarlar, yazılarının orijinal eserleri olduğunu onaylamalıdır. İntihal, uydurmacılık, sahtecilik, yinelenen yayın, veri üretimi… yasaktır.
Yazarlar araştırmaya katılanlara fiziksel ve yasal zarar vermemelidirler ve psikolojik istismarda bulunmamalıdırlar. Ayrıca yazarlar araştırmalarına katılanlara özel yaşama gizlilik ve anonimlik garantisi vermelidirler.
Yazarlar araştırmayı destekleyen kişileri ya da kurumları (sponsor) tanımlanmalıdır.
Yazarlar, makalenin daha önce yayınlanmadığını ve şu anda başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini onaylamalıdır.
Yazarlar, yazılarının oluşturulmasında kullanılan tüm kaynakları kaynak listesine eklediğinden emin olmalıdır.
Bir yazar yayınlanmış eserinde önemli bir hata veya yanlışlık olduğunu keşfettiğinde, derhal Dergi editörünü veya yayıncısını haberdar etmek ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle iş birliği yapmak zorundadır.
Yazarlar, herhangi bir çıkar çatışmasıyla ilgili durumu Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi ’ne bildirmelidir.
Yayın Kurulu için Uluslararası Standartlar

Editörlerin ve Yayın Kurulunun üyelerinin Yayın Kurulu uluslararası standartlarına uyması gerekmektedir. Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi'nin editörünün ve yayın kurulu üyelerinin uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.

Yayın Kurulu, gönderilen tüm yazılara ilişkin bilgileri gizli tutmalıdır.
Yayın kurulu, gönderilen yazılar için yayın kararları almaktan sorumludur.
Yayın Kurulu, okuyucuların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etmelidir.
Yayın Kurulu, Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi’nin kalitesini yükseltmek için çaba sarf etmelidir.
Yayın Kurulu bilimsel kaliteye ve orijinalliğe en üst düzeyde önem vermelidir.
Yayın Kurulu gerektiğinde düzeltmeler, açıklamalar, geri çekilmeler ve özürler yayınlamaya her zaman hazır olmalıdır.
Yayın kurulu aynı yazarın bir yıl içinde ardışık iki kez yayın yapmasını engeller. Yazara makalesi için sonraki yıla saklamasını veya yazıyı çekebileceğini beyan eder.
Hakemler için Uluslararası Standartlar

Hakemlerin hakemlik davetini kabul ettikten sonra uluslararası standartlarına uyması gerekmektedir. Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi'nin hakemlerinin uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.

Hakemler yazıya ilişkin bilgileri gizli tutmalıdır.
Hakemler, makalenin yayınlanmasını reddetmek için sebep olabilecek tüm bilgileri Editör Kurulu'nun dikkatine sunmalıdır.
Hakemler, makaleleri bilimsellik açısından değerlendirmelidir.
Hakemler, yazıları yalnızca özgünlüklerine, önemlerine ve derginin alanlarına uygunluğuna göre objektif olarak değerlendirmelidirler.
Hakemler yazarlardan bağımsızdır. Yazar veya yazarlarla aynı kurumda çalışanlar hakem olarak görev yapamaz.
Hakemler, herhangi bir çıkar çatışması hakkında Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi'ne bildirimde bulunmalıdır.
Tüm yazılar Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi tarafından iThenticate aracı kullanılarak intihal kontrolü altında tutulmaktadır. Yazarlar, öz-intihal dâhil, intihaldan kesinlikle kaçınmalıdır. Benzerlik raporunun %30’u geçen sonuçlarının bulunduğu yazılar Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi tarafından yayımlanmaz. Uluslararası Hakemli İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi'ne gönderilen makaleler orijinal olmalı ve basılmamalı veya başka bir yerde yayınlanmaya sunulmamalıdır.

Editör, makalelerin yayınlanmasını belirlemek ve kötü niyetli davranışları (misconduct) önlemek için gönderilen makaleleri iyice kontrol eder. Bir araştırma kötü niyetli olarak tanımlanırsa, editörün ve hakemlerin geri bildirimlerine göre, yazının geri çekilmesinden veya düzeltilmesinden ilgili yazar sorumludur.

Onay Politikası
Yazar veya yazarlar etik ve yasal standartlara uymalıdır ve araştırmaya katılanlara aşağıdaki koşullar bildirilmelidir:
Araştırmanıza katılanlar onlar hakkında bir araştırma yapılacağı konusunda bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, katılımın gönüllü olduğu, katılmayı reddetmenin bir cezası olmadığı ve katılımcıların herhangi bir zamanda ceza almadan çekilebilecekleri konusunda bilgilendirilmelidir.

Araştırmanıza katılanlar, araştırmanızın amacı ve araştırmada izleyeceğiniz prosedür hakkında bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, araştırma ile ilgili soruların yanıtları için size ulaşabilecekleri iletişim bilgileri konusunda bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, iş birliği yapmayı kabul etmeleri durumunda onları etkileyebilecek herhangi bir risk ve rahatsızlık varsa katılımcılara bildirilmesi gerekir.
Araştırmanıza katılanlar, katılımın olası doğrudan yararlarının (örneğin makalenin veya bölümün bir kopyasının alınması) olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, gizliliğinin nasıl korunacağı konusunda bilgilendirilmelidir.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.

Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar

İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,

İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,

Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,

Ayrıca;

Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi

Ücretsizdir.

logo.svg     88x31.png    ith-logo.png   doi-min.png.pagespeed.ce.drgOh_5bqH.png

International Journal of Human and Art Studies İJHAR; Licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.

International Journal of Human and Art Studies IJHAR has been registered with the decision of the Turkish Patent and Trademark Office, numbered 71248886-2020/24446 / E.2020-OE-458377.