Türk mutfak kültürü farklı etnik kökenlerin bir arada yaşaması ile oluşan ortak bir gelenektir. Düğünler, cenazeler, bayramlar ve dini günlerde ikram edilen yemek ve yemeklerin soyut anlamları özel günlerin önemli bir parçasıdır. Mutfak, bir milletin sahip olduğu kültürün önemli bir parçasıdır. Özellikle küreselleşmeyle birlikte, yeni neslin Türk mutfak kültürü ile ilgili algılamasının değerlendirilmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, Türk mutfağında tüketilen yemeklerin mutfak alanında eğitim alan bireyler tarafından bilinme durumunun incelenmesidir. Çalışmada, kolayda örneklem yöntemi kullanılarak sosyal medya üzerinden internet anketi ile 158 kişiden kullanılabilir veri elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizleri sonucunda katılımcıların önemli bir kısmının Akıtmaç, Bulamaç, Kaygana, Samsa, Tutmaç çorbası\yemeği ve Oğmaç çorbası hakkında bilgi sahibi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, Türk mutfağı veya yöresel mutfaklar dersi alma durumunun, Türk mutfağında tüketilen yemeklerin bilinirlik şekli üzerindeki etkisini belirlemek amacı ile ki-kare testinden yararlanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, katılımcıların Türk Mutfağı veya Yöresel Mutfak dersi alma durumunun, Türk mutfağında tüketilen yemeklerin bilinmesi üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu dersleri alan katılımcıların Türk mutfağında tüketilen yemeklerin yapılması ve sunumu hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukları ve bu yemeklerin en az bir kez yapılma oranının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu dersleri almayanların büyük bir çoğunluğunun ise bu yemekleri bilmedikleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre uygulamacılara ve araştırmacılara birtakım öneriler sunulmuştur.
Turkish culinary culture is a common tradition created by the coexistence of different ethnic origins. Food served at weddings, funerals, holidays and religious days is an important part of these days. Cuisine is an important part of a nation's culture. Especially with the globalization, the perception of the new generation with Turkish cuisine culture should be evaluated. The aim of this study is to analyze the awareness status of the food consumed in Turkish cuisine by individuals who are trained in the culinary field. The scale was organized as an internet survey and available data was obtained from 158 people on social media with convenience sampling method. As a result of the analysis, it is determined that a significant part of the participants did not have information about Akıtmaç, Bulamaç, Kaygana, Samsa, Tutmaç soup\meal ve Oğmaç soup. The chi-square test was used to determine the effect of taking a Turkish cuisine or local cuisine course on the awareness of the dishes consumed in Turkish cuisine. As a result of the analysis, it was determined that the participants' Turkish Cuisine or local cuisine course had an effect on knowing the dishes consumed in Turkish cuisine. It was determined that the participants who took these courses had more information about the preparation and presentation of the dishes consumed in Turkish cuisine, and the rate of making these dishes at least once was higher. It is determined that the majority of those who did not take these courses not know these dishes. According to the results obtained, some suggestions were given to the practitioners and researchers.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 30, 2021 |
Submission Date | June 16, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 7 Issue: 16 |
International Journal of Humanities and Education (IJHE)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) International License.