COVID-19 Pandemisi, Spor, Sporcu Üçgeni: Etkilenimler ve Öneriler
Abstract
COVID-19 her yaş ve kesimden kişiyi etkilemekle birlikte, sporcular daha az komorbiditeye sahip olmalarına rağmen pandeminin yavaşlatılması açısından spor camiasında COVID-19’un yayılmasını önlemek önemlidir. Bu çalışmayla, COVID-19 sürecinde, sporcuların pandemi sürecinden etkilenimlerinin özetlenmesi ve spora yönelik önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Pandemi sürecinde liglerin ve turnuvaların seyircisiz oynanması ve ileri bir tarihe erteleme/iptal etme kararlarının alınmasına kadar oynanan maçlar birer “biyolojik bomba” olarak adlandırılmış ve pandemi yayılımında önemli rol oynamışlardır. Sporcularda COVID-19 sadece antrenman/müsabaka programlarının bozulmasına neden olmakla kalmamış aynı zamanda hastalığa yakalanmayan sporcular da müsabakaların iptali ve gelir kaybı yoluyla da salgın hastalıktan etkilenmişlerdir. COVID-19 pandemi sürecinde ve sonrasında salgının negatif etkilerini en aza indirebilmek, sportif faaliyetlerin tekrar başlayabilmesi için en uygun zamanı belirleyebilmek, spor camiasının ve seyircilerin sağlıklarını koruyabilmek, spor organizasyonlarına güven oluşturabilmek ve her düzeyde spor katılımını sağlayabilmek açısından ulusal halk sağlığı kurumları, epidemiyologlar, spor organizasyonları/federasyonları, spor kulüpleri ve sporcu sağlığı alanında çalışan tüm araştırmacılar ve uygulayıcılar işbirliği yapmalıdır.
Keywords
References
- Anderson, R. M., Heesterbeek, H., Klinkenberg, D., & Hollingsworth, T. D. (2020). How will country-based mitigation measures influence the course of the COVID-19 epidemic? The Lancet, 395(10228), 931-934.
- Chen, N., Zhou, M., Dong, X., Qu, J., Gong, F., Han, Y., et al. (2020). Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study. The Lancet, 395(10223), 507-513.
- Committee., I. O. (2020). Joint statement from the International Olympic Committee and the Tokyo 2020 Organising Committee.
- Corsini, A., Bisciotti, G. N., Eirale, C., & Volpi, P. (2020). Football cannot restart soon during the COVID-19 emergency! A critical perspective from the Italian experience and a call for action. British Journal of Sports Medicine, 10.1136/bjsports-2020-102306.
- Dores, H., & Cardim, N. (2020). Return to play after COVID-19: a sport cardiologist’s view. British Journal of Sports Medicine, 10.1136/bjsports-2020-102482.
- Futterman M, P. T. & Keh A. . (2020). As coronavirus spreads, Olympics face ticking clock and a tough call. . The New York Times.
- Gilat, R., & Cole, B. J. (2020). Editorial Commentary: COVID-19, medicine, and sports. Arthroscopy, Sports Medicine, and Rehabilitation, 10.1016/j. asmr.2020.04.003.
- Halabchi, F., Ahmadinejad, Z., & Selk-Ghaffari, M. (2020). COVID-19 epidemic: exercise or not to exercise; that is the question! Asian Journal of Sports Medicine, 11:1.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Review
Publication Date
June 30, 2020
Submission Date
May 17, 2020
Acceptance Date
May 21, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 5 Number: 2