Objective: The aim of this study was to examine the relationship between job stress and cyberchondria levels of white-collar workers and ultraprocessed food consumption.
Material and Methods: This descriptive study was conducted with 100 white-collar employees working in a corporate firm in Istanbul. Data were collected by face-to-face interview method. A questionnaire including sociodemographic characteristics and nutritional status, Cyberchondria Severity Scale-33, Work Stress Scale and Food Consumption Frequency questionnaires were applied to the participants.
Results: The study was conducted with 100 participants (67 women, 33 men). The mean age of the participants was 37.01±9.98 years, 59% were married, 42% smoked, and 57% consumed alcohol. Among the sub-factors of the cyberchondria severity scale, the scores of compulsion 11.87±5.60, distress 16.41±6.91, excessiveness 22.25±7.31, reassurance 12.86±5.54, and mistrust of medical professional 11.63±3.42 were within the normal range. The total score of the work stress scale ranged between 17 and 40 and the mean score was 31.00±3.92. It was found that as women's cyberchondria severity scale “mistrust of medical professional” sub-factor scores increased, it was determined that there was a 32.1% decrease in the total scores of the work stress scale. No significant difference was found in the relationship between cyberchondria severity scale and work stress scale sub-factor total score according to energy from ultra-processed foods.
Conclusion: Work stress and cyberchondria levels of white-collar workers did not affect their ultra-processed food intake. It is thought that
different results will be obtained by conducting the study with a larger sample.
Keywords: Cyberchondria, online health research, ultra-processed food, work stress.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beyaz yakalı çalışanların iş stres durumu ve siberkondri düzeylerinin ultra işlenmiş gıda tüketimi ile ilişkisinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma; İstanbul ilinde kurumsal bir firmada çalışan 100 beyaz yakalı çalışan ile yürütülmüştür. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri ve beslenme durumlarını içeren anket ile Siberkondri Ciddiyet Ölçeği-33, İş Stresi Ölçeği ve Besin Tüketim Sıklığı anketleri uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışma 100 kişi (67 kadın, 33 erkek) ile yürütülmüştür. Katılımcıların yaş ortalaması 37,01±9,98 yıl olup %59’u evlidir. Katılımcıların %42’si sigara ve %57’si alkol tüketmektedir. Bireylerin Siberkondri Ciddiyet Ölçeği alt faktörlerinden zorunluluk 11,87±5,60, kaygı 16,41±6,91, aşırılık 22,25±7,31, güvence 12,86±5,54, tıp uzmanına güvensizlik 11,63±3,42 puanı ile normal aralıktadır. İş Stresi Ölçeği toplam puanı 17-40 arasında değişmektedir ve ortalama puanı 31,00±3,92’dir. Kadınların Siberkondri Ciddiyet Ölçeğinin “tıp uzmanına güvensizlik” alt faktör puanları arttıkça İş Stresi Ölçeği toplam puanlarında %32,1’lik azalma olduğu belirlenmiştir. Ultra işlenmiş besinlerden gelen enerjiye göre Siberkondri Ciddiyet Ölçeği ve İş Stresi Ölçeği alt faktör toplam puanı ilişkisinde anlamlı fark bulunmamıştır.
Sonuç: Beyaz yakalı çalışanların iş stresi ve siberkondri düzeyleri, ultra işlenmiş besin alımlarını etkilememiştir. Çalışmanın daha geniş örneklem ile yapılmasıyla farklı sonuçlar elde edileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi sağlık araştırması, iş stresi, siberkondri, ultra işlenmiş besinler.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Nutritional Balance |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2025 |
Submission Date | August 9, 2024 |
Acceptance Date | February 25, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 3 |
Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.