Volume: 2 Issue: 1, 4/25/22

Year: 2022

Research Articles

Reviews

Book Reviews

İLSAM Akademi’nin temel amacı ilahiyat alanında yapılan bilimsel çalışmalara akademik zemin hazırlayarak, özgün bilginin üretilip paylaşılmasına olanak sağlamak, söz konusu görüşleri akademik camianın dikkatine sunarak yeni açılımlar oluşturmaktır. Bu anlamda ilahiyat alanındaki bilgi birikiminin değerlendirilmesi ve geliştirilmesinin yanında yeni ve özgün fikirlerden oluşan sinerji ile İslam dünyasında İlahiyat ilimleri alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

İLSAM Akademi Dergisi kalite ve güvenden ödün vermeden kalıcılığı ile akademik camiada önde gelen yayınlardan olmayı hedeflemektedir.

İLSAM Akademi Dergisi, İLSAM İlahiyat İlimleri Araştırma Merkezi’nin Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din bilimleri ile İslam Tarihi ve Sanatları alanlarında kaleme alınmış, İslam düşünce ve kültürüne orijinal katkı sağlayacak makale, araştırma notu, değerlendirme makalesi ve kitap tanıtımlarının yanı sıra sempozyum değerlendirmeleri yayımlandığı, yılda 2 kez çıkan hakemli bir dergidir. İLSAM Akademi Dergisi’nde ayrıca lisansüstü tezlerden üretilmiş yazılar ve bilimsel toplantılarda sunulmuş ancak yayınlanmamış tebliğler yayınlanabilir. Bu durumda, yazının ilk teslim aşamasında derginin bilgilendirilmesi, hakem değerlendirmesi tamamlandıktan sonra da ilk dipnotta tezin/tebliğin künye bilgilerinin belirtilmesi gerekmektedir.

İLSAM Akademi Dergisi‟nde yayımlanacak yazılar, (resim, şekil, harita, bibliyografya vb. malzeme hariç) en fazla 10000 kelime civarında ( 25sayfa ) olmalıdır. Herhangi bir yazının hacminin bu üst sınırı aşması durumunda, editörler kurulunun vereceği karar geçerlidir.

Yazı Tipi

Microsoft Word programında en az 2,5 cm kenar boşluğu ile, metin kısmı Times News Roman yazı tipinde, 12 punto ve 1,5 satır aralığı; dipnotlar ise 10 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Tablo ve şekillerin nasıl hazırlanacağına dair ilgili bölüme bakınız

Sayfa Yapısı

A4 boyutlarındaki kâğıda üst, alt, sağ ve sol boşluk 2,5 cm (0.98 inç) bırakılarak, iki yana dayalı, satır sonutirelemesiz şekilde olmalıdır.

Paragraf Yapısı

Paragraf sekmesinde girintiler bölümünde; ilk satır girintisi 1,25 cm, paragraf önce ve sonra alanı 6 nk olmalıdır.

ÇALIŞMA BÖLÜMLERİ

Başlık

Makale başlığı, büyük harfli, bold ve sayfaya ortalı olmalıdır. Çalışma daha önce sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse vs. giriş başlığının sonuna (1) dipnotu konularak açıklama yapılmalıdır.

Ana ve alt başlıklar ondalık sistem düzeninde, rakam ve sonrasında nokta kullanılarak oluşturulmalıdır. Başlık numarası ile başlığın ilk harfi arasında bir boşluk bırakılmalıdır. (Detaylı bilgi için bkz. https://www.isnadsistemi.org/guide/2-yayinin-adi-ve-basliklandirma)

Yazar İsimleri

Yazar isimleri italik olmalıdır. Yazarın/yazarların tam adları, unvanları, çalıştıkları kurumlar ve elektronik posta bilgileri ile ORCID numaraları belirtilmelidir.

Öz – Özet

Dergimize gönderilen Türkçe makalelerde Giriş bölümünden önce 140-180 sözcük arasında çalışmanın kapsamını, amacını, ulaşılan sonuçları ve kullanılan yöntemi kaydeden Türkçe ve İngilizce öz (abstract) yer almalı, özlerin altında çalışmanın içeriğini temsil eden 5-7 İngilizce, 5-7 Türkçe anahtar kelime yer almalıdır.

Yayıma kabul edilen makalelerde abstract bölümünden sonra , en az 750, kelimeden oluşan özet bulunmalıdır. Özetler Türkçe makalelerde İngilizce, İngilizce makalelerde ise Türkçe olmalıdır.

Ana Metin

Nicel ve nitel çalışmalar Giriş, Yöntem, Bulgular ve Tartışma bölümlerini içermelidir.
Derleme türü çalışmalar problemi ortaya koymalı, ilgili literatürü yetkin bir biçimde analiz etmeli, literatürdeki eksiklikler, boşluklar ve çelişkilerin üzerinde durmalı ve çözüm için atılması gereken adımlardan bahsetmelidir.
Diğer çalışmalarda konunun türüne göre değişiklik yapılabilir, fakat bunun okuyucunun metinden faydalanmasını güçleştirecek detayda alt bölümler şeklinde olmamasına özen gösterilmelidir.

Kaynakça

İsnad Atıf 2. Edisyon (dipnotlu) sistemi uygulanmalıdır.

İLSAM Akademi Dergisi, yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on PublicationEthics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access ScholarlyPublishersAssociation (OASPA) ve World Association of MedicalEditors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparencyand Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için adres: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing
Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkâr edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

İLSAM AKADEMİ Hakemli Dergisi, bilginin global değişimini artırarak, insanlık için yararlı sonuçlar doğurması ilkesi doğrultusunda açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir.

İLSAM AKADEMİ Hakemli Dergisi içeriği tüm kullanıcılara açık, serbestçe/ücretsiz “açık erişimli” bir dergidir. Kullanıcılar, yayıncıdan ve yazar(lar)dan izin almaksızın, dergideki makaleleri tam metin olarak okuyabilir, indirebilir, dağıtabilir, makalelerin çıktısını alabilir ve kaynak göstererek makalelere bağlantı verebilir.

Dergimizin açık erişim politikası Budapeşte Açık Erişim Girişimi’nin kuralları ile uyumludur.

http://www.budapestopenaccessinitiative.org/translations/turkish-translation