Görme Yetersizliğinden Etkilenen ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Oyun Çeşitlilik ve Karmaşıklık Düzeylerinin İncelenmesi
Abstract
Bu araştırmada, yaşları 3 ile 6 arasında olan az gören, total görme engelli ve normal gelişim gösteren çocukların oyun çeşitlilik ve karmaşıklık düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, Ankara ilinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ilköğretim okulları ve özel özel eğitim kurumlarına devam eden 40 çocuk oluşturmuştur. Araştırma verileri çocuklarla doğal oyun bağlamında, araştırmacı-çocuk oyun etkileşimi aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada çocukların sergiledikleri oyun çeşitliliği, Aynı, Farklı ve Oyun Dışı davranış kategorilerinde kodlanırken; oyun karmaşıklık düzeyleri ise Sembolik, İşlevsel ve İşlevsel Olmayan Oyun davranışları kategorilerinde kodlanmıştır. Araştırma bulguları az gören, total görme engelli ve normal gelişim gösteren çocukların oyun çeşitliliklerinin Aynı ve Farklı oyun davranışları kategorilerinde anlamlı olarak farklılaştığını;Oyun Dışı davranış kategorisinde ise anlamlı olarak farklılaşmadığını göstermiştir. Ayrıca araştırma bulguları, az gören, total görme engelli ve normal gelişim gösteren çocukların oyun karmaşıklık düzeylerinin Sembolik ve İşlevsel Olmayan Oyun davranışları kategorilerinde anlamlı olarak farklılaştığına; İşlevsel Oyun kategorisinde ise anlamlı olarak farklılaşmadığına işaret etmiştir. Araştırmanın bulguları alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve uygulamalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Keywords
References
- Adelson, E. & Fraiberg, S. (1974). Gross motor development in infants blind from birth.Child Development, 45 (1), 114-126.
- Ataman, A. (1983). Kör çocuğun gelişiminde oyunun önemi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 16 (2), 337-346.
- Ataman, A. (Edt.). (2005). Özel Gereksinimli Çocuklar ve Özel Eğitime Giriş. (2. Baskı). Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.
- Bagnato, S.J. & Neisworth, J.T. (1994). A national study of the social and treatment “invalidity” of intelligence testing for early intervention. School Psychology Quarterly, 9 (2), 81-102.
- Baron-Cohen, S. (1987). Autism and symbolic play. British Journal of Developmental Psychology, 5, 139-148.
- Berliner, K.B. (1994). The play behaviors of children with visual impairment compared to sighted peers. Unpublished master thesis, Rush University, Chicago.
- Bishop, M., Hobson, R.P. & Lee, A. (2005). Symbolic play in congenitally blind children. Development and Psychopathology, 17 (2), 447-465.
- Buultjens, M. & Ferguson, R. (1994). Let’s play together! The British Journal of Visual Impairment, 12 (3), 87-89.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
January 17, 2016
Submission Date
January 17, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 7 Number: 2
Cited By
Yetişkin Görme Engellilere Günlük Yaşam Becerilerinin Kazandırılmasında Eşzamanlı İpucu İle Yapılan Öğretimin Etkililiği
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
https://doi.org/10.21565/ozelegitimdergisi.403738