Volume: 3 Issue: 1, 6/30/22

Year: 2022
Assoc. Prof. Dr. Mustafa SARITEPECİ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, EREĞLİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 0000-0002-6984-0652
Instructional Technologies
Education
Asst. Prof. Dr. Bekir GÜLER BARTIN ÜNİVERSİTESİ
Science and Mathematics Education, Science Education

Instructional Technology and Lifelong Learning is an international scientific journal that provides opportunities for researchers from various fields producing interdisciplinary studies in the field and aims to contribute to its knowledge in this field.

ITALL publishes research and review articles in the fields of instructional technologies and lifelong learning. Instructional Technologies and Lifelong Learning is an international peer-reviewed journal published twice a year in June and December.


Click here for the article template.

The manuscripts to be sent to Instructional Technology and Lifelong Learning Journal must have the following form characteristics in terms of publication unity.

The texts in the manuscript should be in the Palatino Linotype font, justified, 11 points and 1.5 lines spaced. Line spacing of each paragraph should be written after 6 nk space. The manuscript should be prepared in a single column.

The title of the manuscript should reflect the content of the text and should not be longer than necessary. The title in Turkish and English should be 12 points, bold, justified, the first letters of the words should be capital, and should be 6 nk spacesbefore and after.

Manuscripts submitted to the journal should be written in English title, author / author information, abstract, keywords, Turkish title, abstract and keywords in Turkish, manuscript text, references and extended summary order.

Click here for the copyright form.


YAYIN ETİĞİ

Öğretim Teknolojileri ve Hayat Boyu Öğrenme Dergisi (ITALL), öğretim teknolojileri ve hayat boyu öğrenme ile ilgili alanlarda üretilen özgün ve nitelikli çalışmaların yayınlanmasında bilginin bilimsel yöntemle tarafsız ve saygın bir şekilde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanan bir süreç izler. Bu süreçte etik dışı davranışların hiçbir türü kabul edilemez.

Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran, destekleyen; bilimsel yöntemin uygulanmasını ve yansızlığını sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretiminin gerçekleştirilmesi sürecine katılan paydaşlar olan yazarlar, hakemler ve editörlerin etik ilkelere uymaları gerekmektedir. Aşağıda belirtilen etik görev ve sorumlulukların oluşturulmasında Committee on Publication Ethics (COPE), Council of Science Editors (CSE), World Association of Medical Editors (WAME) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) adlı kuruluşların dergi editörleri için geliştirdikleri öneri ve kılavuzlar temel alınarak hazırlanmıştır. ITALL yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara riayet etmesi beklenmektedir.




EDİTÖRLERİN ETİK YÜKÜMLÜLÜKLERİ

ITALL’e başvurusu yapılan makalelerden ve yayımlanmasından sonraki süreçlerden editör kurulu sorumludur. Bu sorumluluk, makale önerilerini yazarların uyruk, köken, inanç, cinsiyet ve politik görüşlerine bakılmaksızın değerlendirmeyi zorunlu kılar. Editör kurulu etik ilkeler, yayın, hakemlik ve değerlendirme süreci gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar. Editörlerin alacağı kararlar ilişkilerin bağımsızlığı ilkesine dayanır. Bu bağlamda editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişilerden bağımsızdır. Verilen kararlarda yalnızca kamu yararı düşünülür.
Editöryal ekip fikrî mülkiyet haklarından taviz vermez, yayınlanan makalelerin telif haklarını korur. Yayınlar ve çalışmalarla ilgili uygun bilgileri yazar, hakemler kurulu, yayın kurulu üyeleri ve yayıncı kuruluş dışındaki kişi ve kuruluşlarla paylaşmaz. Editörler düşünce özgürlüğünü destekler. Açıklama, düzeltme gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterir. Ayrıca derginin gelişmesini sağlamak, akademik anlamda bütünlüğü sağlamak, yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye dönük çalışmalar yapmak ve bu süreçleri yönetmek de editörlerin yükümlülüklerindendir.
Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verme sürecinde makalelerin özgün olmasına, bilimsel literatüre, okuyucuya, araştırmacıya ve uygulayıcılara katkı sağlamasına dikkat eder. Makale hakkında olumlu ya da olumsuz karar verilirken makalelerin alana katkısı, özgünlüğü, araştırma yönteminin geçerlik ve güvenirliği, anlatımın açıklığı, derginin kapsam ve amaçlarını göz önünde tutar.
Editörler yayın politikalarında bulunan hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular. Hakemlerin bilgilerini saklı tutar, makalelerin tarafsız bir şekilde süresi içinde değerlendirilmesini sağlar. Makaleleri hakemlerin uzmanlık alanlarına dikkate alarak gönderir ve değerlendirmelerin süresi içinde yansız bir şekilde yapılmasını sağlar.


HAKEMLERİN ETİK YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Makale değerlendirme sürecinde hakemler yazarlarla doğrudan iletişime geçemez. Süreçte yazarların hakemleri, hakemlerin de yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanır. Metin üzerinde belirtilen notlar ve düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazar veya yazarlara iletilir.
Makale değerlendirme sürecinde hakemler sadece uzmanlık alanıyla ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir. Makalelerin değerlendirilmesi gizlilik ilkesine uygun olarak yansız bir şekilde yapılmalıdır. Değerlendirme nesnel bir yaklaşımla makalenin içeriğine yönelik olarak yapılmalıdır. Yazarın dini inanç, siyasi görüş, cinsiyet ve uyruk gibi kişisel özellikleri ve tercihleri değerlendirmenin yansız bir şekilde yapılmasına engel olmamalıdır.
Hakemler makaleleri değerlendirirken çıkar birliği veya çıkar çatışması olduğunu anladıklarında makaleyi değerlendirmeyi reddedip dergi editörünü bilgilendirmelidir. Değerlendirme sürecinde akademik görgü kurallarına uyarak yapıcı bir üslup kullanmalı; ötekileştiren, hakaret ve düşmanlık içeren kişisel değerlendirmelerden kaçınmalıdır.
Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleleri vaktinde değerlendirip gerekli dönüt ve düzeltmeleri editörler aracılığıyla yazara iletmelidir. Makale önerisindeki alıntıların uygun kaynak gösterimlerinin yapılıp yapılmadığını belirtmeli, makalenin önceki çalışmalarla olan benzerlik ve ayrılıkları konusunda editörü bilgilendirmelidir.




YAZARLARIN ETİK YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Yazarların gönderdikleri makalelerin özgün olması beklenmektedir. Makalede başka çalışmalardan faydalanmaları ya da başka çalışmaları kullanmaları halinde doğru ve tam bir şekilde atıfta bulunmaları, alıntı yapmaları gerekmektedir. Yararlanılan kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda atıf yapılmalıdır.
Makalenin yayınlanma süreci içinde makalede fark edilen hata veya belirsizlik editöre rapor edilmelidir. Yazarın bu hata veya belirsizliği düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
Yazarlık, makale yazma sürecinde desenleme, kavramsallaştırma, uygulama ya da yorumlama aşamalarında kayda değer nitelikte katkıda bulunmuş olmakla sınırlandırılmalıdır. Makaleye herhangi bir katkısı olmayan kişilerin adları yazar olarak yazılmamalıdır. Yayınlanma sürecindeki makaleye yazar ekleme, makaleden yazar çıkartma veya makaledeki yazar sırasını değiştirme talep edilmemelidir.
Yazarlardan gönderilen makale önerisi ile ilgili ham veri talep edilebilir. Bu sebeple yazarlar gerekli durumlarda beklenen veri ve bilgileri, bilim kuruluna ve yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
Yayınlanma başvurusu yapılan makalelerin çıkar çatışması veya çıkar birliği teşkil edebilecek durumları varsa bu durum editörlere bildirilmelidir.

No fee is charged to the author(s) at any stage of the article submission, review, and acceptance processes of the ITALL journal.

88x31.png

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.