In this study, the peel, pulp, and leaves of the Scarlet Spur apple variety were freeze-dried and powdered. Moisture content (%) and color analyses were performed on the powdered samples. The dried powders were extracted using a conventional method with an ethanol:water (42:58 v/v) mixture. Among the extracts and juice, the leaf extract exhibited the highest values in terms of ABTS antioxidant activity (104.85 mg TE/g), DPPH free radical scavenging activity (9.96 mg TE/g), and total phenolic content (84.72 ± 0.04 mg GAE/g). It was observed that extracts obtained from peel, pulp, and leaves exhibited inhibitory effects on the pathogens Eschrichia coli ATCC 25922 (E. coli), Staphylococus aureus ATCC 25923 (S. aureus), Listeria monocytogenes ATCC 7644 (L. monocytogenes). The leaf extract showed the highest effect on pathogens with a concentration of 5 log CFU/ml. It is thought that the richness of the leaf in total phenolic content contributes to this effect. This study demonstrates that extracts obtained from apple tissues, considered as waste, can be used as antimicrobial agents against pathogenic microorganisms and as natural antioxidant substances.
05-M-22
Bu çalışmada Scarlet Spur elma çeşidinin kabuğu, posası ve yaprakları dondurularak kurutulmuş ve toz hale getirilmiştir. Toz örneklerin nem (%) ve renk analizleri yapılmıştır. Kurutulan tozlar etanol:su (42:58 v/v) karışımıyla klasik yöntemle ekstrakte edilmiştir. Elde edilen ekstraktlar ve meyve suyu arasında ABTS antioksidan aktivitesi (104,85 mg TE/g), DPPH serbest radikali indirme aktivitesi (9,96 mg TE/g) ve TFFM bakımından (84,72 ± 0,04 mg GAE/g) en yüksek değere sahip olan ekstraktın yaprağa ait olduğu belirlenmiştir. Kabuk, posa ve yapraktan elde edilen ekstraktların Eschrichia coli ATCC 25922 (E. coli), Staphylococus aureus ATCC 25923 (S. aureus), Listeria monocytogenes ATCC 7644 (L. monocytogenes) patojenleri üzerine inhibisyon etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. 5 log KOB/ml konsantrasyona sahip patojenler üzerine en yüksek etkiyi yapraktan alınan ekstraktlar göstermiştir. Yaprağın TFMM bakımından zengin olmasının bu etkiyi gösterdiği düşünülmektedir. Bu çalışma ile, elma atığı olarak düşünülen dokularından alınan ekstraktların patojen mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal ajan olarak ve doğal antioksidan madde olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından
05-M-22
Bu çalışma Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 05-M-22 no’lu proje kapsamında desteklenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 05-M-22 |
Publication Date | December 25, 2024 |
Submission Date | June 6, 2024 |
Acceptance Date | October 25, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 12 Issue: 4 |