Slow Food movement has been found in Italy, in 1989, in order to prevent the loss of traditional values and local kitchen culture againist the fast life conditions. Slow Food movement, started in Italy, is active in the more than 160 countries nowadays, without any commercialism. It also highlights to importance of sustainable agriculture product, sustainable tourism. The importance of sustainability principles, production and source value is increasing in all areas. I t is also important that we should protect the provided benefit from gastronomy tourism. In this point, projects implemented by Slow Food movement contributes to the sustainability of gastronomy tourism.
In the literature survey, it has been noticed that there is little work that takes a matter in hand the relationship about local tasting tours and Slow Food movement. In the work actualized because of this reason, the relationship between local tasting tours and slow food movement has been examined. In the result of the study, as a reply to expectation of tourists, same proposals are developed to the matter of local tasting tours, by in light of Slow Food movement and eco-gastronomy.
Slow Food hareketi, hızlı yaşam şartlarının karşısında yerel mutfak kültürlerinin ve geleneksel değerlerin kaybolmasını engellemek amacıyla 1989 senesinde İtalya’da kurulmuştur. İtalya’da başlayan Slow Food hareketi günümüzde 160’tan fazla ülkede kâr amacı gütmeden faaliyet göstermektedir. Slow Food hareketi kapsamında gerçekleştirilen projelerde; sürdürülebilir turizm, eko-gastronomi, sürdürülebilir tarım ilkelerinin önemi sıklıkla vurgulamaktadır. Sürdürülebilirlik ilkelerinin önemi, üretimin olduğu ve kaynak değerlerinin korunması gerektiği her alanda artmaktadır. Gastronomi turizminden de sağlanan faydaların sürdürülebilmesi ve yerel unsurların korunması önemlidir. Bu noktada da Slow Food hareketi tarafından gerçekleştirilen projeler gastronomi turizminin sürdürülebilirliğine fayda sağlamaktadır.
Gerçekleştirilen alan yazın taramasında yerel lezzet turları ve Slow Food hareketinin ilişkisini konu alan çalışma sayısının az olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sebeple gerçekleştirilen çalışmada, gastronomi turizmi içerisinde önemli bir ürün olan yerel lezzet turları ve Slow Food hareketi arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma sonucunda, sorumlu turistlerin beklentilerine bir cevap olarak, Slow Food hareketi ve eko-gastronomi ilkeleri ışığında yürütülen yerel lezzet turları konusunda öneriler geliştirilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | June 22, 2023 |
Submission Date | March 7, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 2 Issue: 1 |