Research Article
BibTex RIS Cite

Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi

Year 2021, , 3383 - 3389, 30.12.2021
https://doi.org/10.21597/jist.1030077

Abstract

Kavun tohumu çıkarılırken meyve eti, plasenta ve tohum etrafındaki jelimsi tabakadan arındırılması gerekmektedir. Bu işlem için yaygın olarak kullanılan fermantasyon yöntemine alternatif olarak bazı kimyasalların kullanılması zaman ve işgücü tasarrufu sağlamaktadır. Bu çalışmada hidroklorik asit uygulamasının kavun tohumlarındaki ekstraksiyon işlemini kolaylaştırıcı, zaman kazandırıcı etkileri ile çimlenme, çıkış ve fide büyümesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bitkisel materyal olarak Sena F1 kavun çeşidine ait tohumlar kullanılmıştır. Tohumlar çekirdek evinden çıkarılarak etraflarındaki jelimsi madde, bir miktar meyve eti ve plasenta ile beraber %1, 5, 10, 15, 20 konsantrasyonlarındaki hidroklorik asit (HCl) çözeltileri içerisinde 5, 10, 20, 30 dakika süreyle bekletilmiştir. Uygulamaların, tohum çimlenme oranı ve hızı, çıkış oranı ve hızı üzerine etkileri ile fidelerde bitki boyu, yeşil aksam yaş ağırlığı ve hipokotil boyu üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla kavunda yüksek dozda hidroklorik asit ile ekstraksiyonda doz ve bekletme süresi belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre HCl kullanımında tohumların kolay ayrıldığı bu bağlamda klasik fermantasyon yöntemine göre zamandan ve işgücünden kazanç sağlandığı görülmüştür. Kavun tohumlarının hidroklorik asit ile ekstraksiyonunda, yüksek tohum çıkış oranı ve yeterli fide gelişimi dikkate alındığında düşük asit konsantrasyonunda %1 HCl - 20 dakika veya kısa bekleme süresi tercih edilirse %5 HCl-5 dakika uygulamalarının önerilebileceği belirlenmiştir.

References

  • Ankit R, Sasidharanand N, Kalyan R, 2016. Effect of Seed Extraction Procedures on Seed Quality Parameters in Tomato. Advances in Life Science, 5(20): 9020-9024.
  • Das R, Baruah G, Paul S, 1997. Effect of Extraction Techniques on Seed Quality of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill). Annual Agricultural Research, 18: 220-221.
  • Desai B, 2004. Seed Handbook, Biology, Production, Processing and Storage. 2nd Edn., Marcel Decker Inc., New York, pp: 233- 359
  • Eevera T, Vanangamudi K, 2006. Tomato: Advances in Science and Technology. In: Quality Seed Production in Vegetables, Agrobios Publisher, India, pp:159-185
  • FAO 2018 https://www.fao.org/faostat/en/ .
  • Fenwick-Kelly, A. ve George A, 1998. Encyclopedia of Seed Production of World Crops. John Wiley & Sons, USA. 356-364.
  • George A, 2009. Vegetable Seed Production. CABI. pp. 320 Wallingford-UK.
  • ISTA, 1993. International rules for seed testing, Seed Science ve Technology 21: Supplement, Rules.
  • Jackson A, Adamade A, Azogu I, Oni C, 2013. Melon Pod Fermentation and İts Effects on Physiochemical Characteristics of Melon Seeds. Academic Journal, 8(17): 664-669.
  • Kailappan P, Karunanithy C, 2006. Seed Processing Equipments: Advances in Science And Technology. ın: Recent Trends in Seed Technology and Management.
  • Kushwaha HL, Strivastava AP, Singh H, 2005. Development and Performance Evaluation of an okra seed Extractor. Agric. Eng. Int.: CIGR E J. P.M. B. 05 001, vol VII< December 2 (Article 52)
  • McDonald M, Copeland O, 1997. Seed Production, Principles and Practices. Chapman & Hall, New York. 590-643.
  • Pipinis E, Milios E, Mavrokordopoulou O, Gkanatsiou C, Aslanidou M, Smiris P, 2012. Effect of pretreatments on seed germination of Prunus mahaleb L. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 40(2): 183-189.
  • Warrag MOA, 1994. Autotoxicity of mesquite (Prosopis juliflora) pericarps on seed germination and seedling growth. Journal of Arid Environments, 27(1): 79-84.

Effect of Hydrochloric Acid on Seed and Seedling Properties in Melon Seed Extraction

Year 2021, , 3383 - 3389, 30.12.2021
https://doi.org/10.21597/jist.1030077

Abstract

For a successful melon seed extraction, it is very important to clear the fruit pulp, placenta and gel layer around the seed. The use of some chemicals as an alternative to the commonly used fermentation method. Using chemicals in seed extraction saves time and labour. In this study, the facilitating and time-saving effects of hydrochloric acid application in melon seeds, as well as the effects on germination, emergence and seedling growth were investigated. Sena F1 melon seeds were used as plant material. The seeds, together with the gel layer, fruit pulp and placenta, were soaked in hydrochloric acid (HCl) concentrations of 1, 5, 10, 15, 20 for 5, 10, 20, 30 minutes. The effects of applications on seed germination rate and speed, emergence rate and speed were determined. The effects on seedling height, seedling shoot fresh weight and cotyledon leaf length were measured. In this study, for the first time in melon, the concentration and soaked time in acid extraction were determined. The results of the study; in the extraction of melon seeds with hydrochloric acid, two applications came to the fore for high seed emergence rate and adequate seedling growth. At low acid concentration, 1% HCl - 20 minutes, but if a short waiting time is preferred, 5% HCl-5 minutes is recommended.

References

  • Ankit R, Sasidharanand N, Kalyan R, 2016. Effect of Seed Extraction Procedures on Seed Quality Parameters in Tomato. Advances in Life Science, 5(20): 9020-9024.
  • Das R, Baruah G, Paul S, 1997. Effect of Extraction Techniques on Seed Quality of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill). Annual Agricultural Research, 18: 220-221.
  • Desai B, 2004. Seed Handbook, Biology, Production, Processing and Storage. 2nd Edn., Marcel Decker Inc., New York, pp: 233- 359
  • Eevera T, Vanangamudi K, 2006. Tomato: Advances in Science and Technology. In: Quality Seed Production in Vegetables, Agrobios Publisher, India, pp:159-185
  • FAO 2018 https://www.fao.org/faostat/en/ .
  • Fenwick-Kelly, A. ve George A, 1998. Encyclopedia of Seed Production of World Crops. John Wiley & Sons, USA. 356-364.
  • George A, 2009. Vegetable Seed Production. CABI. pp. 320 Wallingford-UK.
  • ISTA, 1993. International rules for seed testing, Seed Science ve Technology 21: Supplement, Rules.
  • Jackson A, Adamade A, Azogu I, Oni C, 2013. Melon Pod Fermentation and İts Effects on Physiochemical Characteristics of Melon Seeds. Academic Journal, 8(17): 664-669.
  • Kailappan P, Karunanithy C, 2006. Seed Processing Equipments: Advances in Science And Technology. ın: Recent Trends in Seed Technology and Management.
  • Kushwaha HL, Strivastava AP, Singh H, 2005. Development and Performance Evaluation of an okra seed Extractor. Agric. Eng. Int.: CIGR E J. P.M. B. 05 001, vol VII< December 2 (Article 52)
  • McDonald M, Copeland O, 1997. Seed Production, Principles and Practices. Chapman & Hall, New York. 590-643.
  • Pipinis E, Milios E, Mavrokordopoulou O, Gkanatsiou C, Aslanidou M, Smiris P, 2012. Effect of pretreatments on seed germination of Prunus mahaleb L. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 40(2): 183-189.
  • Warrag MOA, 1994. Autotoxicity of mesquite (Prosopis juliflora) pericarps on seed germination and seedling growth. Journal of Arid Environments, 27(1): 79-84.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production
Journal Section Bahçe Bitkileri / Horticulture
Authors

Alperen Öztürk This is me 0000-0003-4340-6644

Boran İkiz 0000-0003-3012-4533

Bekir Bülent Arpacı 0000-0001-7505-3658

Hayriye Daşgan 0000-0002-0403-1627

Publication Date December 30, 2021
Submission Date November 29, 2021
Acceptance Date December 13, 2021
Published in Issue Year 2021

Cite

APA Öztürk, A., İkiz, B., Arpacı, B. B., Daşgan, H. (2021). Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi. Journal of the Institute of Science and Technology, 11(özel sayı), 3383-3389. https://doi.org/10.21597/jist.1030077
AMA Öztürk A, İkiz B, Arpacı BB, Daşgan H. Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. December 2021;11(özel sayı):3383-3389. doi:10.21597/jist.1030077
Chicago Öztürk, Alperen, Boran İkiz, Bekir Bülent Arpacı, and Hayriye Daşgan. “Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum Ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi”. Journal of the Institute of Science and Technology 11, no. özel sayı (December 2021): 3383-89. https://doi.org/10.21597/jist.1030077.
EndNote Öztürk A, İkiz B, Arpacı BB, Daşgan H (December 1, 2021) Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi. Journal of the Institute of Science and Technology 11 özel sayı 3383–3389.
IEEE A. Öztürk, B. İkiz, B. B. Arpacı, and H. Daşgan, “Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., vol. 11, no. özel sayı, pp. 3383–3389, 2021, doi: 10.21597/jist.1030077.
ISNAD Öztürk, Alperen et al. “Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum Ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi”. Journal of the Institute of Science and Technology 11/özel sayı (December 2021), 3383-3389. https://doi.org/10.21597/jist.1030077.
JAMA Öztürk A, İkiz B, Arpacı BB, Daşgan H. Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2021;11:3383–3389.
MLA Öztürk, Alperen et al. “Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum Ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 11, no. özel sayı, 2021, pp. 3383-9, doi:10.21597/jist.1030077.
Vancouver Öztürk A, İkiz B, Arpacı BB, Daşgan H. Kavun Tohumu Ekstraksiyonunda Hidroklorik Asit Kullanımının Tohum ve Fide Özellikleri Üzerine Etkisi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2021;11(özel sayı):3383-9.