Çalışmada ozon uygulamasının soğukta depolama boyunca taze kesilmiş ‘Lincoln’ pırasa çeşidinin mikrobiyolojik yükü ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Derimi yapılan pırasalar hemen laboratuvara nakledilerek 3 gruba ayrılmıştır. Taze kesim işleminden sonra suda 1 ve 2 ppm ozon uygulanmış pırasa örnekleriyle kontrol grubu köpük kaselere yerleştirilerek streç filmle (16 μ) kaplanmıştır. Ambalajlanmış pırasalar 0±1 °C ve %90±5 oransal nemde 30 gün boyunca depolanmıştır. Depolama süresince 6 gün aralıklarla pırasalarda ağırlık kaybı (%), yalancı gövde sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde (%), yalancı gövde rengi (L*,C* ve h°) solunum hızı (mLCO2 kg-1h-1), titre edilebilir asitlik (TEA, g 100 mL-1), mikrobiyolojik yük ve duyusal özellikler belirlenmiştir. Ozon uygulamaları kontrole kıyasla ağırlık kayıplarını azaltmıştır. Çalışmada depolama boyunca tüm uygulamalarda sertlik değerleri azalmıştır. Her ne kadar TEA üzerine etkisi istatistik olarak önemli çıkmasa da, pırasalarda TEA miktarının korunması ve solunum hızının baskılanmasında en iyi sonuçlar 2 ppm O3 uygulamasından elde edilmiştir. Soğukta depolama boyunca toplam maya küf ve bakteri sayısının azaltılması bakımından en etkili uygulamanın 2 ppm O3 olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, taze kesilmiş Lincoln pırasa çeşidinin suda ozon (1-2 ppm) uygulaması yapılarak, 0±1 °C ve %90±5 oransal nemde 30 gün depolanabileceği belirlenmiştir.
In the present research, the effect of ozone treatments on the quality and microbial load of fresh-cut leek cv. ‘Lincoln’ during cold storage were investigated. Harvested leek samples were immediately transferred to the laboratory and divided into 3 groups for treatments. After fresh-cut processes, ozone treated (1 and 2 ppm) and control samples were packaged in polystyrene foam tray covered with stretch film (16 μ) and stored for 30 days at 0 ± 1 ° C and 90 ± 5% relative humidity (RH). Some quality analysis including weight loss (%), pseudo stem firmness (N) and colour (L*,C*and h°), total soluble solids (%), respiration rate (mL CO2 kg‐1h‐1), titratable acidity (g 100 mL-1), microbial load and sensory evaluation were performed at 6 day intervals during storage. Ozone treatments decreased weight loss of fresh-cut leeks compared to control. In the present study, the pseudo stem firmness in all treatments decreased with increasing storage time. The 2 ppm ozone was the best treatment for suppressing respiration rate and maintaining TA of leek during cold storage, although the effect of treatments on TA was not statistically significant. 2 ppm ozone treated leeks had lower yeast, mold and bacteria counts compared to other treatments. As a result, it was determined that fresh-cut leek stems treated with ozonated water (1-2 ppm) could be stored for 30 days at 0 ± 1 ° C and 90 ± 5% RH.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2022 |
Submission Date | February 7, 2022 |
Acceptance Date | May 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |