This study was carried out to determine the suitable pasture mixtures for rangelands which have to
be improved only artifcial ppasture in Tokat Province of Black Sea region located in the transitional climate zone
during the period of 2008-2010. Pure sowings, and binary, ternary and quartet mixtures of alfalfa, sainfoin, great
burnet, crested wheatgrass, smooth brome, orchardgrass and tall fescue were examined in completely randomized
block design with 4 four replicates regarding to yield and quality performance. The highest dry matter yield was
obtained from the mixture of sainfoin + great burnet + orchardgrass (1188.9 kg da-1). The lowest dry matter yield
(562.1 kg da-1) was obtained from the pure sowing of orchardgrass. Crude protein yields, ADF ratios, NDF ratios
and IVTDMD ratios ranged between 59.0 kg da-1 and 187.5 kg da-1, 37.35 % and 44.58 %, 43.49 % and 68.55 %,
54.56 % and 65.95 %, respectively. Irrespective to which mixture, it was determined that the forages of mixtures
had better qualities of ADF, NDF and IVTDMD than pure sowings of grasses. Furthermore, dry matter yields of
ternary and quartet mixtures were higher than those of pure sowings. The results showed that contributions of the
grasses to the yields of the mixtures decreased with time. On the other hand, when the number of species in the
mixture increased, the contributions of the grasses to the yields of mixtures also increased. Thus, more balanced
mixtures were obtained from the mixture with increased number of species. In conclusion, one of (1) ternary
mixtures of crested wheatgrass, smooth brome, orchardgrass and tall fescue with sainfoin +great burnet, or (2)
binary mixture of alfalfa + orchardgrass, and (3) ternary mixture of alfalfa + great burnet + orchardgrass can be
used in establishing artifcial pasture in Tokat province and similar ecological conditions
Bu araştırma, Karadeniz Bölgesi geçit iklim kuşağında yer alan Tokat ilinde yapay mera kurulması
zorunlu meralar için uygun karışımları belirlemek amacıyla 2008-2010 yılları arasında yürütülmüştür. Tesadüf
blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülen çalışmada; yonca, korunga, çayır düğmesi, otlak
ayrığı, kılçıksız brom, domuz ayrığı ve kamışsı yumağın yalın ekim, ikili, üçlü ve dörtlü karışımlarının verim
ve kalite performansları incelenmiştir. En yüksek kuru madde verimi korunga + çayır düğmesi + domuz ayrığı
karışımından (1188.9 kg da-1), en düşük kuru madde verimi yalın ekilen domuz ayrığından (562.1 kg da-1) elde
edilmiştir. Ham protein verimleri 59.0-187.5 kg da-1, ADF oranları % 37.35-44.58, NDF oranları % 43.49-68.55 ve
IVTDMD oranları da % 54.56-65.95 arasında değişmiştir. Hangi karışım olduğuna bakılmaksızın, karışımlardan
elde edilen kaba yemin ADF, NDF ve IVTDMD gibi kalite özellikleri bakımından yalın ekilen buğdaygillerden
daha iyi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, üçlü ve dörtlü karışımların kuru madde verimleri yalın ekilen türlerden
daha yüksektir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, karışımların verimlerine buğdaygillerin katkılarının zamanla
azaldığını göstermiştir. Diğer taraftan, karışıma giren tür sayısı arttıkça, karışımların verimlerine buğdaygillerin
katkıları da artmıştır. Böylece karışımlardaki tür sayısı arttıkça daha dengeli karışımlar elde edilmiştir. Sonuç
olarak; (1) korunga + çayır düğmesi ile birlikte otlak ayrığı, kılçıksız brom, domuz ayrığı veya kamışsı yumak
ile oluşturulacak üçlü karışımlardan, (2) yonca + domuz ayrığı ve (3) yonca + çayır düğmesi + domuz ayrığı
karışımlarından herhangi biri Tokat ve benzeri koşullarda kurulacak yapay meralarda kullanılabilir
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Submission Date | May 22, 2016 |
Acceptance Date | October 21, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 4 |