Silurus glanis (Catfsh), belonging to Siluridae family, has economically importance with bone-free
meat, highly tasty and high protein content. Especially, fsh oils play an important role in the treatment of heart
diseases, cholesterol, supporting mental and physical development of children. In this study, male and female
members of Silurus glanis samples were provide from the Kahramanmaraş Menzelet Dam Lake and changes in
fatty acid composition of liver tissues were determined by GC-FID device according to the seasons and sexual.
Total saturated fatty acid (SFA) ratios were detected as the highest (60.62%) in the winter female members. Total
monounsaturated fatty acid (MUFA) was detected as highest (50.58%) in male individuals at spring, while the
total PUFA ratio (26.40%) was determined in female individuals in the fall.Omega-3/omega-6 has a very great
importance in the diet; female individuals had the highest ratio between the 0.94-5.17 in the winter. Silurus glanis
is recommended for dietary intake because of rich omega-3 and omega-6 and consumed in fall and winter seasons
Silurus glanis (yayın balığı), Siluridae familyasına ait olup, eti kemiksiz, lezzetli, yüksek protein içeren
ekonomik öneme sahip balıklardandır. Özellikle kalp hastalıklarının ve kolestrolün tedavisinde, çocuklarda zekâ
ve bedensel gelişimin desteklenmesinde balık yağları önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada Kahramanmaraş
Menzelet Baraj Gölü’nden yakalanan Silurus glanis’in dişi ve erkek bireylerinin karaciğer dokularındaki yağ
asitlerinin mevsimsel değişimi GC-FID cihazı ile tespit edilmiştir. Toplam doymuş yağ asidi (SFA) oranı en yüksek
kış mevsiminde dişi bireylerde tespit edilirken (% 60.62), toplam tekli doymamış yağ asidi (MUFA) en fazla
ilkbaharda erkek bireylerde (% 50.58), toplam PUFA oranı ise en fazla sonbaharda dişi bireylerde (% 26.40) tespit
edilmiştir. Beslenmede oldukça büyük öneme sahip olan omega-3/omega-6 oranı en yüksek kış mevsiminde dişi
bireylerde 0.94-5.17 oranında saptanmıştır. Omega-3 ve omega-6 yönünden zengin olan Silurus glanis’in diyetteki
alımının artırılması ve sonbahar ile kış mevsimlerinde tüketilmesi önerilmektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Biyoloji / Biology |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Submission Date | December 29, 2016 |
Acceptance Date | January 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 2 |