Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Karışım Oranları ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri

Year 2020, Volume: 10 Issue: 3, 2136 - 2142, 01.09.2020
https://doi.org/10.21597/jist.695938

Abstract

Çalışmanın amacı, farklı karışım oranı ile biçim dönemlerinin yem bezelyesi (Pisum sativum L.) ile arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarında verim performanslarına etkilerini belirlemektir. Araştırma, Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü arazisinde 2016-2017 yılı kışlık dönemde yürütülmüştür. Yem bezelyesinin GAP Pembesi, arpada ise Altıkat çeşitleri tohum materyali olarak kullanılmıştır. Araştırma, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Biçim zamanları ana parselleri, karışım oranları ise alt parselleri oluşturmuştur. Araştırmada biçim zamanlarını, karışımlarda yer alan arpa bitkisinin başaklanma ve süt olum dönemi olmak üzere 2 farklı dönem oluşturmuştur. Yalın olarak %100 yem bezelyesi (YB) ve arpa (A), karışım oranları ise %75 YB + %25 A, %50 YB + %50 A, %25 YB + %75 A’dan oluşmuştur. Çalışmada, biçim dönemi geciktikçe yem bezelyesinin ana sap uzunluğu, arpanın bitki boyu, yeşil ve kuru ot verimlerinde istatistiki yönden önemli artış meydana gelmiştir. Ot verimi yönünden %75 A+ %25 YB karışımı ile arpanın süt olum dönemi diğer uygulamalardan daha üstün olduğu görülmektedir.

Supporting Institution

TAGEM

Project Number

TAGEM/17A07/P7/004

References

  • Albayrak S, 2003. Ankara ekolojik koşullarında yapay mera kurulması üzerine bir araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılmış).
  • Allen-Perkins A, Estrada E, 2019. Mathematical modelling for sustainable aphid control in agriculture via intercropping. Proceedings of the Royal Society A, 475 (2226).
  • Anonim, 2018. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara.
  • Aşık FF, 2006. Bezelye (Pisum sativum L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarında karışım oranları ve biçim zamanlarının otun verimi ile kalitesi üzerine etkileri, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Chen P, Song C, Liu XM, Zhou L, Yang H, Zhang X, Wang XC, 2019. Yield advantage and nitrogen rate in an additive maize-soybean relay intercropping system. Science of the Total Environment, 657: 987-999.
  • Contreras F, Díaz J, Rombolà AD, De La Luz Mora M, 2019. Prospecting intercropping between subterranean clover and grapevine as potential strategy for improve grapevine performance. Current Plant Biology, 100-110.
  • Dai J, Qiu W, Wang N, Wang T, Nakanishi H, Zuo YM, 2019. From Leguminosae/Gramineae intercropping systems to see benefits of intercropping on iron nutrition. Frontiers in Plant Science, 10, 605.
  • Fan Z, Zhao Y, Chai Q, Zhao C, Yu A, Coulter JA, Cao W, 2019. Synchrony of nitrogen supply and crop demand are driven via high maize density in maize/pea strip intercropping. Scientific Reports, 9(1):10954.
  • Graf D. R, Saghaï A, Zhao M, Carlsson G, Jones CM, Hallin S, 2019. Lucerne (Medicago sativa) alters N2O-reducing communities associated with cocksfoot (Dactylis glomerata) roots and promotes N2O production in intercropping in a greenhouse experiment. Soil Biology and Biochemistry, 137:107547
  • Karadağ Y, Büyükburç U, 2004. Forage qualities, forage yields and seed yields of some legume-triticale mixtures under rainfed conditions. Acta Agriculturae Scandinavica, 54(3): 140-148.
  • Kavut YT, Geren H, Soya H, Avcıoğlu R, Kır B, 2014. Karışım oranı ve hasat zamanlarının bazı yıllık baklagil yembitkileri ile İtalyan çimi karışımlarının kışlık ara ürün performansına etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(3): 279-288.
  • Kalaycı, M., 2005. Örneklerle Jump kullanımı ve tarımsal araştırma için varyans analizi modelleri. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 21
  • Kır H, Karadağ Y, Yavuz T, 2018. The factors affecting yield and quality of hungarian vetch+cereal mixtures in arid environmental conditions. Fresenius Environmental Bulletin 27(12A) :9049-9059.
  • Monti M, Pellicanò A, Pristeri A, Badagliacca G, Preiti G, Gelsomino A, 2019. Cereal/grain legume intercropping in rotation with durum wheat in crop/livestock production systems for Mediterranean farming system. Field Crops Research, 240, 23-33.
  • Iqbal MA, Hamid A, Ahmad T, Siddiqui MH, Hussain I, Ali S, Ahmad Z, 2019. Forage sorghum-legumes intercropping: effect on growth, yields, nutritional quality and economic returns. Bragantia, 78(1), 82-95.
  • Rakeih N, Kayyal H, Larbi A, Habib N, 2010. Forage potential of triticale in mixtures with forage legumes in rainfed regions (Second and Third Stability Zones) in Syria. Jordan Journal of Agricultural Science, 6(2): 194-207.
  • Seyedeh Habibi D, Kashani A, Paknejad F, Jafary H, Al-Ahmadi M, AjJ, Tookalloo MR, Lamei J, 2010. Evaluation of hairy vetch (Vicia villosa Roth) in pure and mixed cropping with barley (Hordeum vulgare L.) to determine the best combination of legume and cereal for forage production. American Journal of Agricultural and Biological Sciences, 5 (2), 169-176.
  • Serin Y, Gökkuş A, Tan M, Koç A. Çomaklı B, 1998. Suni çayır tesisinde kullanılabilecek uygun yem bitkileri ve karışımlarının belirlenmesi, Tr. J. of Agriculture and Forestry, 22 (1998), 13-20.
  • Vidal DF, Trichet P, Puzos L, Bakker MR, Delerue F, Augusto L, 2019. Intercropping N-fixing shrubs in pine plantation forestry as an ecologically sustainable management option. Forest Ecology and Management, 437, 175-187.

The Effects of Different Mixture Ratio and Harvest Stage on Forage Yield Performance of Field Pea and Barley Mixtures

Year 2020, Volume: 10 Issue: 3, 2136 - 2142, 01.09.2020
https://doi.org/10.21597/jist.695938

Abstract

The aim of study was to determine the effects of mixture ratio and harvest stage on forage yield performance of field pea (Pisum sativum L.) and barley (Hordeum vulgare L.) mixtures. The study was conducted in the GAP International Agricultural Research and Training Center Directorate in 2016-2017 during winter season. GAP Pembesi pea and Altıkat barley varieties were used in the experiment. The study was carried out with 3 replications according to the experimental design of divided plots in random blocks. Harvest times were main plots and mixture ratios were sub-plots. Harvets were done in two different stage; spike emergence and milk period of seeds of barley. Mixture ratios were 100% peas; 75% peas + 25% barley, 50% peas + 50% barley, 25% peas + 75% barley and 100% barley. In the study, as the harvest stage was delayed, there was a important increase main stem length of forage peas, barley plant height and green herbage and dry matter yields. In terms of forage yield, it can be said that the milk stage of barley is superior to other treatments with 75% A + 25% YB mixture.

Project Number

TAGEM/17A07/P7/004

References

  • Albayrak S, 2003. Ankara ekolojik koşullarında yapay mera kurulması üzerine bir araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılmış).
  • Allen-Perkins A, Estrada E, 2019. Mathematical modelling for sustainable aphid control in agriculture via intercropping. Proceedings of the Royal Society A, 475 (2226).
  • Anonim, 2018. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara.
  • Aşık FF, 2006. Bezelye (Pisum sativum L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarında karışım oranları ve biçim zamanlarının otun verimi ile kalitesi üzerine etkileri, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Chen P, Song C, Liu XM, Zhou L, Yang H, Zhang X, Wang XC, 2019. Yield advantage and nitrogen rate in an additive maize-soybean relay intercropping system. Science of the Total Environment, 657: 987-999.
  • Contreras F, Díaz J, Rombolà AD, De La Luz Mora M, 2019. Prospecting intercropping between subterranean clover and grapevine as potential strategy for improve grapevine performance. Current Plant Biology, 100-110.
  • Dai J, Qiu W, Wang N, Wang T, Nakanishi H, Zuo YM, 2019. From Leguminosae/Gramineae intercropping systems to see benefits of intercropping on iron nutrition. Frontiers in Plant Science, 10, 605.
  • Fan Z, Zhao Y, Chai Q, Zhao C, Yu A, Coulter JA, Cao W, 2019. Synchrony of nitrogen supply and crop demand are driven via high maize density in maize/pea strip intercropping. Scientific Reports, 9(1):10954.
  • Graf D. R, Saghaï A, Zhao M, Carlsson G, Jones CM, Hallin S, 2019. Lucerne (Medicago sativa) alters N2O-reducing communities associated with cocksfoot (Dactylis glomerata) roots and promotes N2O production in intercropping in a greenhouse experiment. Soil Biology and Biochemistry, 137:107547
  • Karadağ Y, Büyükburç U, 2004. Forage qualities, forage yields and seed yields of some legume-triticale mixtures under rainfed conditions. Acta Agriculturae Scandinavica, 54(3): 140-148.
  • Kavut YT, Geren H, Soya H, Avcıoğlu R, Kır B, 2014. Karışım oranı ve hasat zamanlarının bazı yıllık baklagil yembitkileri ile İtalyan çimi karışımlarının kışlık ara ürün performansına etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(3): 279-288.
  • Kalaycı, M., 2005. Örneklerle Jump kullanımı ve tarımsal araştırma için varyans analizi modelleri. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 21
  • Kır H, Karadağ Y, Yavuz T, 2018. The factors affecting yield and quality of hungarian vetch+cereal mixtures in arid environmental conditions. Fresenius Environmental Bulletin 27(12A) :9049-9059.
  • Monti M, Pellicanò A, Pristeri A, Badagliacca G, Preiti G, Gelsomino A, 2019. Cereal/grain legume intercropping in rotation with durum wheat in crop/livestock production systems for Mediterranean farming system. Field Crops Research, 240, 23-33.
  • Iqbal MA, Hamid A, Ahmad T, Siddiqui MH, Hussain I, Ali S, Ahmad Z, 2019. Forage sorghum-legumes intercropping: effect on growth, yields, nutritional quality and economic returns. Bragantia, 78(1), 82-95.
  • Rakeih N, Kayyal H, Larbi A, Habib N, 2010. Forage potential of triticale in mixtures with forage legumes in rainfed regions (Second and Third Stability Zones) in Syria. Jordan Journal of Agricultural Science, 6(2): 194-207.
  • Seyedeh Habibi D, Kashani A, Paknejad F, Jafary H, Al-Ahmadi M, AjJ, Tookalloo MR, Lamei J, 2010. Evaluation of hairy vetch (Vicia villosa Roth) in pure and mixed cropping with barley (Hordeum vulgare L.) to determine the best combination of legume and cereal for forage production. American Journal of Agricultural and Biological Sciences, 5 (2), 169-176.
  • Serin Y, Gökkuş A, Tan M, Koç A. Çomaklı B, 1998. Suni çayır tesisinde kullanılabilecek uygun yem bitkileri ve karışımlarının belirlenmesi, Tr. J. of Agriculture and Forestry, 22 (1998), 13-20.
  • Vidal DF, Trichet P, Puzos L, Bakker MR, Delerue F, Augusto L, 2019. Intercropping N-fixing shrubs in pine plantation forestry as an ecologically sustainable management option. Forest Ecology and Management, 437, 175-187.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Tarla Bitkileri / Field Crops
Authors

Seyithan Seydoşoğlu 0000-0002-3711-3733

Project Number TAGEM/17A07/P7/004
Publication Date September 1, 2020
Submission Date February 28, 2020
Acceptance Date March 26, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 10 Issue: 3

Cite

APA Seydoşoğlu, S. (2020). Farklı Karışım Oranları ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 10(3), 2136-2142. https://doi.org/10.21597/jist.695938
AMA Seydoşoğlu S. Farklı Karışım Oranları ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri. J. Inst. Sci. and Tech. September 2020;10(3):2136-2142. doi:10.21597/jist.695938
Chicago Seydoşoğlu, Seyithan. “Farklı Karışım Oranları Ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi Ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 10, no. 3 (September 2020): 2136-42. https://doi.org/10.21597/jist.695938.
EndNote Seydoşoğlu S (September 1, 2020) Farklı Karışım Oranları ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology 10 3 2136–2142.
IEEE S. Seydoşoğlu, “Farklı Karışım Oranları ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 10, no. 3, pp. 2136–2142, 2020, doi: 10.21597/jist.695938.
ISNAD Seydoşoğlu, Seyithan. “Farklı Karışım Oranları Ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi Ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 10/3 (September 2020), 2136-2142. https://doi.org/10.21597/jist.695938.
JAMA Seydoşoğlu S. Farklı Karışım Oranları ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri. J. Inst. Sci. and Tech. 2020;10:2136–2142.
MLA Seydoşoğlu, Seyithan. “Farklı Karışım Oranları Ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi Ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 10, no. 3, 2020, pp. 2136-42, doi:10.21597/jist.695938.
Vancouver Seydoşoğlu S. Farklı Karışım Oranları ve Biçim Dönemlerinin Yem Bezelyesi ile Arpa Karışımlarının Ot Verim Performansına Etkileri. J. Inst. Sci. and Tech. 2020;10(3):2136-42.