Salvia officinalis (tıbbi adaçayı) türünün dünyada kullanım alanı ve pazar talebi giderek artmaktadır.
Son yıllarda ülkemizin farklı illerinde yetiştiriciliği yapılmakta olan bu türün her yıl dünya çapında pek çok
ülkeye ihraç edilmesiyle önemli miktarlarda döviz girdisi elde edilmektedir. İç ve dış pazarda önemli bir yere
sahip olan Salvia officinalis yetiştiriciliğinde kalite ve verim söz konusu olduğunda çevresel faktörlerin bitki
üzerine etkilerinin bilinmesi önemlidir. Bu derlemede Salvia officinalis yetiştiriciliği uygulamalarında bitkilerin
bazı abiyotik stres faktörlerine verdikleri yanıtlar araştırılmıştır. Araştırmalarda farklı abiyotik streslerin Salvia
officinalis türünde farklı tepkileri tetiklediği anlaşılmıştır. Bazı abiyotik stres faktörlerinin Salvia officinalis
üzerinde avantaj olarak görülebilecek en önemli etkisi ise, fitofarmakon olarak kullanılabilecek etkili bileşiklerin
istenen konsantrasyonlarının söz konusu stres faktörlerinin, yetiştiricilikte kasıtlı olarak uygulanması ile elde
edilebilir olmasıdır.
In the world the usage area and market demand of Salvia officinalis (common sage) species is
gradually increasing. In recent years, this species, which has been cultivated in different provinces of our country, is exported to many countries around the world every year, and a significant amount of foreign currency input is obtained. It is important to know the effects of environmental factors on the plant when it comes to quality and yield in Salvia officinalis cultivation, which has an important place in domestic and foreign markets. In this review, the responses of plants to some abiotic stress factors in Salvia officinalis cultivation practices were investigated. Research has shown that different abiotic stresses trigger different responses in the Salvia officinalis species. The most important advantage of some abiotic stress factors on Salvia officinalis is that the high concentration of an active substance desired to be used as a hytopharmacon can be achieved by deliberate application of some stress factors.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology, Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Biyoloji / Biology |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2021 |
Submission Date | January 10, 2021 |
Acceptance Date | February 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: 2 |