This research was carried out to determine the influence of the distillation methods, times and fractions on essential oil yield and composition of Turkish oregano (Origanum onites L.) at Isparta University of Applied Sciences, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2014. In the study, two different distillation methods (water and steam), six different distillation times (15, 30, 60, 90, 120 and 150 minutes) and six different fraction slices (0-15, 16-30, 31-60, 61-90 91-120 and 121-150 minutes) were applied using pilot type distillation stills. The essential oil content and compounds were significantly affected by these applications (p<0.01). Steam distillation gave higher essential oil yield than water distillation. In both methods, the maximum percentages of essential oil were obtained from the distillation time in 150 minutes (4.60% in water distillation and 5.11% in steam distillation), and from the distillation fraction at 16-30 minutes (31.60% in water distillation and 35.77% in steam distillation as the rates in the total). The highest rates of carvacrol, which was the main component of oregano oil, were obtained by water distillation (between 93.91 and 94.60%) at 16-120 minutes and by steam distillation (between 93.11 and 93.41%) at 16-60 minutes during the distillation process.
Bu araştırma, İzmir kekiği olarak bilinen Türk kekiğinin (Origanum onites L.) farklı distilasyon yöntemleri ile distilasyon süresi ve fraksiyon dilimlerinin uçucu yağ verimi ve kompozisyonu üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde 2014 yılında yürütülmüştür. Araştırmada pilot tip distilasyon kazanlarında iki farklı distilasyon yöntemi (su ve buhar), altı farklı distilasyon süresi (15, 30, 60, 90, 120 ve 150 dakika) ve altı farklı fraksiyon dilimi (0-15, 16-30, 31-60, 61-90, 91-120 ve 121-150 dakika) uygulanmıştır. Distilasyon yönteminin, distilasyon süresinin ve distilasyon dilimlerinin kekiğin uçucu yağ oranı ve bileşenleri üzerinde önemli etkileri (p<0.01) olduğu belirlenmiştir. Su distilasyonuna göre buhar distilasyonundan daha yüksek uçucu yağ verimi kazanılmıştır. Her iki yöntemde de en yüksek uçucu yağ oranları 150 dakikalık damıtma süresinde (su distilasyonuda %4.60 ve buhar distilasyonunda %5.11) ve 16-30 dakikalar arasındaki fraksiyon diliminde (toplam uçucu yağın su distilasyonunda %31.60’ı ve buhar distilasyonunda %35.77’si) elde edilmiştir. Kekik yağının temel bileşeni olan karvakrolün en yüksek oranları su distilasyonu ile elde edilen uçucu yağda 16-120 dakikalar arasında (%93.91-94.60), buhar distilasyonu ile elde edilen uçucu yağda ise 16-60 dakikalar arasında (%93.11-93.41) tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2021 |
Submission Date | October 14, 2020 |
Acceptance Date | August 9, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: 4 |