Dereceli karşıt anlamlılarda belirtisizlik ve ölçek yapısı

Volume: 10 Number: 1 December 31, 2014
EN TR

Dereceli karşıt anlamlılarda belirtisizlik ve ölçek yapısı

Abstract

Belirtisizlik, ikili dilsel karşıtlıklarda karşıtlığın terimlerinden birinin bu ilişkinin tümünü adlandıracak biçimde kullanılmasıdır. Anlam düzleminde ise belirtisizlik, ikili karşıtlık ilişkisi içinde bulunan terimlerden birinin anlam bakımından yansızlaşması ve bu karşıtlık ilişkisini adlandırır hâle gelmesidir. Sözcükler arasındaki anlamsal karşıtlık ya da karşıt anlamlılık ilişkilerinde anlamsal belirtisizlik örnekleri görülmektedir. Karşıt çiftlerin belirtisiz üyesi belirtili üyeye göre bağlamsal dağılımı ve sıklığı daha yüksek, soru tümcelerinde bütünüyle yansız anlamsal içerikle kullanılan sözcüktür. Ayrıca karşıt anlamlılık özelliği gösteren sıfatlardan birinin adlaşmış biçimi de bu karşıtlık ekseninin adı olarak belirtisiz üye olabilmektedir. Özellikle dereceli karşıtlıklarda dikkat çekici görünümleri olan belirtisizlik; kimi karşıt çiftlerde belirgin bir kullanım özelliği olarak görülürken, bazı çiftlerde ise belirtisiz üye bulunmamaktadır. Örneğin uzun: kısa karşıtlığı için uzun sıfatının adlaşmış biçimi olan uzunluk belirtisiz üye iken eski: yeni karşıtlığında böyle bir kullanım özelliği görülmemektedir. Bu çalışmada, dereceli karşıtlıkların temel özelliği olan aşamalı ölçek yapısının belirtisizlik üzerindeki etkisi söz konusu edilmektedir. Gönderimsel özelliklere bağlı olarak tek ve çift ölçekli olabilen dereceli karşıtlıklarda tek ölçekli olanların belirtisiz üyeye sahip olduğu, buna karşın çift ölçeklilik özelliği gösterenlerde her iki üyenin de belirtili üye olarak kullanıldığı görülmüştür.

Keywords

References

  1. Aksan, Y., Aksan, M., Koltuksuz, A., Sezer, T., Mersinli, Ü., Demirhan, U. U., Yılmazer, H., Atasoy, G., Öz, S., Yıldız, İ. & Kurtoğlu, Ö. (2012). Construction of the Turkish national corpus (TNC). Proceedings of the Eight International Conference on Language Resources and Evaluation (LREC 2012). İstanbul. Turkiye.
  2. Erişim adresi: http://www.lrec-conf.org/proceedings/lrec2012/papers.html
  3. Croft, W. ve Cruse, D. A. (2004). Cognitive linguistics. Cambridge: Cambridge University Press.
  4. Cruse, D. A. (1986). Lexical semantics. Cambridge: Cambridge University Press
  5. Cruse, D. A. (2003) Lexicon. Mark Aranoff ve Janie Rees-Miller (Ed.), The handbook of linguistics içinde (s. 238-264) Oxford: Blackwell Publishing.
  6. Cruse, A. (2006). A glossary of semantics and pragmatics. Edinburg: Edinburg University Press.
  7. Fraizer, L., Clifton, C. ve Stolterfoht, B. (2008). Scale structure: Processing minimum standard and maximum standard scalar adjectives. Cognition, 106(1), 299-324.
  8. Givón, T. (1970). Notes on semantic structures of English adjectives. Language, 46(4), 816-837

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

December 31, 2014

Submission Date

December 31, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 10 Number: 1

APA
Akşehirli, S. (2014). Dereceli karşıt anlamlılarda belirtisizlik ve ölçek yapısı. Journal of Language and Linguistic Studies, 10(1), 47-66. https://izlik.org/JA29SD47GR
AMA
1.Akşehirli S. Dereceli karşıt anlamlılarda belirtisizlik ve ölçek yapısı. Journal of Language and Linguistic Studies. 2014;10(1):47-66. https://izlik.org/JA29SD47GR
Chicago
Akşehirli, Soner. 2014. “Dereceli Karşıt Anlamlılarda Belirtisizlik Ve ölçek Yapısı”. Journal of Language and Linguistic Studies 10 (1): 47-66. https://izlik.org/JA29SD47GR.
EndNote
Akşehirli S (April 1, 2014) Dereceli karşıt anlamlılarda belirtisizlik ve ölçek yapısı. Journal of Language and Linguistic Studies 10 1 47–66.
IEEE
[1]S. Akşehirli, “Dereceli karşıt anlamlılarda belirtisizlik ve ölçek yapısı”, Journal of Language and Linguistic Studies, vol. 10, no. 1, pp. 47–66, Apr. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29SD47GR
ISNAD
Akşehirli, Soner. “Dereceli Karşıt Anlamlılarda Belirtisizlik Ve ölçek Yapısı”. Journal of Language and Linguistic Studies 10/1 (April 1, 2014): 47-66. https://izlik.org/JA29SD47GR.
JAMA
1.Akşehirli S. Dereceli karşıt anlamlılarda belirtisizlik ve ölçek yapısı. Journal of Language and Linguistic Studies. 2014;10:47–66.
MLA
Akşehirli, Soner. “Dereceli Karşıt Anlamlılarda Belirtisizlik Ve ölçek Yapısı”. Journal of Language and Linguistic Studies, vol. 10, no. 1, Apr. 2014, pp. 47-66, https://izlik.org/JA29SD47GR.
Vancouver
1.Soner Akşehirli. Dereceli karşıt anlamlılarda belirtisizlik ve ölçek yapısı. Journal of Language and Linguistic Studies [Internet]. 2014 Apr. 1;10(1):47-66. Available from: https://izlik.org/JA29SD47GR