Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mültecilere Verilen İşbaşı Eğitimlerin Girişimcilik Boyutlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 4, 718 - 730, 31.12.2023

Öz

Bu çalışmanın amacı “Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” ile “Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi” iş birliğinde, uluslararası talepler de dikkate alınarak düzenlenen ve mültecilerin kaynak, elektrik ve tasarım-mobilya alanlarındaki mesleki yeterliliklerini artırmayı hedefleyen işbaşı eğitimlerin girişimciliğin boyutları üzerine etkisini ortaya koymaktır. Yüzyıllardır gerçekleşen fakat son yıllarda daha da fazlalaşan göçler tüm dünya için büyük bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Yardımlar sürekli ve hayatlarını idame edecek düzeyde olmadığından mülteci ve sığınmacıların da çalışması gerekmektedir. Mülteci ve sığınmacıların bazı iş kollarında çalıştıracak eleman bulamayan ülkeler tarafından kabul edilerek bu açığın kapatılması her iki tarafın da yararına olacaktır. Bu kapsamda uluslararası iş birliği ile oluşan talepler değerlendirilerek toplam 113 Afgan mülteciye kaynak, elektrik ve tasarım-mobilya alanlarında iki dönem halinde üçer aylık eğitim verilmiştir. Çalışmada mülteci ve sığınmacıların aldıkları işbaşı eğitimleri girişimciliğin yatırım, düşünce ve proje boyutları üzerinden incelenmiştir. Eğitime katılan 113 Afgan mültecinin 102’sine uygulanan anket verilerine öncelikle kayıp değer analizi ve normallik testleri uygulamıştır. Normal dağılım gösteren veriler, regresyon analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular, işbaşı eğitim etkinliğinden alınan puanlar arttıkça düşünce ve proje boyutu puanlarının da artacağını, yatırım boyutu içinse anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Verilen eğitimlerin girişimcilik düşüncesine ve projelerin hazırlanmasına katkı sağladığı fakat girişimi doğrudan etkileyecek olan müşteri, pazar, örgüt, ürün ve sermaye gibi unsurları içeren yatırım boyutunu etkilemediği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Akgül, A. ve Çevik, O. (2003). İstatistiksel analiz teknikleri, SPSS’te işletme yönetimi uygulamaları. Ankara: Emek Ofset Ltd. Şti.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Faktör analizi: Temel kavramlar ve ölçek geliştirmede kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, (32), 470-483.
  • Büyükyılmaz, O., Karakaya, A. ve Yıldıran, C. (2016). Girişimcilik eğitimi alan bireylerin demografik özellikleri açısından girişimcilik eğilimleri arasındaki farklar. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 10(2): 105-125.
  • Can, A. (2014). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi, (3. Baskı), Ankara: Pegem Akademi.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2016). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları. 4. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
  • Dinçer, Ö. ve Fidan, Y. (2009). İşletme yönetimine giriş. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Duruel, M. (2017). Suriyeli sığınmacıların Türk emek piyasasına etkileri, fırsatlar ve tehditler. International Journal of Economic Studies, 3(2): 207-222.
  • Field, A. (2013). Discovering statistics using IBM SPSS statistics, (4th Edition), Sage.
  • Gravetter, F., ve Wallnau, L. (2014). Essentials of statistics for the behavioral sciences. (8. bs.), Belmont, CA: Wadsworth.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Halkla İlişkiler
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Ömer Dulkadir

Abdullah Karakaya

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Dulkadir, Ö., & Karakaya, A. (2023). Mültecilere Verilen İşbaşı Eğitimlerin Girişimcilik Boyutlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Humanities and Tourism Research, 13(4), 718-730.