Review Article

İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı ve Çözüm Yolları

Volume: 13 Number: 1 June 27, 2025
TR EN

İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı ve Çözüm Yolları

Abstract

Bu araştırmanın amacı Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki Kayabaşı Alemdar İlkokulu ve Dikmen İlkokulundaki sosyoekonomik ve kültürel yapısı benzer mahallelerden öğrencilerin birbirine sergiledikleri şiddet davranışları bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeble bu iki okulun öğrencileri arasında yaşanan akran zorbalığının türlerini ve sıklıklarını ortaya koyup, zorbalığı kimlerin, nerede, nasıl akaran zorbalığı uyguladığını öğretmenleri gözüyle ortaya koymaktır. Öğretmenlerin Akran zorbalığıyla ilgili görüş ve önerilerini akran zorbalığını çözme metotlarını incelemektir. Araştırmaya 2022-2023 Eğitim-öğretim yılında Ereğli ilçesinde bulunan ve veli grubu birbirine benzeyen Kayabaşı Alemdar İlkokulu ve Dikmen İlkokulunda görev yapan 10 öğretmen katılmıştır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması olarak desenlendirilmiştir. Araştırmada katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik (yaş, branş) örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Veriler görüşme tekniği ile toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analiz yolu ile çözümlenerek bulgular elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğretmenler akran zorbalığını baskı ve güç kelimelerini kullanarak tanımlamaktadırlar.Okulda görülen en sık sözel zorbalık ve fiziksel zorbalık gözlenmiştir.Çözüm yolları arasında; konuşma, görüşme, zorbayı uyarma ve mağduru destekleme faaliyetleri öne çıkmaktadır. Mağdur öğrenciler sessiz, içine kapanık ve özgüven problemi yaşayan bireylerdir. Zorba öğrenciler ise benzer aile yapılarına sahip, varlıklarını gösterme çabası içerisinde olan bireylerdir. Öğretmenlere göre seyirci öğrenciler tanık oldukları zorbalığa tepki vermemektedirler. Öte yandan yapılan görüşmeler neticesinde öğretmenlerin meslektaşlarını akran zorbalığı konusunda yeterli görmedikleri ve akran zorbalığı konusunda öğretmenlerin eğitim almadıkları ortaya çıkmıştır. Buna karşın, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul rehberlik servislerinin ihtiyaçlarını karşılamasını halinde öğretmenlerin akran zorbalığı konusunda eğitim almaya istekli oldukları tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucunda öğretmenlerin akran zorbalığı konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmadıkları belirlenmiştir. Ancak bu konuda eğitici ve bilgilendirici faaliyetlere açık oldukları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin akran zorbalığı ile ilgili farkındalık seviyelerini yükseltecek, bilgisini artıracak seminer, konferans, kurs vb. faaliyetlere yer verilmesi, öğretmenlik programlarında okuyan lisans öğrencilerinin seçmeli dersler, eğitsel drama vb. içeriklerle desteklenmesi önerilebilir.

Keywords

References

  1. Akyol N. A., Yıldız, C., & Akman, B. (2018). Öğretmenlerin akran zorbalığına ilişkin görüşleri ve zorbalıkla başetme stratejileri. Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. 33(2), 439-459.
  2. Aydın Türk, Y. (2018). Öğrencilerin okul bahçesindeki davranış biçimleri: Bir ilkokul örneği. Social Sciences Studies Journal, 4(20), 3026–3036.
  3. Baltacı, A., (2017). “Nitel Veri Analizinde Miles-Huberman Modeli”, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AEÜSBED), 3 (1), 1-15.
  4. Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 7(1), 231–274.
  5. Başkale, H. (2016). Nitel araştırmalarda geçerlik, güvenirlik ve örneklem büyüklüğünün belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 9(1), 23-28.
  6. Bilgiç, E., & Yurtal, F. (2009). An investigation of bullying according to classroom climate. Journal of Theory & Practice in Education (JTPE), 5(2), 180-194.
  7. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2021). Bilimsel araştırma yöntemleri (30.Baskı), Ankara: Pegem Yayınları.
  8. Çalık, T., Özbay, Y., Özer, A., Kurt, T. & Kandemir, M. (2009). İlköğretim okulu öğrencilerinin zorbalık statülerinin okul iklimi, prososyal davranışlar, temel ihtiyaçlar ve cinsiyet değişkenlerine göre incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 16(60), 555–576.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Educational Psychology

Journal Section

Review Article

Publication Date

June 27, 2025

Submission Date

October 30, 2024

Acceptance Date

June 17, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 13 Number: 1

APA
Dakal, C., & Ertem, H. Y. (2025). İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı ve Çözüm Yolları. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, 13(1), 72-90. https://doi.org/10.58638/kebd.1576333
AMA
1.Dakal C, Ertem HY. İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı ve Çözüm Yolları. KJES. 2025;13(1):72-90. doi:10.58638/kebd.1576333
Chicago
Dakal, Celalettin, and Hasan Yücel Ertem. 2025. “İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı Ve Çözüm Yolları”. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi 13 (1): 72-90. https://doi.org/10.58638/kebd.1576333.
EndNote
Dakal C, Ertem HY (June 1, 2025) İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı ve Çözüm Yolları. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi 13 1 72–90.
IEEE
[1]C. Dakal and H. Y. Ertem, “İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı ve Çözüm Yolları”, KJES, vol. 13, no. 1, pp. 72–90, June 2025, doi: 10.58638/kebd.1576333.
ISNAD
Dakal, Celalettin - Ertem, Hasan Yücel. “İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı Ve Çözüm Yolları”. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi 13/1 (June 1, 2025): 72-90. https://doi.org/10.58638/kebd.1576333.
JAMA
1.Dakal C, Ertem HY. İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı ve Çözüm Yolları. KJES. 2025;13:72–90.
MLA
Dakal, Celalettin, and Hasan Yücel Ertem. “İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı Ve Çözüm Yolları”. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 13, no. 1, June 2025, pp. 72-90, doi:10.58638/kebd.1576333.
Vancouver
1.Celalettin Dakal, Hasan Yücel Ertem. İlkokul Öğretmenlerine Göre Akran Zorbalığı ve Çözüm Yolları. KJES. 2025 Jun. 1;13(1):72-90. doi:10.58638/kebd.1576333