ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI KARMA ÖĞRENMENİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ

Volume: 18 Number: 2 May 1, 2017
  • Emine Cabı
  • Halil İbrahim Yalın
TR EN

ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI KARMA ÖĞRENMENİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ

Öz

Bu çalışmanın amacı öz düzenlemeye dayalı karma öğrenmenin öğretmen adaylarının akademik başarılarına etkisini belirlemektir. Eğitim Fakültesi’nde “Bilgisayar I” dersini alan 46 öğrenci çalışma gurubunu oluşturmaktadır. Deney ve kontrol grubuna 23’er öğrenci rastgele seçilerek atanmıştır. Hem deney, hem de kontrol gurubu öğrencileri yüz yüze ve çevrimiçi öğrenme ortamlarının bir arada olduğu karma öğrenme ile 4 haftalık bir süreç geçirmişlerdir. Deney gurubu öz düzenlemeye dayalı, kontrol gurubu ise geleneksel öğrenme ortamında ders işlemişlerdir. Araştırmada elde edilen veriler karışık ölçümler için iki faktörlü ANOVA kullanılarak incelenmiştir. Her iki gurupta yer alan öğrencilerin öntest, sontest ve kalıcılık testi ortalama puanları arasında öz düzenlemeye dayalı karma öğrenme ortamında öğrenenler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu sonuç, öz düzenlemeye dayalı karma öğrenmenin, öğrencilerin akademik başarısını artırmada önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Açıkgöz, K. Ü. (2003). Aktif öğrenme. İzmir: Eğitim Dünyası Yayınları.
  2. Alkan, C. (1998). Eğitim teknolojisi, Ankara
  3. Azevedo, R., Moos, D. C., Greene, J. A., Winters, F. I. & Cromley, J. C. (2008). Why is externally-facilitated regulated learning more effective than self-regulated learning with hypermedia? Educational Technology Research &Development, (1), 45-72.
  4. Büyüköztürk, Ş. (2006). Soysal Bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Yayınları.
  5. De Corte, E. (2016). Improving higher education students’ learning proficiency by fostering their self-regulation skills. European Review, 24 (02), 264–276.
  6. Greene, J. A., Moos, D. C., Azevedo, R., & Winters, F. I. (2008). Exploring differences between gifted and grade-level students’ use of self-regulatory learning processes with hypermedia. Computers and Education, 50, 1069–1083.
  7. Herndon, J. S., & Bembenutty, H. (2017). Self-regulation of learning and performance among students enrolled in a disciplinary alternative school. Personality and Individual Differences, 104, 266-271.
  8. Hong, E., Peng Y., & Rowell L. L. (2009), Homework self-regulation: Grade, gender, and achievement-level differences. Learning and Individual Differences, 19(2), 276

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Emine Cabı This is me

Halil İbrahim Yalın This is me

Publication Date

May 1, 2017

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 18 Number: 2

APA
Cabı, E., & Yalın, H. İ. (2017). ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI KARMA ÖĞRENMENİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(2), 273-290. https://izlik.org/JA48KY64XR