Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning

Volume: 24 Number: 2 July 15, 2016
Gani Arslan , Erdal Küçüker
TR EN

Okul Müdürlerinin Planlama Etkinlikleri ve Stratejik Planlamada Karşılaşılan Sorunlar

Abstract

Bu araştırmanın amacı, farklı tür ve düzeylerdeki okulların müdürlerinin okul yönetiminde gerçekleştirdikleri planlama etkinliklerini ve stratejik planlama sürecinde karşılaştıkları sorunları incelemektir. Araştırma tarama modelindedir. Veriler, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olan 10 okul müdürü ile yapılan görüşmelerden elde edilmiş ve betimsel yöntemle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda katılımcıların planlamanın ne olduğuna ilişkin doğru ve yeterli bir anlayışa sahip oldukları, planlamanın gerekliliğine inandıkları ancak planlama konusunda kendilerini yeterli bulmadıkları tespit edilmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak katılımcılar, yönetim sürecinde planlamayı etkin bir şekilde kullanmadıklarını belirtmişlerdir. Stratejik planın hazırlık ve uygulama aşamalarında çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların çözümüne dönük olarak okulların planlama sürecindeki yetkilerinin artırılması, katılımın sağlanması, planlamada görevli olanlara hizmetiçi eğitim verilmesi ve okullara planlarıyla ilişkili olarak bütçe tahsis edilmesi önerilmektedir.

Keywords

Planlama, eğitim planlaması, stratejik planlama

References

  1. Açıkalın, A., Şişman, M. ve Turan, S. (2011). Bir İnsan Olarak Okul Müdürü. Ankara: Pegem Akademi.
  2. Adem, M. (2008). Eğitim Planlaması. Ankara: Ekinoks Yayınları.
  3. Altınkurt, Y. (2010). Milli Eğitim Müdürlüğü Çalışanları ve Okul Yöneticilerinin Stratejik Planla- maya İlişkin Tutumları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 10 (4). 1927-1968.
  4. Arslan, M. ve Altınışık, S. (2013) İlköğretim Okullarındaki Stratejik Planların Taklitçi Eşbiçimcilik Düzeylerinin Belirlenmesi (Van İli Örneği). Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 3 (1), 1-14.
  5. Balcı, A., Çanakçı, H. ve Tan, Ç. (2012). Elazığ İli, İlköğretim Okullarında Hazırlanan Stratejik Planlar İle İlgili Okul Yöneticisi ve Öğretmen Görüşleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 39 (11), 385-394.
  6. Başaran, İ. E. ve Çınkır, S. (2011). Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi. Ankara: Ekinoks Yayınları.
  7. Betz, F. (2010). Yönetim Stratejisi - Stratejik Yönetim ve Enformasyon Teknolojisi (Çev. Ümit Şensoy). Ankara: TÜBİTAK Yayınları.
  8. Çalık, T. (2003). Eğitimde Stratejik Planlama ve Okulların Stratejik Planlama Açısından Değerlen- dirilmesi. Gazi Üniversitesi, Kastamonu Eğitim Dergisi,11(2), 251-268.
  9. Dökmeci, Y. (2010). İlköğretim okullarında stratejik planlama (Uşak İli Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.
  10. Ensari, H. (1999). 21. Yüzyıl Okulları İçin Toplam Kalite Yönetimi. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
APA
Arslan, G., & Küçüker, E. (2016). Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning. Kastamonu Education Journal, 24(2), 839-856. https://izlik.org/JA28RE56GY
AMA
1.Arslan G, Küçüker E. Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning. Kastamonu Education Journal. 2016;24(2):839-856. https://izlik.org/JA28RE56GY
Chicago
Arslan, Gani, and Erdal Küçüker. 2016. “Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning”. Kastamonu Education Journal 24 (2): 839-56. https://izlik.org/JA28RE56GY.
EndNote
Arslan G, Küçüker E (March 1, 2016) Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning. Kastamonu Education Journal 24 2 839–856.
IEEE
[1]G. Arslan and E. Küçüker, “Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning”, Kastamonu Education Journal, vol. 24, no. 2, pp. 839–856, Mar. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA28RE56GY
ISNAD
Arslan, Gani - Küçüker, Erdal. “Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning”. Kastamonu Education Journal 24/2 (March 1, 2016): 839-856. https://izlik.org/JA28RE56GY.
JAMA
1.Arslan G, Küçüker E. Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning. Kastamonu Education Journal. 2016;24:839–856.
MLA
Arslan, Gani, and Erdal Küçüker. “Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning”. Kastamonu Education Journal, vol. 24, no. 2, Mar. 2016, pp. 839-56, https://izlik.org/JA28RE56GY.
Vancouver
1.Gani Arslan, Erdal Küçüker. Planning Activities of School Principals and Problems Encountered in Strategic Planning. Kastamonu Education Journal [Internet]. 2016 Mar. 1;24(2):839-56. Available from: https://izlik.org/JA28RE56GY