İlköğretim Öğrencilerinin Biyoçeşitlilik Konusundaki Farkındalıklarının İncelenmesi
Abstract
Bu çalışmanın amacı 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrencilerin yakın çevrelerinde bulunan biyoçeşitlilik ile ilgili farkındalık düzeylerini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi 2015-2016 eğitim öğretim yılında Antalya ilinde okuyan 460 öğrenciden oluşmaktadır. Resimleri verilen bitki ve hayvanların sorulduğu anketin sonuçlarına göre öğrencilerin hayvanlarda biyoçeşitlilik konusundaki farkındalıklarının erkek öğrencilerde kız öğrencilere göre daha yüksek olduğu, bitkilerde biyoçeşitlilikle ilgili farkındalık açısından erkek ve kız öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin biyoçeşitlilik konusundaki farkındalıklarına anne ve baba eğitiminin, ailenin gelir düzeyinin, öğrencinin doğa ile ilgili bir televizyon programı takip etmesinin istatistiksel olarak etkili olmadığı görülmüştür. Bunların yanında evde hayvan besleyenlerin beslemeyenlere göre hayvanları tanıma düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Keywords
References
- Antony, P., (2017). Humans Are The Most Destructive Species On Earth, Counter Cur-rents Global Research, Vol. 13, No. 4.April 20, 2017
- Arseven, A. (2001). Alan Araştırma Yöntemi (1. Bask). Ankara: Gündüz Yayıncılık
- Ateş, M. (2010). İlköğretim Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Biyolojik Çeşitliliğe Yönelik Bilgi, Değer ve Davranış Düzeyleri. Osmangazi Üniversitesi/ Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
- Bizerril, M. (2004). Children’s Perceptions of Brazilian Cerrado Landscapes and Biodiver-sity. The Journal of Environmental Education, Vol. 35, No. 4. 47-58.
- Civelek, S. (2012). Ortaöğretim 9. Sınıf Öğrencilerinin Yakın Çevrelerindeki Bitkileri Tanıma Düzeyleri: Trabzon İli Örneği. Karadeniz Teknik Üniversitesi/ Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
- Demirezen, S. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Yakın Çevresindeki Biyolojik Zenginlikle-rinin Farkındalıkları Kars İli Örneği. Kafkas Üniversitesi/ Fen Bilimleri Enstitüsü, Kars.
- Dikmenli, M. (2010). Biology student teachers' conceptual frameworks regarding biodiver-sity. Education, 130 (3), 479-489.
- Erten,S., (2004) Uluslararası Düzeyde Yükselen Bir Değer Olarak Biyolojik Çeşitlilik. H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (27): 1-10.
- Fiebelkorn, F., and S. Menzel. 2013. “Student Teachers’ Understanding of the Terminolo-gy, Distribution, and Loss of Biodiversity: Perspectives from a Biodiversity Hotspot and an Industrialized Country.” Research in Science Education 43 (4): 1593–1615.
- Gökçe, N., Kaya, E., Aktay, S. ve Özden, M. (2007). İlköğretim Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Tutumları. İlköğretim Online E-Dergi, 6(3), 452-468.