Hot-stone
cooking is a common practice in Eastern Black Sea traditional culture. A
large-scale example of this is the stone oven called taş fırın made by talented masons. Another type of hot stone
cooking is pileki, a smaller scale
stone container made by carving the stone as a huge bowl with a flat basement,
in which the food is cooked once covered by a plane stone tablet called taş sacı. The article presents the
observations of the environment and production process in the Vakfıkebir district,
Trabzon, where these hot-stone cooking equipments are still produced. The findings and observations about these two
types of hot-stone cooking are recorded and small cooking tools made of stone
are documented since hot stone cooking is a part of the traditional cultural
asset now disappearing.
Taştan pişirme ürünleri yapımı Doğu Karadeniz geleneksel kültüründe
yaygın bir uygulamadır. Bunun büyük ölçekli bir örneği taş fırınlardır. Daha
küçük ölçekli ürünler pileki denen taş ocaklar ile bunların üzerine konularak
kullanılan sac taşlarıdır. Yazıda, bunların Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde
üretildiği ortam ve üretim süreciyle ilgili gözlemler yer almaktadır. Günümüzde
kaybolmakta olan geleneksel bir kültür varlığının bir parçası olan taştan küçük
iki pişirme aracı ile ilgili bir tespit çalışması yapılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 27 |