Review
BibTex RIS Cite

ALTIN TAHIL:KİNOA

Year 2021, , 155 - 165, 30.06.2021
https://doi.org/10.34186/klujes.934910

Abstract

Tahıl benzeri bir bitki olan kinoa (Chenopodium quinoa Willd.), protein, yağ ve vitamin gibi besinsel ögeler açısından zengin olması sebebiyle dünya genelinde fazlaca tüketilmektedir. Beslenme değerinin yanı sıra olumlu sağlık etkileri ile de ön plana çıkmaktadır. Günden güne kinoaya ilginin artmasıyla insan ve hayvan beslenmesinde kullanımı yaygınlaşmıştır. Üzerine çalışmalar yapılması ve birçok gıda bileşimine katılması da popülerliğini arttırmıştır. Bu derlemede kinoa ve çeşitli özellikleri hakkında genel bilgiler verilmiştir.

References

  • [1] Jancurova M., Minarovicova L., Dandar A., Quinoa – A Review, Department Of Food Science And Technology, Faculty Of Chemical And Food Technology, Slovak University Of Technology, Bratislava, Slovak Republic, 2009.
  • [2] Gordillo-Bastidas, E., Díaz-Rizzolo, D. A., Roura, E., Massanés, T., & Gomis, R., Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd), From Nutritional Value To Potential Health Benefits: An İntegrative Review. J. Nutr. Food Sci, 6(497), 10-4172, 2016.
  • [3] Repo-Carrasco-Valencia, R.A.M. & Serna, L.A., Quinoa (Chenopodium Quinoa, Willd.) As A Source Of Dietary Fiber And Other Functional Components. Food Science And Technology (Campinas), 31(1), 225-230, 2011.
  • [4] Bhargava A., Shukla S., Ohri D., Chenopodium Quinoa—An Indian Perspective, Division Of Genetics And Plant Breeding, National Botanical Research Institute, Industrial Crops And Products 23 (2006) 73–87, Lucknow, India, 2006.
  • [5] Vega-Galvez A., Miranda M., Vergara J., Uribe E., Puente L., Martinez E. A., Nutrition Facts And Functional Potential Of Quiona (Chenopodium Quinoa Willd.), An Ancient Andean Grain: A Rewiew, J. Sci. Food Agric. 2010; 90: 2541- 2547, 2010.
  • [6] Karyotis, T., Iliadis, C., Noulas, C., Mitsibonas T., Preliminary Research On Seed Production And Nutrient Content For Certain Quinoa Varieties İn A Saline-Sodic. Soil J. Agron, 2003. [7] Graf, B.L., Rojas-Silva, P., Rojo, L.E., Delatorre-Herrera, J., Balde´On, M.E., Raskin, I., Innovations İn Health Value And Functional Food Development Of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.), Comprehensive Reviews İn Food Science And Food Safety, 14, 431-445, 2015.
  • [8] Dağ O. R. Ş., Özkan G. M. A., Kinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Üzerine Bir Derleme, Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı, Ankara Ecz. Fak. Derg., 43(3): 309-333, 2019 Ankara, Türkiye, 2019.
  • [9] Singh, K. V., & Singh, R., (Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd), Functional Superfood For Today’s World: A Review. World Scientific News, 58, 84-96, 2016.
  • [10] Carciochi, R. A., Manrique, G. D., & Dimitrov, K., Changes İn Phenolic Composition And Antioxidant Activity During Germination Of Quinoa Seeds (Chenopodium Quinoa Willd.), 2014.
  • [11] Üçok G., Cankurtaran T., Demir M. K., Geleneksel Tarhana Üretiminde Kinoa Ununun Kullanımı, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Derg., 23(1): 22-30, 2019.
  • [12] Karahan E. L., Karahan A. M., Köten M., Ekinci D. P., Kinoa Ve Kinoanın Süt Ürünlerinden Kullanımı, Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, HRU Muh Der, 4(2):07-15, 2019.
  • [13] Sharma, V., Chandra, S., Dwivedi, P., & Parturkar, M., Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.): A Nutritional Healthy Grain. International Journal Of Advanced Research, 3(9), 725-736, 2015.
  • [14] Keskin Ş., Evlice K. A., Fırın Ürünlerinde Kinoa Kullanımı, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2015, 24 (2): 150-156, 2015.
  • [15] Orhan, D. D., Bayram, M., & Pekacar, S., Kinoa Ve Sağlık Üzerine Etkileri, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(2), 47-57, 2018.
  • [16] Navruz-Varli, S., & Sanlier, N., Nutritional And Health Benefits Of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.), Journal Of Cereal Science, 69, 371-376, 2016.
  • [17] Miranda, M., Vega-Gálvez, A., Quispe-Fuentes, I., Rodríguez, M. J., Maureira, H., & Martínez, E. A., Nutritional Aspects Of Six Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Ecotypes From Three Geographical Areas Of Chile. Chilean Journal Of Agricultural Research, 72(2), 175, 2012.
  • [18] Arneja, I., Tanwar, B., & Chauhan, A., Nutritional Composition And Health Benefits Of Golden Grain Of 21 St Century, Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.): A Review, Pakistan Journal Of Nutrition, 14(12), 1034, 2015.
  • [19] Demir M. K., Kılınç M., Kinoa: Besinsel Ve Antibesinsel Özellikleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Journal Of Food And Health Science Dergisi 2(3): 104-111 Konya, Türkiye, 2016.
  • [20] İlkay Ö. H., Mutlu A. A., Fonksiyonel Bir Besin: Kinoa, Bes Diy Derg.; Erken Görünüm:1-10, 2020.
  • [21] Filho, A. M. M., Pirozi, M. R., Borges, J. T. D. S., Pinheiro Sant'Ana, H. M., Chaves, J. B. P., & Coimbra, J. S. D. R., Quinoa: Nutritional, Functional, And Antinutritional Aspects, Critical Reviews İn Food Science And Nutrition, 57(8), 1618-1630, 2017.
  • [22] Al Shehry, G. A., Use Of Cornand Quinoa Flour To Produce Bakery Products For Celiac Disease, Advances İn Environmental Biology, 10(12), 237-244, 2016.
  • [23] Farinazzi-Machado, F. M. V.,Barbalho, S. M., Oshiiwa, M., Goulart, R., &Pessan Junior, O., Use Of Cereal Barswith Quinoa (Chenopodium Quinoa W.) Toreduce Risk Factors Related To Cardiovascular Diseases, Food Science And Technology, 32(2), 239-244, 2012.
Year 2021, , 155 - 165, 30.06.2021
https://doi.org/10.34186/klujes.934910

Abstract

References

  • [1] Jancurova M., Minarovicova L., Dandar A., Quinoa – A Review, Department Of Food Science And Technology, Faculty Of Chemical And Food Technology, Slovak University Of Technology, Bratislava, Slovak Republic, 2009.
  • [2] Gordillo-Bastidas, E., Díaz-Rizzolo, D. A., Roura, E., Massanés, T., & Gomis, R., Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd), From Nutritional Value To Potential Health Benefits: An İntegrative Review. J. Nutr. Food Sci, 6(497), 10-4172, 2016.
  • [3] Repo-Carrasco-Valencia, R.A.M. & Serna, L.A., Quinoa (Chenopodium Quinoa, Willd.) As A Source Of Dietary Fiber And Other Functional Components. Food Science And Technology (Campinas), 31(1), 225-230, 2011.
  • [4] Bhargava A., Shukla S., Ohri D., Chenopodium Quinoa—An Indian Perspective, Division Of Genetics And Plant Breeding, National Botanical Research Institute, Industrial Crops And Products 23 (2006) 73–87, Lucknow, India, 2006.
  • [5] Vega-Galvez A., Miranda M., Vergara J., Uribe E., Puente L., Martinez E. A., Nutrition Facts And Functional Potential Of Quiona (Chenopodium Quinoa Willd.), An Ancient Andean Grain: A Rewiew, J. Sci. Food Agric. 2010; 90: 2541- 2547, 2010.
  • [6] Karyotis, T., Iliadis, C., Noulas, C., Mitsibonas T., Preliminary Research On Seed Production And Nutrient Content For Certain Quinoa Varieties İn A Saline-Sodic. Soil J. Agron, 2003. [7] Graf, B.L., Rojas-Silva, P., Rojo, L.E., Delatorre-Herrera, J., Balde´On, M.E., Raskin, I., Innovations İn Health Value And Functional Food Development Of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.), Comprehensive Reviews İn Food Science And Food Safety, 14, 431-445, 2015.
  • [8] Dağ O. R. Ş., Özkan G. M. A., Kinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Üzerine Bir Derleme, Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı, Ankara Ecz. Fak. Derg., 43(3): 309-333, 2019 Ankara, Türkiye, 2019.
  • [9] Singh, K. V., & Singh, R., (Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd), Functional Superfood For Today’s World: A Review. World Scientific News, 58, 84-96, 2016.
  • [10] Carciochi, R. A., Manrique, G. D., & Dimitrov, K., Changes İn Phenolic Composition And Antioxidant Activity During Germination Of Quinoa Seeds (Chenopodium Quinoa Willd.), 2014.
  • [11] Üçok G., Cankurtaran T., Demir M. K., Geleneksel Tarhana Üretiminde Kinoa Ununun Kullanımı, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Derg., 23(1): 22-30, 2019.
  • [12] Karahan E. L., Karahan A. M., Köten M., Ekinci D. P., Kinoa Ve Kinoanın Süt Ürünlerinden Kullanımı, Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, HRU Muh Der, 4(2):07-15, 2019.
  • [13] Sharma, V., Chandra, S., Dwivedi, P., & Parturkar, M., Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.): A Nutritional Healthy Grain. International Journal Of Advanced Research, 3(9), 725-736, 2015.
  • [14] Keskin Ş., Evlice K. A., Fırın Ürünlerinde Kinoa Kullanımı, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2015, 24 (2): 150-156, 2015.
  • [15] Orhan, D. D., Bayram, M., & Pekacar, S., Kinoa Ve Sağlık Üzerine Etkileri, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(2), 47-57, 2018.
  • [16] Navruz-Varli, S., & Sanlier, N., Nutritional And Health Benefits Of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.), Journal Of Cereal Science, 69, 371-376, 2016.
  • [17] Miranda, M., Vega-Gálvez, A., Quispe-Fuentes, I., Rodríguez, M. J., Maureira, H., & Martínez, E. A., Nutritional Aspects Of Six Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Ecotypes From Three Geographical Areas Of Chile. Chilean Journal Of Agricultural Research, 72(2), 175, 2012.
  • [18] Arneja, I., Tanwar, B., & Chauhan, A., Nutritional Composition And Health Benefits Of Golden Grain Of 21 St Century, Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.): A Review, Pakistan Journal Of Nutrition, 14(12), 1034, 2015.
  • [19] Demir M. K., Kılınç M., Kinoa: Besinsel Ve Antibesinsel Özellikleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Journal Of Food And Health Science Dergisi 2(3): 104-111 Konya, Türkiye, 2016.
  • [20] İlkay Ö. H., Mutlu A. A., Fonksiyonel Bir Besin: Kinoa, Bes Diy Derg.; Erken Görünüm:1-10, 2020.
  • [21] Filho, A. M. M., Pirozi, M. R., Borges, J. T. D. S., Pinheiro Sant'Ana, H. M., Chaves, J. B. P., & Coimbra, J. S. D. R., Quinoa: Nutritional, Functional, And Antinutritional Aspects, Critical Reviews İn Food Science And Nutrition, 57(8), 1618-1630, 2017.
  • [22] Al Shehry, G. A., Use Of Cornand Quinoa Flour To Produce Bakery Products For Celiac Disease, Advances İn Environmental Biology, 10(12), 237-244, 2016.
  • [23] Farinazzi-Machado, F. M. V.,Barbalho, S. M., Oshiiwa, M., Goulart, R., &Pessan Junior, O., Use Of Cereal Barswith Quinoa (Chenopodium Quinoa W.) Toreduce Risk Factors Related To Cardiovascular Diseases, Food Science And Technology, 32(2), 239-244, 2012.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Issue
Authors

Ayşegül Sevindik This is me 0000-0002-1439-3381

Remziye Nur Gültekin This is me 0000-0001-6378-9713

Harun Uran 0000-0002-3161-6698

Publication Date June 30, 2021
Published in Issue Year 2021

Cite

APA Sevindik, A., Gültekin, R. N., & Uran, H. (2021). ALTIN TAHIL:KİNOA. Kirklareli University Journal of Engineering and Science, 7(1), 155-165. https://doi.org/10.34186/klujes.934910