EN
TR
Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi
Abstract
Günümüzde örgüt kültürünü değişime zorlayan en önemli unsur dijital dönüşümdür. Sadece teknolojiden ibaret olmayan dijital dönüşüm örgütleri de değişmeye zorlamaktadır. Dijital dönüşümü başarılı biçimde yönetebilmek ve yönlendirebilmek örgüt kültürünün dijital dönüşüme uygun hale gelmesi ile mümkündür. Örgütlerin dijital dönüşüme ne kadar hazır oldukları onların dijital olgunluk düzeyleri ile alakalıdır. Dijital olgunluk, bir kuruluşun mali kaynakları, insan kaynakları, üretim teknolojisi, üretim yöntemleri, vb. ile topyekûn olarak dijital vasıtalarla değer yaratma yeteneğinin gelişmesidir. Dijital olgunluk düzeyinin en önemli unsuru dijital kültüre sahip olmaktır. Dijital kültür, dijital teknolojilerin örgütlerde ve toplumda kullanımı ve benimsenmesi ile ortaya çıkan davranışları ve normları ifade etmektedir. Bu çalışmada dijital dönüşüm açısından belediyelerin ne kadar hazır oldukları, dijital kültürü nasıl geliştirebilecekleri tartışılmaktadır. Bu çerçevede belediyelerin dijital dönüşüme hazırlık seviyelerini, dijital olgunluk düzeylerini ölçebilecek modellerin hangi unsurları içermesi gerektiği, belediyeler açısından dijital dönüşüme uygun dijital kültürün nasıl olması gerektiği üzerinde durulmaktadır.
Keywords
References
- Abhari, K., Chloe, O., Bailey B., ve Williams, D. M. (2021). Co-Governance in Digital Transformation Initiatives: The Roles of Digital Culture and Employee Experience, Hawaii International Conference on System Sciences, Conference Paper, January 2021.
- Alvesson, M. (2002). Understanding Organizational Culture, London: Sage Publication Ltd.
- Anbarlı Özbaş, Z. (2019) Dijital Kültür. A. Atik (Ed.), Çevrimiçi İletişim ve Yansımaları içinde. (ss. 77-90), Ankara: Gece Kitaplığı.
- Asiltürk, A. (2021) İşletmelerde Dijital Dönüşüm Yönetiminde Nihai Hedef: Dijital Olgunluk, Alanya Akademik Bakış Dergisi, 5(2), 647-669.
- Aslanova I.V. ve Kulichkina A.I. (2020). Digital Maturity: Definition and Model, Advances in Economics, Business and Management Research, (138), 443-449.
- Bakıcı, T., Almirall, E. ve Wareham, J. (2013). A Smart City Initiative: the Case of Barcelona.J Knowl Econ, 2013 (4),135-148.
- Bondar, S., Hsu, J. C., Pfouga, A., ve Stjepandić, J. (2017). Agile Digital Transformation of System-of-Systems Architecture Models Using Zachman Framework. Journal of Industrial Information Integration, 2017 (7), 33–43.
- Bozkurt, Ö. ve Turgay, E. (2008). Kamu Yönetimi Sözlüğü. Seriye Sezen (Ed.), (2. Baskı), Ankara: TODAİE Yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Public Administration
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
June 23, 2023
Publication Date
June 30, 2023
Submission Date
May 1, 2023
Acceptance Date
May 24, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 25 Number: 44
APA
Çelik, D., & Leblebici, D. N. (2023). Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 25(44), 601-621. https://izlik.org/JA63ZC92NT
AMA
1.Çelik D, Leblebici DN. Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2023;25(44):601-621. https://izlik.org/JA63ZC92NT
Chicago
Çelik, Dilek, and Doğan Nadi Leblebici. 2023. “Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 25 (44): 601-21. https://izlik.org/JA63ZC92NT.
EndNote
Çelik D, Leblebici DN (June 1, 2023) Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 25 44 601–621.
IEEE
[1]D. Çelik and D. N. Leblebici, “Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol. 25, no. 44, pp. 601–621, June 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63ZC92NT
ISNAD
Çelik, Dilek - Leblebici, Doğan Nadi. “Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 25/44 (June 1, 2023): 601-621. https://izlik.org/JA63ZC92NT.
JAMA
1.Çelik D, Leblebici DN. Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2023;25:601–621.
MLA
Çelik, Dilek, and Doğan Nadi Leblebici. “Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol. 25, no. 44, June 2023, pp. 601-2, https://izlik.org/JA63ZC92NT.
Vancouver
1.Dilek Çelik, Doğan Nadi Leblebici. Belediyelerde Dijital Olgunluğun Geliştirilmesinde Dijital Kültürün Etkisi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi [Internet]. 2023 Jun. 1;25(44):601-2. Available from: https://izlik.org/JA63ZC92NT