Cilt: 25 Sayı: 44, 30.06.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Derleme Makaleler

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi (KMUSEKAD) sosyal bilimler alanında kuramsal ve/veya özgün araştırmaya dayanan makaleleri yayınlayarak bu alandaki literatüre katkıda bulunmayı amaçlayan kar amacı gütmeyen, bilimsel, akademik  ve hakemli bir uluslararası dergidir. 

KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki kez elektronik olarak yayımlanmaktadır.

Dergide iktisat, işletme, maliye, çalışma ekonomisi, ekonometri, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, hukuk, sosyal hizmetler, uluslararası ticaret, lojistik, sosyoloji, felsefe vb. alanlarda çalışmalar değerlendirmeye alınır.

Gönderilen çalışmalar Türkçe veya İngilizce olarak yazılmış teorik ve ampirik çalışmaları ve örnek olay çalışmalarını içerir. Ayrıca, derleme makaleler ve teknik raporlar da yayınlanmaktadır. Yayımlanan yazıların bilimsel ve yasal açıdan sorumluluğu yazarlarına aittir.  

 

Yazıma İlişkin Genel Kurallar

1. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi hakemli uluslararası bir dergi olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanmaktadır.

2. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi’ne gönderilen yazılar daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır.

3. Dergiye yayınlanmak için gönderilen yazıların türü (Araştırma Makalesi, Derleme Makale, Kitap Tanıtımı, Kitap İncelemesi vb.) “Anahtar Kelimeler/Keywords” başlığının altında belirtilmelidir.

4. Dergide yayınlanan yazıların, telif hakkı dergiye aittir. Bu nedenle yazar(lar) makale yükleme aşamasında Telif Hakkı Devir Sözleşmesi formunu da sisteme yüklemelidir(ler)

(Adres: https://dergipark.org.tr/kmusekad). Böylece yazar, dergide yayımlanmasına onay verilen yazısının her türlü telif hakkını devretmiş olduğunu kabul etmektedir.

5. Dergiye gönderilen tercüme edilmiş yazılar için, yazının sahibinin yayın izni ve metnin orijinali gereklidir. Ayrıca tercüme çalışmaları da telif çalışmaları gibi hakem onayına gönderilir.

6. Dergide yayımlanan makalelerdeki görüşler, yazarlarının şahsi görüşleri olup; KMU ve dergi kurullarının resmi görüşleri niteliğini taşımaz.

7. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç 20 gün içinde yapılarak, Yayın Kurulu’na ulaştırılması gerekmektedir.

8. Yazarlar unvanlarını, görev yaptıkları kurumları, e-posta adreslerini ve OrcidID’lerini dipnot (*) olarak mutlaka bildirmelidir. Yazar(lar)la ilgili tüm bu bilgiler derginin editörü tarafından kör hakemlik ilkesi doğrultusunda silinmekte ve bu doğrultuda hakem süreci başlamaktadır.

9. Yapılan çalışma bir kurum/kuruluş tarafından desteklenmiş ya da doktora/yüksek lisans tezinden hazırlanmış ise, bu durum ilk sayfanın altında dipnot olarak verilmelidir. Yazar(lar)la ilgili tüm bu bilgiler derginin editörü tarafından kör hakemlik ilkesi doğrultusunda silinmekte ve bu doğrultuda hakem süreci başlamaktadır.

10. Dergiye gönderilen makaleler intihal tarama yapılarak gönderilmelidir. Raporda benzerliğin (Kaynakça hariç) %20 ve altında olması gerekmektedir. 

2020 yılı itibariyle yapılan değişiklikler kapsamında uyulması gereken kurallar: 

11. Sosyal Bilimler de dahil olmak üzere klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerinde tüm alanlarda yapılan araştırmalar için etik kurul onayının alınmış olması, bu onayın makalede belirtilmesi ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Etik kurul onayı gerektiren durumlar aşağıda belirtilmiştir: 

1. Mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, anket ve görüşme tekniklerinin kullanıldığı ve bu doğrultuda verilerin toplandığı nitel ya da nicel her türlü araştırmalarda,
2. İnsanların veya hayvanların deneysel ve diğer bilimsel amaçlarla kullanılması durumunda,
3. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalarda,
4. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği, retrospektif çalışmalarda etik kurul onayı gerekmektedir


12. Çalışmaların sonunda araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı vermesi gerekmektedir. 

13. Çalışmalarda Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir. 

14. Etik kurul iznine ihtiyaç duyulan çalışmalarda söz konusu izinle ilgili bilgilerin (kurul adı ve tarih gibi) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmesi; olgu sunumlarında ise makalede gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmesi gerekmektedir. 

NOT: Etik kurul izni gerektiren çalışmalar için talep edilen belgeler, geçmiş yıllarda gönderilmiş, değerlendirme sürecinde ya da kabul edilmiş ve geçmiş yıllarda tamamlanmış tez ve bildiri çalışmalarından olan çalışmalar için uygulanmamaktadır. Süreci 2020 yılında başlayan yayınlar için zorunludur.

Yazım Kurallarına İlişkin Diğer Esaslar

  •        Dergide, derginin içeriğiyle ilgili özgün ve bilimsel nitelik taşıyan tüm makalelere, hakem heyetinin değerlendirmeleri neticesinde yer verilmektedir. Gönderilen makaleler öncelikle editöryal kurul tarafından dergi kapsamı ve yazım kuralları dikkate alınarak ön incelemeden geçirilir. Gerekli şartları sağlayan çalışmalar değerlendirilmek üzere iki hakeme iletilir. Çalışmaların hakem süreci "kör hakemlik ilkesi" doğrultusunda başlatılır. Hakemlere değerlendirmeyi kabul etmesi ve çalışmayı değerlendirmesi için 15’er gün süre tanınır. Bu sürede hakem(ler)den dönüş olmadığı takdirde yeni hakem atamaları gerçekleşir. Çalışmanın yayın için kabulünde iki hakemin olumlu görüşü gerekir. Hakem değerlendirmelerinin birisinin olumlu, bir diğerinin ise olumsuz olması durumunda çalışmayı değerlendirmek üzere üçüncü bir hakem ataması yapılır. Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra hakemlerden olumlu rapor alan çalışmalar yayınlanma sürecine alınır. Bu süreçte son kontroller için yazar(lar)a çalışma iletilir ve nihayetinde de yayım için arşive alınır.

  •      Dergiye gönderilen çalışmaların yazım dili Türkçe veya İngilizce olmalıdır. Yazım ve noktalama ile kısaltmalarda Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzunun en son baskısı esas alınır. Gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.

  •       Yayınlanmak üzere gönderilen yazılar, istisnai durumlar dışında öz ve kaynakça dâhil yaklaşık 10.000 kelimeden fazla olmamalıdır.

Bı̇çı̇m

  • Sayfalarda sağdan, soldan, alttan ve üstten 2,5 cm aralık olmalıdır.

  •       Makalenin ana bölümlerinde yazı karakteri Times New Roman, 11 punto, 1,15 satır aralığı ve iki yana yaslı olarak hizalanmalıdır.

  •       Paragraflara bir tab (1,25 cm) içeriden başlanmalıdır.

  •      Blok alıntı yapıldığında alıntının tamamı bir tab (1,25 cm) içeride olmalıdır. Alıntı bitirildiğinde referans unutulmamalıdır (Kaynak, yıl: sayfa numarası).

Yapı

  •       Çalışma İsmi

  •       Öz/Abstract

  •       1.Giriş

  •       2. Literatür İncelemesi

  •       3. Yöntem

  •       4. Değerlendirme ve Sonuç

  •       Kaynakça 
  •       Ekler olarak ayrılmıştır.

Çalışma İsmi

  •       Türkçe ve İngilizce olarak ilk sayfada, sayfaya ortalanmış ve yalnızca ilk harfler büyük olacak şekilde, 14 punto yazılır.  

Öz/Abstract

  •      Makalenin 100-150 kelime arası bir özü (Türkçe ve İngilizce olarak makalenin yazı dili hangisiyse önce o dildeki öz konulur) bulunmalıdır. Ayrıca makale için en az 3 en fazla 7 anahtar kelimeye (keywords) yer verilmeli, anahtar kelimeler bir tab (1,25 cm) içeriden yazılmalı ve 1,0 satır aralığı ve 9 punto olmalıdır.

Başlıklar

  •       Çalışmaların başlıklarına giriş bölümünden itibaren sayılar (1., 1.1., 1.1.1. gibi) verilmelidir. Başlıklarda 1. Düzey tümüyle büyük harfle; 2. ve 3. Düzeyde her sözcük büyük harfle başlamalı; 4. Düzey ve sonrası sadece ilk sözcüğün ilk harfi büyük ve tümüyle italik yapılmalıdır.

Tablo, Grafı̇k, Şekı̇l ve Resı̇mler

  •       Tablo adları tablonun üstünde; grafik, şekil ve resim adları ise altında yer almalıdır. Tablo, grafik, şekil ve resim yazıları ve rakamları 11 punto olmalıdır.

  •       Şekil, resim, grafik ve tablolar numaralandırılmalı ve sayfaya ortalanmalıdır.

  •       Tablo ve şekillerdeki yazılarda satır aralığı 1,0 olarak belirlenmelidir.

Metin içi Kaynak Gösterimi:

  • Atıflar metin içerisinde bağlaç yöntemi kullanılarak yapılmalıdır. Metin içerisinde atıflar yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası şeklinde yapılmalıdır. Üç ve daha fazla yazarlı yayınlarda ilk atıf tüm yazarların soyadı olacak şekilde, sonrasındaki atıflarda ise “ilk yazarın soyadı vd.,” (örn. Kerse vd., 2018) şeklinde olmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır. Örnek;

      · Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Oktay, 2011: 70).

      · İki yazarlı yayınlarda atıf: (Kerse ve Babadağ, 2019: 422).

      · Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda atıf: (Paksoy, Gökçe ve Göl, 2014: 35).

       .  Dört ve daha çok (İnce vd., 2016: 33)

      · Birden fazla kaynağa atıf: (Schumpeter, 1934: 66; Wood, 2005: 36).

      · Kaynağın tamamı için atıf: (Drucker, 1995).

      · Yazar adı olmayan kaynaklar için atıf: (TÜİK, 2012: 45).

      · Bir yazarın aynı yıl içinde birden fazla yayını için atıf:(Kerse, 2019a: 532; Kerse, 2019b: 207).

  • Yapılacak atıf bir internet sitesinden alınmışsa ve atıfın yazarı belirli ise süreli yayımlardakine benzer şekilde atıf yapılmalıdır. İnternetten indirilen kaynak için tarih verilmemişse ilgili dosyaya erişim tarihi kaynağın yılı olarak kullanılmalıdır. Eğer atıfın yazarı belli değilse parantez içerisinde internet sitesinin kurumu ve erişim yılı yazılmalıdır. Örnek;

      · Yazar adı ve yayın yılı belli olan atıf: (Gökçe, 2012)

      · Yazar adı ve yayın yılı belli olmayan atıf: (Rekabet Kurumu, 2008).

Kaynakça Gösterimi:

  • Makalede kullanılan her türlü kaynak, kaynakça bölümünde yer almalıdır. Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya konulmalıdır. Aynı yazarın eserlerin en yeni tarihli” olandan başlanarak kaynakçaya yerleştirilmelidir. Kaynakça girintisi (Asılı – 1 cm) olarak ayarlanmalıdır. Kaynakça aşağıda belirtilen örneklere uygun olarak hazırlanmalıdır.

Kitaplar

Özdemir, Ş. ve Kerse, G. (2018). Girişimcilikte Başarının Anahtarı: Nitelikli İş Fikri Geliştirme. Konya: Eğitim Yayınevi.

Çeviri Kitaplar

Sandel, M. J. (2009). Adalet. M. Kocaoğlu (Çev.). Ankara: BigBang Yayınları.

Editörlü Kitaplar

Ayata, A. (2018). Kimlik, Milli Çıkar ve Dış Politika Üçleminde Güvenlik. L. Yiğittepe ve Y. A. Güzelipek (Ed.), Küresel Güven(liksiz)lik içinde (ss. 44-66), İstanbul: Hiper Yayın.

Yazar Adı Olmayan Kitaplar

TMMOB EMO (2013). Nükleer Enerji Raporu, Ankara: GY/2013/555.

Dergiler

Oktay, E. ve Pekküçükşen, Ş. (2009). Yerel Yönetimlerin Demokratikleşmesinin Bir Aracı Olarak Sivil Toplum Kuruluşları Türkiye İçin Kısa Bir Değerlendirme. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2009(1), 172-186.

Gazeteler

Kadıoğlu, M. (2012). “Tek ve yeni yol iklim risk yönetimi”, Hürriyet, 8 Ekim.

Tezler

Candan, H. (2012). İş Dünyası ve Bürokrasi İlişkileri Bağlamında Girişimcilerin Türk Kamu Bürokrasisi Algısına Yönelik Bir Araştırma. (Doktora tezi). Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.

İnternet Bazlı Kaynaklar

Eğer Kaynak Bir Yazara Ait Değil de Bir Kurum veya Kuruluşa Ait Web Sayfasından Alınmış ise, Kaynakçada Kurumun Adı, Yazının Başlığı (Varsa) ve Tüm Uzantılarıyla İnternet Adresi Verilmelidir.

Örnek;

United Nations (1987). “Our Common Future”, http://www.un-documents.net/wced-ocf.htm, (01.10.2018).

NOT: Yazım Konusunda Belirtilmeyen Durumlarda, Bilimsel Yazımlarda Benimsenen Hususlar Dikkate Alınmalıdır.

 

ETİK İLKELER 

KMUSEKAD çalışmaların değerlendirme ve yayın aşamasında Yayın Etiği Kurulu (COPE) ve Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Kurulu (ICMJE)’nun ilkelerini referans alan; "Yayın Etiği", "Araştırma Etiği" ve "Yasal/Özel İzin Belgesi Alınması" ile ilgili kurallara riayet eden bilimsel bir dergidir.

Dergideki her bir çalışma için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmektedir.


Yayın Etiği
Dergide yayın etiğine ilişkin bazı ilkeler takip edilir. Bu doğrultuda dergiye gönderilen her bir makaleye kalite ve özgünlük için intihal (Turnitin veya iThenticate) taraması yapılır. Bunun yanında makalelerde yer alan görüşler ve düşünceler tümüyle yazarları bağlar; kurumumuzun ve dergimizin görüşlerini yansıtmaz. Makalelerin bütün bilimsel ve hukuki sorumluluğu, dolayısıyla yayın etiği sorumluluğu yazarlara ait olmakla birlikte, Editörlerin ve Hakemlerin de bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar aşağıda ayrı başlıklarda açıklanmıştır.

Araştırma Etiği
Dergiye gönderilen makalelerde kullanılan her bir ölçek, fotoğraf, şekil vb. için sahiplerinden izinlerin alınması, fikir ve sanat eserlerinin kullanılmasında telif hakları düzenlemelerine uyulması ve uyulduğunun belirtilmesi gerekir. Makaleler deneysel veya ampirik olarak yapılıyor ise uluslararası standartlara uygun gerçekleştirilmeli ve bu durum belirtilmelidir.

Yasal/Özel İzin Belgesi
Dergiye gönderilen makalelerde kullanılan veriler kurum veya kişilerle ilgili ise yazarların yasal /özel izin alması gerekmektedir.
Dergi 2020 yılından itibaren “Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.” kuralı gereği, ilgili çalışmalar için “etik kurul onayı” belgesi talep etmektedir. Söz konusu izinlerin alınması durumunda iznin alındığı kurum, tarih ve karar veya sayı numarası açıkça verilmelidir. Etik kurul onayı gerektiren durumlar aşağıda belirtilmiştir:
1. Mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, anket ve görüşme tekniklerinin kullanıldığı ve bu doğrultuda verilerin toplandığı nitel ya da nicel her türlü araştırmalarda,
2. İnsanların veya hayvanların deneysel ve diğer bilimsel amaçlarla kullanılması durumunda,
3. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalarda,
4. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği, retrospektif çalışmalarda etik kurul onayı gerekmektedir.

Editöre ait sorumluluklar
1. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi editörü dergiye gönderilen çalışmaları akademik niteliklerine göre değerlendirmektedir.
2. Çalışmanın önemi, özgünlüğü ve alana katkısı son derece önemlidir.
3. Dergi editörü dergide hangi yayının yayınlanıp yayınlanmayacağına dair tam yetkiye sahiptir. Editör yayın kararını telif hakkı ihlali, çıkar çatışması, onur kırıcı yayın ve intihal ile ilgili yasal gereklilikleri dikkate alarak vermelidir. Yayınların değerlendirilme aşamasında ırk, cinsiyet, etnik köken, dini inanç veya siyasi görüş gibi kriterler kesinlikle göz önünde bulundurulmamalıdır. Gönderilen yayınlar önyargı olmaksızın incelenmelidir (Yayın ve Sorumluluk Kararı ve Tarafsızlık).
4. Dergiye gönderilen yayınlar için tarafsızlık ve çeşitlilik ilkelerine göre farklı kurumlardan alana uygun hakem atanmalıdır.
5. Dergiye gönderilen yayınlara ait herhangi bir bilgi editör tarafından hiçbir yerde ve hiçbir şekilde ifşa edilmemelidir (Gizlilik).
6. Editör gönderilen çalışmalara ait bilgileri veya materyalleri yazar onayı olmaksızın asla kendi çıkarı için kullanmamalıdır. Editör kabul edilen veya reddedilen çalışmalarla ilgili asla çıkar çatışması içinde olmamalıdır (Çıkar Çatışmaları ve İfşa Etme).
7. Editör hakemlere ait bilgileri saklı tutmalı ve intihale ve sahte veriye engel olmalıdır (Bilimsel Suiistimal).


Yazarlara ait sorumluluklar
1. Dergiye gönderilecek her çalışma özgün ve daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Yazarlar çalışmaları için “Telif Hakkı Devir Formu” doldurmalıdır. Ayrıca çalışmalarda Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer vermelidir.
2. Gönderilen özgün çalışmalarda yazarlar çalışmanın amacını, önemini, metodunu ve sonuçlarını nesnel bir şekilde sunmalıdır.
3. Yazarlar gönderdikleri çalışmaların detaylı bir şekilde incelenmesini kabul etmiş sayılırlar.
4. Yazarlar çalışmaları, derginin yazım kurallarına göre hazırlayıp göndermek zorundadır.
5. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalarda kullandıkları verilerin orijinal ve gerçek olduğunu beyan etmiş sayılmaktadır.
6. Yazarlar hakem değerlendirme sürecinde, hakem veya editör tarafından yapılması istenen her türlü değişiklik ve düzenlemeyi yapmak mecburiyetindedir.
7. Çalışmada faydalanılan kaynaklarla ilgili doğru ve açık referanslar vermelidir.
8. Çalışmanın içeriğine, veri toplama sürecine, analizine, bulguların yorumlanmasına katkıda bulunmak, içeriğin oluşturulmasına entelektüel olarak katkı sağlamak ve çalışmanın son halini görüp yayınlanmasına onay vermiş olmak yazar olma ölçütlerini sağlamaktadır. Yazar olma ölçütlerini sağlayan kişiler çalışmanın yazarı olarak nitelendirilmelidir.
9. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı almış olmalı ve bu onay makalelerde belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
10. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda izne ilişkin bilgilere yöntem bölümünde ve çalışmanın ilk ve son sayfalarında yer verilmelidir.
11. Çalışmalarda kullanılacak eserlere ilişkin telif hakları düzenlemeleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Hakemlere ait sorumluluklar
1. Gönderilen çalışmaları değerlendirecek hakemler objektif ve tarafsız olmalıdır. Yazarların dinine, cinsiyetine, ırkına veya siyasi görüşüne bakılmaksızın eserleri değerlendirmelidir. Ayrıca hakemler çalışmaların değerlendirilmesi aşamasında adil bir kör hakemlik süreci sağlamalıdır.
2. Hakemler düzenlenmesi veya düzeltilmesi istenen çalışmaları tekrar inceleme hakkına sahiplerdir.
3. Hakemler ile yazarlar, fon sağlayıcılar veya editörler arasında çıkar çatışması bulunmamalıdır.
4. Hakem değerlendirmesi için davet alan hakem, değerlendirmeyi kabul edip etmediğini en kısa sürede editöre bildirmelidir. Değerlendirmeyi kabul eden hakem ise kendisine verilen süre içerisinde (15 gün) gerekli değerlendirmeleri yapmalı ve çalışmaların iyileştirilmesinde yazarlara yardımcı olmalıdır. Tüm bu sorumlulukları yerine getirirken yazarların onurunu ve gururunu kıracak eleştirilerden kaçınmalı ve çalışmalara ilişkin tüm bilgileri gizli tutmalıdır.


YAYIN POLİTİKASI  

1. KMUSEKAD yılda 2 kez (Haziran ve Aralık) yayınlanan, hakemli uluslararası bir dergidir. Dergide iktisat, işletme, maliye, çalışma ekonomisi, ekonometri, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, hukuk, sosyal hizmetler, uluslararası ticaret, lojistik, sosyoloji ve felsefe alanlarındaki yazılara (Araştırma Makalesi, Derleme Makale, Kitap Tanıtımı, Kitap İncelemesi vb.) yer verilmektedir.
2. Dergiye gönderilen makalelerden ücret talep edilmemekte ve yazarlara makaleleri için ödeme yapılmamaktadır. Dergi tamamen açık erişimli bir dergi olup makalelere erişim için abonelik ücreti bulunmamaktadır.
3. Dergiye gönderilen çalışmaların yazım dili Türkçe veya İngilizce dilinde ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır. Bu konudaki sorumluluk makalenin yazar(lar)ına aittir.
4. Dergiye gönderilen makaleler alındıktan sonra en geç 15 gün içerisinde editöryal kurul tarafından dergi kapsamı ve yazım kuralları dikkate alınarak ön incelemeden geçirildikten sonra "kör hakemlik ilkesi" doğrultusunda iki hakeme iletilir. Hakemlere değerlendirmeyi kabul etmesi ve çalışmayı değerlendirmesi için 15’er gün süre tanınır. Hakem değerlendirmelerinin birisinin olumlu, bir diğerinin ise olumsuz olması durumunda çalışmayı değerlendirmek üzere üçüncü bir hakem ataması yapılır. Çalışma hakemler tarafından kabul edilirse yazarlardan istenilen düzeltmeleri en geç 20 gün içinde yaparak, Yayın Kurulu’na ulaştırması istenir.
5. Ayrıca dergiye gönderilen çalışmalardaki benzerliğin (Kaynakça hariç) %20 ve altında olması gerekmektedir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisine (KMUSEKAD) gönderilen çalışmalar için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Dergiye ilişkin giderler Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

     EBSCO        SOBİAD            ProQuest      Türk Eğitim İndeksi

18302 18303   18304  18305