Current Issue

Volume: 1 Issue: 1, 1/30/24

Year: 2024

Kronotop İletişim Dergisi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından açık erişimli ve ücretsiz yılda iki kez yayınlanan hakemli bir akademik dergidir. Dergi, sosyal bilimler ve iletişim disiplininin kesiştiği kuramsal ve uygulamalı akademik çalışmaları yayınlamayı amaçlamaktadır. 

Kronotop İletişim Dergisi iletişim bilimleri ve sosyal bilimlerinin odak noktada olduğu disiplinlerarası bir dergidir. Dergide yayınlanmak üzere makale, kitap değerlendirmesi, sanat sunumu gibi iletişim çalışmaları kabul edilmektedir.

Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanacak olan Kronotop İletişim Dergisi, Türkçe'nin yanı sıra yabancı dillerde yazılan makalelere de yer vermektedir. Kronos ve Topos kavramlarının analojik bir bileşimi olan Kronotop, zaman ve mekân birlikteliğini anlatmaktadır. Bu açıdan birçok medeniyetin bir arada olduğu Hatay kentinin arkeolojik zamanına bir gönderme yapan kronotop nosyonu aynı zamanda iletişim olgusunun metinlerarası özelliğine de vurgu yapmaktadır. Akışkan bir kavram olan kronotop, zaman ve mekân birlikteliğine atıf yaptığı gibi aynı zamanda iletişimin akışkanlığını da kapsamaktadır. Bu gerçekten yola çıkarak Kronotop İletişim Dergisi, sosyal bilimler ve iletişim bilimlerinin kesiştiği noktada kuramsal yaklaşımları güçlü ve özgün akademik çalışmalarla ulusal ve uluslararası düzeyde iletişim alanına katkı sunmayı amaçlamaktadır.


Makale başvuru, değerlendirme ve yayın süreçlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Dergiye yollanan makaleler derginin belirlediği yazım kurallarına uygunluğu açısından değerlendirilmektedir. Daha sonra editörlerce en az iki hakemin kör hakem değerlendirmesine sunulmaktadır. İntihal programları aracılığıyla, makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği kontrol edilmektedir.

Kronotop İletişim Dergisi’ne gönderilecek olan çalışmaların dergi tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun bir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. İlgili kurallara uygun olarak gönderilmeyen çalışmalar değerlendirme sürecine alınmayacaktır.

Dergi Türkçe ve İngilizce dillerinde çalışmaları kabul etmektedir.

Kronotop İletişim Dergisi’ne gönderilmiş olan araştırma ve derleme makalesi çalışmalarında kelime sınırı Türkçe ve İngilizce özet, anahtar kelimeler, dipnotlar, tablolar ve kaynakça dâhil olmak üzere toplam 6.000 ile 9.000 sözcük olarak belirlenmiştir. Kitap değerlendirmesi, görüş yazısı, söyleşi ve derginin editoryal politikaları gereğince kabul edilen diğer tür çalışmalarda ise bu sınır 2.500 ile 3.500 kelime arasındadır.

Makale Yazım Kuralları

1. Kronotop İletişim Dergisi’ne gönderilecek olan tüm çalışmalar APA 7.0 metin için referans gösterme sistemi esas alınarak düzenlenmelidir. Bu kapsamda “The Publication Manual of the American Psychological Association Seventh Edition” başlıklı eser referans kaynaktır.
2. Yazılar MS Word programının 2007 veya sonraki sürümleri ile hazırlanmalıdır.
3. Makalenin giriş bölümünde yer alması gereken Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacak olan özetler (öz ve abstract) toplamda 250 kelimeyi geçmemelidir.
4. Her çalışma toplam beş adet anahtar kelime (keywords) içermelidir. Anahtar kelimeler çalışma konusunu doğrudan ifade edecek biçimde belirlenmelidir.
5. Gönderilecek makale çalışmaları en az 750 kelimeden oluşan genişletilmiş İngilizce özet (Extended Abstract) içermelidir.
6. Yazarların isim ve kurum bilgileri makale çalışması içerisinde yer almamalıdır. Kişisel bilgiler Word belge özellikleri içerisinden de kaldırılmalıdır. İlgili bilgilerin dergiye hangi usule göre gönderileceği “Makale Değerlendirme Süreci” başlığı altında açıklanmıştır.
7. Makalelerde giriş bölümüne kadar sırasıyla Türkçe başlık, özet, anahtar kelimeler, İngilizce başlık, abstract, keywords bölümleri yer almalıdır. Devamında giriş başlığı, çalışmanın ana ve alt başlıkları, sonuç ve kaynakça bölümü olmalıdır.
8. Sayfa kenar boşlukları üst ve alt 4 cm, sağ ve sol 3 cm olacak şekilde düzenlenmelidir.
9. Türkçe ve İngilizce başlıklar Times New Roman yazı stilinde 14 punto, her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde, kalın ve iki yana yaslı biçimde yazılmalıdır.
10. “Öz”, “Abstract”, “Anahtar Kelimeler” ve “Keywords” ifadeleri Times New Roman yazı stilinde 10 punto olarak kalın ve sola yaslı biçimde yazılmalıdır.
11. Türkçe ve İngilizce özet metinleri Times New Roman yazı stilinde, her iki yana yaslı biçimde 10 punto olarak hazırlanmalıdır.
12. Metinler A4 sayfa boyutunda, iki yana yaslı, Times New Roman yazı stilinde 11 punto, 1.15 cm satır aralığı, paragraf öncesi 6nk boşluk ile hazırlanmalıdır.
13. Makalede yer verilecek tablo ve şekiller metnin ortasına her iki yana yaslanmış biçimde yerleştirilmelidir. Tablo içindeki bilgiler Times New Roman yazı stilinde 9 punto olarak hazırlanmalıdır. Tablo içi başlıklar Times New Roman yazı stilinde 10 punto olarak kalın olarak yazılmalıdır. Tablo ve şekiller sayfa kenar boşluğu ölçüleri içerisinde yer almalıdır.
14. Başlık sonrası ilk paragrafta satır başında boşluk verilmemelidir. Sonraki paragraflarda ise paragraf başı ölçüsü 1,25 cm olmalıdır.
15. Makalelerde sayfa numaralandırması yapılmamalıdır.
16. Yazarlar makalelerinde başlıklandırma sistemi olarak APA 7.0 kılavuzunu takip etmelidir.
17. Metin içi ve kaynakça APA 7.0 ile uyumlu olan referans düzenleme araçları (MS Word Referans Yönetim Aracı, Zotero, Medeley, EndNote gibi) ile hazırlanmalıdır. 

Kronotop İletişim Dergisi araştırma ve yayın etiğine uygun yayın politikası benimsemektedir. Bilimsel yayıncılık etiği standartlarını yerine getirmeyi ilke edinen dergi yayın etiği politikasını Committe on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler doğrultusunda geliştirmektedir.

Kronotop İletişim Dergisi editoryal politikası gereği yayıncılık süreçlerinde “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında yer alan standartları da göz önünde bulundurmaktadır.

Yönergenin tamamına https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx bağlantısından erişim sağlanabilir.

Yazarlar, ilgili yönergede araştırma ve yayın etiğine aykırı fiiller olarak tanımlanan intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık ve diğer etik ihlaller başlığı altında belirtilen eylemlerin dergiye göndermiş oldukları makale çalışmasında olmadığını kabul etmektedir. Konu hakkındaki tüm sorumluluk yazarlara aittir.

Derginin yayın politikası, ücret politikası, makale değerlendirme süreci, intihal politikası ile yazarların, editörlerin ve hakemlerin sorumlulukları bu bölüm içerisinde ayrı başlıklar altında tanımlanmaktadır.


Yayın Politikası


Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan Kronotop İletişim Dergisi açık erişimli ve ücretsiz olarak yılda iki kez (Ocak ve Temmuz) yayınlanacaktır.
Makale değerlendirme süreçlerinde çift kör hakem uygulamasından yararlanılmaktadır.


Kronotop İletişim Dergisi yalnızca Dergipark sistemi üzerinden makale kabul etmektedir. Dergi yayın politikası gereği başka herhangi bir kanaldan makale kabul etmemektedir.


Kronotop İletişim Dergisi’ne gönderilmiş olan makale çalışmaları derginin editörleri tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulur. Gönderilen makale çalışmaları tematik açıdan derginin amaç ve kapsamına uygunluk, alana sağlayacağı bilimsel katkı, özgünlük ve akademik etik kurallara uygunluk gibi başlıklar altında editörler tarafından detaylı olarak değerlendirilir. Bu başlıklar altında eksiklik taşıdığı belirlenen çalışmalar hakem değerlendirmesi sürecine alınmadan yazarlara iade edilir.


Editörlerin Sorumlukları

Kronotop İletişim Dergisi editoryal sorumluluklarını ve temel yayıncılık standartlarını COPE (Committe on Publication Ethics) tarafından dergi editörleri için hazırlanan rehber ilkesinde tanımlanmaktadır.

Rehberin tamamına https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf bağlantısından erişim sağlanabilir. İlgili rehberde yer alan temel ilkeler üzerinden hazırlanan ve Kronotop İletişim Dergisi tarafından kabul edilen editoryal sorumluluklar aşağıda yer almaktadır:

Editörler derginin yayın politikası doğrultusunda belirlenen çift kör hakem değerlendirmesinin bilimsel açıdan uygunluğunu ve ilgili sürecin tarafsızlığını garanti etmektedir.
Editörler dergiye gönderilen makalede yer alan bilgilerin ve yayın süreç yönetiminin gizliliğini sağlamayı taahhüt ederler. Bu kapsamda editörler azami hassasiyeti göstermek ile yükümlüdür.

Etik ilkeleri yayıncılık süreçlerinin tamamında uygulamayı esas alan editörler sorumlulukları uyarınca ve gerekli gördükleri koşullarda makaleler ile ilgili düzeltme, açıklama veya geri çekme işlemlerini gerçekleştirebilir. Editörler gönderilen makalelerin geri çekilmesine ilişkin süreçleri COPE tarafından belirlenen yönergeye göre yürütür.

Kronotop İletişim Dergisi editörleri kişisel verilerin korunmasına azami düzeyde hassasiyet gösterir. Bu kapsamda kişisel verilerin korunmasına ilişkin ilgili mevzuat ve konu hakkındaki temel bilimsel ilkeler dergi tarafından benimsenmektedir.

Dergi editörleri bilimsel yayıncılık açısından temel etik standartları, yazarların haklarını, çalışmaların akademik bütünlüğünü ve Kronotop İletişim dergisi tarafından kabul edilerek hali hazırda yürürlükte olan kurallarını göz önünde bulundurarak yayın politikalarını sürekli olarak gözden geçirmektedir. Bu kapsamda editörler dergiye gönderilen makalelerin derginin amaçları ve hedeflenen yayın kalite açısından uygunluğunu düzenli biçimde takip ederler.

COPE ilkeleri uyarınca editörler dergiye gönderilen makalelerin bilimsel yayın etiği açısından uygunluğunu araştırmacı tarafından ilgili kurullardan alınmış izinler ve uluslararası standartlar ekseninde değerlendirir. Bu kapsamda araştırmalarda uyulması beklenen etik standartlar belirli tanımlar ekseninde ele alınmaktadır.

Editörler olası suistimal iddiaları hakkında gerekli araştırmaları azami hassasiyet ile yapmakla yükümlüdür. Yapılacak araştırma yayınlanmış ve yayınlanmamış makalelerin tümünü kapsamakta olup süreçler COPE tarafından etik aykırılıkların araştırılması ve ilgili sürecin yönetimine ilişkin belirlenen akış şeması üzerinden yürütülür. COPE tarafından editörlere konu hakkında tavsiye edilen akış şemasının bağlantısı için: https://publicationethics.org/flowcharts

Yararlanılan Kaynak:
https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf

Hakemlerin Sorumlulukları

Kronotop İletişim Dergisi tarafından kendilerine değerlendirilmek üzere makale gönderilecek hakemler tüm inceleme süreçlerinde temel bilimsel değerlendirme kıstaslarını göz önünde bulundurmalıdır. Bu konuda COPE tarafından belirlenen değerlendirici ilke ve standartları esastır.

Hakemler makale değerlendirme sürecinde tarafsızlık ilkesini benimsemelidir.

Hakemler makale çalışmasına ve süreç yönetimine dair bilgileri gizli tutmak ile yükümlüdür.

Kendilerine gönderilen makalenin çalışma alanları ile uyumluluğunu göz önünde bulundurması beklenen hakemlerin makale değerlendirmelerini açıklayıcı ve kapsamlı bir biçimde yapması gerekmektedir.

Hakemler makale değerlendirmelerini Kronotop İletişim Dergisi tarafından belirlenen takvim içerisinde gerçekleştirir.

Hakemlerin değerlendirdikleri makale hakkında tespit ettikleri etik ihlalleri kapsamlı biçimde raporlamaları gerekmektedir. Hakemler olası çıkar çatışması durumlarında Kronotop İletişim Dergisi editörlerini bilgilendirmekle yükümlüdür.

Yazarların Sorumlulukları

Yazarlar tarafından Kronotop İletişim Dergisi’ne gönderilen çalışmaları daha önce herhangi bir yerde yayınlamadıklarını veya yayınlanmak üzere herhangi bir yere göndermemiş olduklarını taahhüt ederler. Konu hakkındaki tüm sorumluluk yazarlara aittir.

Yazarlar göndermiş oldukları makale çalışmalarında bilimsel etik kurallara uyduklarını kabul ederler. Konu hakkındaki tüm sorumluluk makale yazarlarına ait olup akademik yayın etiğine aykırı uygulamaların tespit edildiği yayınlar değerlendirme sürecine alınmaz.

Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda ilgili raporun makale dosyası ile birlikte sisteme yüklenmesi gerekmektedir. TR Dizin değerlendirme kıstaslarında yer aldığı üzere yazarların etik kurul izinlerine ilişkin bilgilere makale içerisinde aşağıda belirtilen biçimde yer vermeleri gerekmektedir. İlgili madde aşağıda yer almaktadır:

“Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.” (https://trdizin.gov.tr/kriterler/)

Dergiye gönderilen makalelerde katılımcı uygulaması mevcut ise (anket, görüşme, odak grup, vb.) katılımcılardan onam alınması ve katılımcıların kişisel verilerinin korunması yazarların sorumluluğundadır. Dergi editörleri gerekli gördükleri halde yazarlardan konu hakkında bilgi ve belge talep etme hakkını saklı tutmaktadır.

Yazarlar makalelerini değerlendiren hakemler düzeltme isteklerini kabul ettikleri takdirde ilgili düzeltmeleri metin içerisinde göstermelidir. Bu hususta Word programında yer alan değişiklik gösterme özelliklerden yararlanılması gerekmektedir.

Lisansüstü tez çalışmalarından üretilmiş veya bir bilimsel etkinliklerde bildiri olarak sunulmuş ve sonrasında genişletilmiş olan makale çalışmalarında ilgili durum başlığa verilecek bir dipnot ile kapsamlı bir biçimde belirtilmelidir. Makale çalışması herhangi bir kurum tarafından desteklendiyse durum yazar tarafından başlığa verilecek bir dipnot ile detaylı olarak açıklanmalıdır. Makale çalışması kapsamında teşekkür edilecek kişi ve kurumlar var ise bu bilgi yazarlar tarafından paylaşılmalıdır. Yazarlar bu bilgileri Kronotop İletişim Dergisi tarafından belirlenen ve “Makale Değerlendirme Süreci” başlığı altında paylaşılan usuller uyarınca hazırlamalıdır.

Çeviri türünde yayın göndermek isteyen yazarların eser sahibinden almış olduğu iznin belgesini ve eserin orijinal dilindeki metnini tercüme ettikleri makale ile birlikte göndermelidir.
Yazarlar makale çalışmalarında kullandıkları materyallerin telif haklarına ilgili mevzuat uyarınca riayet etmek zorundadır. Konu hakkında tüm sorumluluk yazarlara aittir.

Makalede birden fazla yazar var ise yazarların çalışmaya katkı oranları makalenin sonunda belirtilmelidir. Yazarların makalenin sonunda çıkar çatışmasına ilişkin beyanda bulunmaları gerekmektedir.

İntihal Politikası

Kronotop İletişim Dergisi’ne değerlendirilmesi amacıyla gönderilen çalışmaların iThenticate programı aracılığıyla benzerlik oranı kontrol edilerek raporlanır. Rapordaki toplam benzerlik oranı %15’i aşmamalıdır. Çalışmalarda tek kaynak benzerlik oranının üst limiti ise %3’tür. Bu oranları aşan çalışmalar dergi tarafından değerlendirme sürecine alınmayacaktır.


Ücret Politikası

Dergi yazarlardan herhangi bir aşamada ve hiçbir gerekçe ile ücret talep etmemektedir.

Dergi yazarlara telif hakkı kapsamında herhangi bir ücret ödememektedir. Yazarlar telif hakkı devir formunu dergiye ileterek göndermiş oldukları makalenin yayın haklarını Kronotop İletişim Dergisi’ne devrettiklerini beyan ederler.

Dergi hakemlere herhangi bir değerlendirme ücreti ödememektedir.

Makale Değerlendirme Süreci

Derginin yayın politikasına ve yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan çalışmalar etik kurul izni gerektiriyorsa ilgili etik kurul raporu, telif hakkı devir formu, makale kapak sayfası ve benzerlik oranı raporuyla birlikte Dergipark sistemine yüklendikleri takdirde Kronotop İletişim Dergisi editörleri tarafından ön değerlendirme sürecine alınmaktadır. Makale kapak sayfasında makalenin başlığı, yazarların isim, kurum, e-posta, orcid bilgileri yer almalıdır. İlgili sayfada makale başlığına dipnot verilmiş şekilde çıkar çatışması beyanı, yazarların katkı oranı bilgisi ile makale tür bilgisi ve eğer çalışmada var ise:

• Araştırmayı destekleyen kurum bilgisi
• Gönderilen makale tez çalışması, bildiri sunumu veya proje kapsamında gerçekleştirildiyse gerekli bilgiler
• Teşekkür bölümü yer almalıdır.

Editörler etik kurul sürecine ilişkin onam formu, kurum ve kişi izinleri ve diğer gerekli görülen belgeleri yazardan ek olarak talep edebilir.

Editörler tarafından yapılan ön değerlendirme iki hafta içerisinde tamamlanmaktadır. İlgili ön değerlendirme olumlu sonuçlandığı takdirde makale konu ile ilgili iki hakeme gönderilir. Hakemler dergi tarafından belirlenen süre içerisinde değerlendirme raporlarını Kronotop İletişim Dergisi’ne geri gönderirler. Makale hakkında her iki hakemin değerlendirmesi de olumlu ise çalışma yayın sürecine almak üzere ilgili editörlere iletilir.

Her iki hakemin değerlendirmesi olumsuz ise makale çalışması reddedilerek yazara iade edilir.

Hakemlerden birisinin görüşü olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme iletilir. İlgili sürecin sonunda makale hakkındaki nihai karar editör tarafından verilir.

Düzeltme istenen makale çalışmalarında eserler yazarlara geri gönderilerek 15 gün içerisinde istenen düzenlemelerin gerçekleştirilmesi beklenir. Gerekli düzenlemelerin yapıldığı çalışmalar yazar tarafından dergiye sistem üzerinden yeniden gönderilir. İlgili düzenlemelerin yapıldığı makale sürümleri hakemlere tekrar gönderilir ve editörler hakemlerin ilgili sürüm hakkındaki değerlendirmeleri uyarınca yayın sürecini yürütür.

Dergi yazarlardan herhangi bir aşamada ve hiçbir gerekçe ile ücret talep etmemektedir.

Dergi yazarlara telif hakkı kapsamında herhangi bir ücret ödememektedir. Yazarlar telif hakkı devir formunu dergiye ileterek göndermiş oldukları makalenin yayın haklarını Kronotop İletişim Dergisi’ne devrettiklerini beyan ederler.

Dergi hakemlere herhangi bir değerlendirme ücreti ödememektedir.