| Türkiye’nin on dokuz farklı ilinden tesadüfen toplanan geleneksel yoğurt örneklerinden izole edilen |
| Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus izolatlarının, kimyasal ve moleküler yöntemlerle |
| tanımlamaları yapılmıştır. Kimyasal tanımlama gram boyama, koloni morfolojisi ve katalaz testi ile belirlenmiştir. |
| Moleküler tanımlama, 16S ribozomal RNA’yı kodlayan DNA bölgeleri kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu |
| (PCR) metodu ile yapılmıştır. PCR metodunda S. thermophilus izolatları için 16S rRNA gen bölgesi için 157 bç |
| uzunluğunda, Lb. bulgaricus izolatları için ise 232 bç’de bant verdiği belirlenmiştir. Đzolasyon ve tanımlama |
| sonucunda 80 adet S. thermophilus ve 20 adet Lb. bulgaricus izolatı elde edilmiştir. Đzole edilen örnekler potansiyel |
| başlangıç kültürü kullanım olanaklarının araştırılması ve genetik içeriklerinin belirlenmesi için stoklanmıştır. |
Laktik asit bakterileri starter kültür Streptococcus thermophilus Lactobacillus bulgaricus moleküler tanımlama
| Bölüm | Makaleler |
|---|---|
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 13 Sayı: 2 |