Bu araştırmanın amacı, sosyal medya platformlarında öğrencisi ile arkadaş olan öğretmenlerle ilgili sosyal medya (ekşi sözlük) kullanıcılarının algılarını incelemektir. Bu bakımdan araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analiz yöntemi göre kullanılmıştır. Araştırma verilerine 15.12.2018 ve 14.09.2021 tarihleri arasında ekşi sözlük sosyal paylaşım sitesinden erişilmiştir. Öğrencisi ile sosyal medyada arkadaş olan öğretmen ile ilgili 129 yorum analize dahil edilmiştir. Verilerin analizi içerik analizi tekniği ile yapılmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda, öğrencisi ile sosyal medyada arkadaş olan öğretmenlerle ilgili yapılan yorumlarda bu öğretmenlerin genel olarak olumsuz kişilik özelliklerine sahip olduklarından bahsedildiği ortaya çıkmıştır. Bu arkadaşlığın uygunluğu ile ilgili kullanıcıların yapmış oldukları yorumlarda olumlu yönlerden bahsedilmiş olsa da daha çok olumsuz görüşlerin ağır bastığı da görülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin öğrencileri ile sosyal medya üzerinden arkadaşlık kurarken dikkat etmeleri gereken bazı kuralların olduğu da ortaya çıkmıştır. Buna göre kullanıcılar öğretmenlerin öğrencileri hesaplarına eklerken ve ekledikten sonra etkileşimlerinde bu kurallara uymaları gerektiğini belirtmişlerdir. Bu kurallara dikkat edilmediği takdirde adli-idari soruşturma ve otorite kaybı gibi sorunlar yaşayabilecekleri de belirtilmiştir. Bu sorunlarla ilgili de öğrencileri başka hesaba ekleme, hesabı kapatma veya dondurma gibi çözüm önerilerinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Katılımcı sözlük Öğretmen-öğrenci etkileşimi Sosyal medya Ekşi sözlük
The aim of this research is to examine the perceptions of social media users about teachers who are friends with their students on social media platforms. In this respect, the research was designed according to the document analysis method, one of the qualitative research methods. The data of the research were accessed from the social networking site (Ekşi Sözlük) between 15/12/2018 and 14/09/2021. 129 comments about the teacher, who is friends with his student on social media, were included in the analysis. Content analysis technique was used in the analysis of the data. It has been revealed that in the comments made about the teachers who are friends with their students on social media, it is mentioned that these teachers generally have negative personality traits. Although the positive aspects were mentioned in the comments made by the users regarding the suitability of this friendship, it is also seen that the negative opinions predominate. It has also been revealed that there are some rules that teachers should pay attention to when making friends with their students through social media. Accordingly, users stated that teachers should follow these rules in their interactions while adding students to their accounts and after adding them. It was also stated that if these rules are not observed, they may experience problems such as judicial-administrative investigation and loss of authority. It has been revealed that there are solutions for these problems, such as adding students to another account, closing the account or freezing it.
Participatory dictionary Teacher-student interaction Social media Ekşi Sözlük
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Social Sciences: Theory & Practice is an international scientific journal for the publication of research and studies covering all aspects of social sciences and related discipline.