Bu araştırma, Osmaniye ili Sumbas ilçesi yağış koşullarında yem bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense) ile arpa (Hordeum vulgare L.) karışımının ot verimi ve kalitesi üzerine türlerin tohum karışım oranları (%100 yem bezelyesi [YB], %100 arpa [A], %80YB+ %20A, %60YB+%40A, %40YB+%60A, %20YB+%80A) ve hasat aşamalarının (başaklanma başlangıcı, süt olum) etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak, yem bezelyesinin Özkaynak ve arpanın Ay çeşidi kullanılmıştır. Deneme, 2023-2024 kış yetiştirme döneminde, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma bulgularına göre, yem bezelyesi ve arpanın yalın ekimleri ile farklı tohumluk oranlarındaki karışımlarında yeşil ot verimi 2224.7-5489.2 kg/da, kuru ot verimi 482.2-1448.1 kg/da, ham protein içeriği %7.82-%22.42, NDF içeriği %41.20-%63.23, ADF içeriği %31.13-%38.48 ve nispi yem değeri 87.4-146.5 arasında değişmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, hasat işleminin başaklanma ve süt olum dönemi arasında yapılabileceği ve bunun yanında %60YB+%40A karışımının uygun karışım olarak önerilebileceği sonucuna varılmıştır.
Prof.Dr. Rüştü HATİPOĞLU, Talip YENİGÜNLÜ ve Avesa tohumculuk firmasına katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
This study was carried out to determine the effect of seed mixture ratios (100% field pea [FP], 100% barley [B], 80%FP+ 20%B, 60%FP+40%B, 40%FP+60%B, 20%FP+80%B) and harvest stages (boot stage, milk stage) on the herbage yield and quality of forage pea (Pisum sativum ssp. arvense) and barley (Hordeum vulgare L.) mixture under rainfall conditions in Sumbas district of Osmaniye province. Ozkaynak cultivar of field pea and Ay cultivar of barley were used as material in the study. The experiment was conducted in the winter growing period of 2023-2024 with 3 replications according to the split-plot experimental design in randomized blocks. According to the results of the research, green forage yield ranged between 2224.7-5489.2 kg/da, hay yield ranged between 482.2-1448.1 kg/da, crude protein content ranged between 7.82%-22.42%, NDF content ranged between 41.20%-63.23%, ADF content ranged between 31.13%-38.48% and relative feed value ranged between 87.4-146.5. In the light of these results, it was concluded that harvesting could be done between boot stage and milk stage period and 60%YB+40%A mixture could be recommended as a suitable mixture.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 13 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 2 |