This study aimed to
investigate the presence of aflatoxin M1 (AFM1) in raw
cow, sheep and goat milk consumed in Niğde and to evaluate whether they pose a
risk for public health regarding legal limits and to compare the AFM1
levels in milk of different species. In the study, 90 raw milk samples were
collected and analysed by ELISA tecnique. All of the milk samples were found to
be contaminated with AFM1. On the other hand AFM1
contents of all sheep and goat milk samples were below the legal limits, while
3 of the raw cow milk samples (10%) exceeded the limits of concern (50 ng/L).
In addition, statistically significant differences were observed between AFM1
levels in milk of different
species (p <0.05). In conclusion, AFM1 exposure risk in
case of sheep and goat milk consumption is found to be lower than cow milk
consumption in Niğde. However, presence of AFM1 in cow milk samples
should be considered as a public health jeopardy, therefore milks should be
systematically monitored.
Bu çalışmada, Niğde
ilinde tüketime sunulan çiğ inek, koyun ve keçi sütlerinde aflatoksin M1
(AFM1) varlığının araştırılması, yasal düzenlemeler dikkate alınarak
halk sağlığı yönünden tehlike oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi ve
sütlerdeki toksin içeriklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada, 90 çiğ
süt örneği toplanarak ELISA tekniği ile analiz edildi. İncelenen tüm süt
örneklerinin AFM1 ile kontamine olduğu koyun
ve keçi sütlerindeki AFM1 düzeyinin yasal limitlerin altında, çiğ
inek sütü örneklerinin 3'ünde (%10) ise bu limitlerin üzerinde (50 ng/L) olduğu
belirlendi. Ayrıca farklı hayvan türlerinin sütlerindeki AFM1
düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlemlendi (p
<0.05). Sonuç olarak, Niğde'de koyun ve keçi sütü tüketimi ile AFM1’e
maruz kalma potansiyelinin inek sütü tüketimine oranla daha düşük olduğu
belirlendi. Bununla birlikte inek sütlerinde yasal limitlerin üzerinde tespit
edilen AFM1 varlığının halk sağlığı bakımından önemli olduğu ve bu
nedenle sütlerin sistematik olarak kontrol edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 14, 2018 |
Acceptance Date | February 8, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |