SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ FAKÜLTEYE UYUM SÜREÇLERİNİN YARATICI DRAMA İLE DESTEKLENMESİ
Öz
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmenliği birinci sınıfına yeni başlayan öğrencilerin okula uyum süreçlerini yaratıcı drama yöntemi ile desteklemenin etkisini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Akdeniz Üniversitesinde 2017-2018 eğitim öğretim sosyal bilgiler eğitimi birinci sınıflarına yeni başlayan 57 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada ön test - son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada sürecin değerlendirilmesi ile elde nitel veriler nicel bulguları desteklemek için kullanılmıştır. Çalışmada araştırmacılar tarafından geliştirilen 9 oturumluk (her atölye 180 dakika) yaratıcı drama etkinlikleri uygulanmıştır. Uzman görüşleri alınarak her atölyenin kazanımları yazılmış ve bu kazanımlar ışığında öğrenme-öğretme etkinlikleri hazırlanmıştır. Çalışmanın başında ve sonunda çalışmanın kazanımları ve uzman görüşlerine göre likert tipi 40 maddelik “Oryantasyon Çalışmasını Değerlendirme Formu” geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Toplanan nicel veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Oryantasyon eğitiminin bitiminde deney grubu öğrencilerinin oryantasyon çalışmasını değerlendirme formlarına verdikleri cevaplar, atölye eğitmenine yazdıkları değerlendirme mektupları ve yine çalışmaları değerlendirmek için açık uçlu sorulara verdikleri yazılı cevaplar betimsel analiz yöntemiyle irdelenmiştir. Nicel ve nitel verilerin analizi sonucunda yaratıcı drama etkinlikleriyle yürütülen oryantasyon eğitiminin deney grubundaki öğrencilerin kişisel, mesleki, sosyal alanlarda gelişimleri ile okulu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını daha iyi tanımaları konusunda anlamlı derece olumlu etkilediği belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Adıgüzel, Ö. (2017). Eğitimde yaratıcı drama. Pegem Atıf İndeksi, 1-438.
- Aktaş, Y. ( 1997). Üniversite öğrencilerinin uyum düzeylerinin incelenmesi: uzunlamasına bir çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,13, 107-110.
- Aypay, A. (2003). Üniversite öğrencilerinin akademik entegrasyonunu etkileyen etmenler. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 2 (4), 121- 135.
- Baiyee W. A. (2009). Orienting stuent using a case-based instructional approach: a case study. Journal of Instructional Psychology, 36 (1), 20-3.
- Baker, R. W. & Siryk, B. (1984). Measuring Adjustment to College. Journal of Counseling Psychology, 31(2), 179-189.
- Bülbül, T. (2012). Yükseköğretimde Okul Terki: Nedenler ve Çözümler. Eğitim ve Bilim, 37 (166), 219-235.
- Büyüköztürk, Ş. (2007). Deneysel desenler, öntest-sontest kontrol grubu desen ve veri analiz kitabı. Ankara: PegemA Yayıncılık.
- Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 31, 2020
Submission Date
June 10, 2019
Acceptance Date
January 9, 2020
Published in Issue
Year 1970 Number: 53
Cited By
Türkiye’de Sosyal Bilgiler Eğitiminde Drama Üzerine Yapılan Akademik Çalışmaların Eğilimleri (2001-2021)
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1193391DEVELOPING SCHOOL ORIENTATION OF THE FIRST-GRADE STUDENTS IN PRIMARY SCHOOL THROUGH CREATIVE DRAMA
International Online Journal of Primary Education
https://doi.org/10.55020/iojpe.1300773