Research Article

SINIF YÖNETİMİ ENGELİ OLARAK İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR: KALİTATİF BİR DEĞERLENDİRME

Volume: 0 Number: 58 May 3, 2021

SINIF YÖNETİMİ ENGELİ OLARAK İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR: KALİTATİF BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Bu çalışmada eğitim öğretim etkinliklerinin planlı yürütüldüğü mekânlar olarak tanımlanan sınıflarda etkili bir sınıf yönetimi için sınıf öğretmenlerinden beklenen yeterliliklerin belirlenmesi, sınıf öğretmenlerine göre sınıf yönetimi sürecinde karşılaştıkları istenmeyen davranışların neler olduğu ve sınıf öğretmenlerinin bu davranışları azaltabilmek için geliştirdikleri çözüm önerilerinin öğretmenlerin görüşlerine göre ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma temel nitel araştırma çerçevesinde “olgubilim” deseninde yapılandırılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemleri içinde yer alan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda belirlenen örneklem doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 akademik yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programında öğrenim görmekte olan 46 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak üç sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup, veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında akademik yeterlilik ve ders planlaması en önemli görülen sınıf yönetimi yeterlilikleri arasında yer almıştır. En sık karşılaşılan istenmeyen davranışın sınıf kurallarına uymama olduğu sonucu elde edilirken, öğretmenlerin istenmeyen davranışların çözümü için en sık kullandıkları çözümün ise sınıf kuralları oluşturma olduğu sonucu elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ağaoğlu, E. (2003). Sınıf yönetimi ile ilgili genel olgular. (Z. Kaya Ed.). Sınıf Yönetimi. (ss.1-42). Ankara: Pegem Yayıncılık.
  2. Akçadağ, T. (2012). Sorun davranışların yönetimi. (H. Kıran Ed.), Etkili Sınıf Yönetimi (ss. 269-302). 7. Baskı. Ankara: Anı Yayıncılık.
  3. Aküzüm, C. & Nazlı, K. (2017). Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetiminde karşılaştıkları disiplin sorunları, nedenleri ve bu sorunlarla baş etme yöntemlerinin değerlendirilmesi. International e-Journal of Educational Studies, 1 (2), 88-102.
  4. Algozzine, K., Christian, C. & Marr, M. B., Mc Clanahan, T. & White, R. (2008) Demography of problem behavior in elementary schools. Exceptionality, 16 (2), 93-104. doı: 10.1080/09362830801981369
  5. Alkaş, B. (2010). İlköğretim Öğrencileri Arasındaki İstenmeyen Öğrenci Davranışlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  6. Allen, K. P. (2010). Classroom management, bullying, and teacher practices. Professional Educator, 34(1).
  7. Aloe, A., Amo,L. & Shanahan,M (2014). Classroom management self-efficacy and burnout: A multivariate meta-analysis. Educational Psychology Review, 26, 101–126. doi: 10.1007/s10648-013-9244-0. 
  8. Atıcı, M. (2016). İlköğretim öğrencilerinin davranış problemleriyle baş etme konusunda öğretmen psikolojik danışman iş birliğine ilişkin görüşlerin karşılaştırılması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (25), 55-68.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Early Pub Date

September 2, 2023

Publication Date

May 3, 2021

Submission Date

June 19, 2020

Acceptance Date

March 22, 2021

Published in Issue

Year 1970 Volume: 0 Number: 58

APA
Yaraş, Z., & Turan, M. (2021). SINIF YÖNETİMİ ENGELİ OLARAK İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR: KALİTATİF BİR DEĞERLENDİRME. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 58, 573-600. https://izlik.org/JA79SN46UT

Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty

33574