SINIF YÖNETİMİ ENGELİ OLARAK İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR: KALİTATİF BİR DEĞERLENDİRME
Öz
Bu çalışmada eğitim öğretim etkinliklerinin planlı yürütüldüğü mekânlar olarak tanımlanan sınıflarda etkili bir sınıf yönetimi için sınıf öğretmenlerinden beklenen yeterliliklerin belirlenmesi, sınıf öğretmenlerine göre sınıf yönetimi sürecinde karşılaştıkları istenmeyen davranışların neler olduğu ve sınıf öğretmenlerinin bu davranışları azaltabilmek için geliştirdikleri çözüm önerilerinin öğretmenlerin görüşlerine göre ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma temel nitel araştırma çerçevesinde “olgubilim” deseninde yapılandırılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemleri içinde yer alan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda belirlenen örneklem doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 akademik yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programında öğrenim görmekte olan 46 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak üç sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup, veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında akademik yeterlilik ve ders planlaması en önemli görülen sınıf yönetimi yeterlilikleri arasında yer almıştır. En sık karşılaşılan istenmeyen davranışın sınıf kurallarına uymama olduğu sonucu elde edilirken, öğretmenlerin istenmeyen davranışların çözümü için en sık kullandıkları çözümün ise sınıf kuralları oluşturma olduğu sonucu elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ağaoğlu, E. (2003). Sınıf yönetimi ile ilgili genel olgular. (Z. Kaya Ed.). Sınıf Yönetimi. (ss.1-42). Ankara: Pegem Yayıncılık.
- Akçadağ, T. (2012). Sorun davranışların yönetimi. (H. Kıran Ed.), Etkili Sınıf Yönetimi (ss. 269-302). 7. Baskı. Ankara: Anı Yayıncılık.
- Aküzüm, C. & Nazlı, K. (2017). Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetiminde karşılaştıkları disiplin sorunları, nedenleri ve bu sorunlarla baş etme yöntemlerinin değerlendirilmesi. International e-Journal of Educational Studies, 1 (2), 88-102.
- Algozzine, K., Christian, C. & Marr, M. B., Mc Clanahan, T. & White, R. (2008) Demography of problem behavior in elementary schools. Exceptionality, 16 (2), 93-104. doı: 10.1080/09362830801981369
- Alkaş, B. (2010). İlköğretim Öğrencileri Arasındaki İstenmeyen Öğrenci Davranışlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Allen, K. P. (2010). Classroom management, bullying, and teacher practices. Professional Educator, 34(1).
- Aloe, A., Amo,L. & Shanahan,M (2014). Classroom management self-efficacy and burnout: A multivariate meta-analysis. Educational Psychology Review, 26, 101–126. doi: 10.1007/s10648-013-9244-0.
- Atıcı, M. (2016). İlköğretim öğrencilerinin davranış problemleriyle baş etme konusunda öğretmen psikolojik danışman iş birliğine ilişkin görüşlerin karşılaştırılması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (25), 55-68.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
2 Eylül 2023
Yayımlanma Tarihi
3 Mayıs 2021
Gönderilme Tarihi
19 Haziran 2020
Kabul Tarihi
22 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Sayı: 58