Bu çalışmada, farklı sulama seviyelerinde yaprak gübresinin uygulandığı
ve uygulanmadığı konularda şeker pancarı (Beta
vulgaris L.) cv. esperanza bitkisinin gelişimi, kök ve şeker verimi üzerine
etkilerini belirlemek için 2016 yılında yürütülmüştür. Bu çalışmada üç farklı
sulama seviyesi uygulanmış olup bunlar; tam sulama (D1.00), orta
stres (D0.66) ve aşırı stres (D0.33) konularından
oluşmuştur. Su kısıtına ek olarak, her bir sulama uygulamasında, mikrobesin
maddelerini içeren yaprak gübresinin uygulandığı ve uygulanmadığı konular
mevcuttur. Uygulanan su kısıtının şiddeti; bitki gelişimini, kök ve şeker
verimini önemli düzeyde etkilemiştir. Tam sulama konusunda (D1.00) aşırı
su stresinin yaşandığı (D0.33) konuya doğru azalan sulama suyu
miktarı şeker pancarı gelişimini sınırlamış ve bitkilerin küçük kalmasına neden
olmuştur. Tam sulama konusunda sulama suyu miktarı ve bitki su tüketimi
sırasıyla 867 mm ve 894 mm olmuştur. Öyleki, sulama suyu ihtiyacının tam
karşılanması ve yapraklara mikrobesin maddelerinin uygulanması kök (13 899
kg da-1) ve şeker (2 246 kg da-1) verimi üzerine
önemli bir etki yapmıştır. Sonuç olarak, tüm gelişim dönemi süresince, şeker
pancarının su ihtiyacı tam karşılanmalıdır, fakat su kısıtı söz konusu ise
ekonomik bir verim almak için olgunlaşma döneminde su kısıtına gidilebilir
çünkü şeker pancarının çimlenme ve vejetatif gelişme dönemlerinde kısıtlı
sulama suyuna karşı çok hassas olduğu gözlenmiştir.
The present study was conducted to evaluate the response of sugar beet (Beta vulgaris L.) cv. esperanza to different water levels and foliar application of micronutrients in 2016. Three irrigation regimes were applied; well watered (D1.00), moderate stress (D0.66), and severe stress (D0.33). In each irrigation treatment, there were two different applications as being foliar application of mixed micronutrients and not. The degree of water deficit had significant effects on the growth, root and sugar yield. Decreasing amount of water from D1.00 treatment to D0.33 treatment restricted sugar beet development, and caused plants to be small. The amount of irrigation water and evapotranspiration in the full irrigation treatment were 867 mm and 894 mm, respectively. Therefore, compensating full water requirement and foliar application of micronutrients had a significant effect on the root (13 899 kg da-1) and sugar yield (2 246 kg da-1). It is concluded that full water requirement of sugar beet should be met throughout the entire growing season, but if water scarcity exists water may be saved just only in the ripening period to get an economical yield since during the establishment and vegetative periods of sugar beet was more sensitive to limited water supply.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Submission Date | January 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.