Cilt: 7 Sayı: 19, 31.07.2023

Yıl: 2023

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, sosyal bilimler alanında üretilen nitelikli ve özgün makaleleri yayımlayarak sosyal bilimler alanındaki gelişmelere katkı sağlamayı ve aynı zamanda açık erişimli, hakemli ve uluslararası nitelikli bir dergi olarak araştırmacılara ve akademisyenlere kaynak oluşturabilecek ulusal ve uluslararası bir platform sunmayı amaçlamaktadır.

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi yazım dili öncelikli olarak Türkçe ve İngilizcedir. Dergi, Nisan, Temmuz ve Aralık ayı olmak üzere yılda üç kez yayımlanmaktadır. Dergiye sosyal bilimlerin iktisat, işletme, maliye, tarih, sosyoloji, felsefe, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, sosyal politika ve çalışma ilişkileri, davranış bilimleri, dil bilimi, edebiyat, iletişim ve güzel sanatlar gibi disiplinlerine ait olan teorik ve/veya uygulamalı özgün ve derleme makaleler gönderilebilir.

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi Yazım Kuralları

1. Makalenin başlığı, makalenin ele aldığı konuyu en iyi şekilde yansıtacak biçimde oluşturulmalıdır ve kısaltmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.


2. Yazılan makalelerin bir intihal programından geçirilmesi zorunludur. Yükleme yapmadan önce intihal programında taranmalı ve rapor ilgili makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Kaynakçasız en fazla %20 benzerlik oranı kabul edilecektir. İntihal tarama raporu olmayan makaleler işleme alınmayacaktır. Çalışmanızı aşağıdaki intihal programlarından birinde veya üniversitelerin kullandığı bir intihal programında taratabilirsiniz. 
www.intihal.net (İntihal.net- Sobiad)
http://www.ithenticate.com/ (Ithenticate)

3. Makaleler, MS Word programında ‘Times New Roman’ 12 punto karakteriyle tek satır aralıklı ve iki yana yaslanmış olarak yazılır. Sayfa yapısı A4 olmalı; ‘sağ 4 cm, sol 4 cm, üst 5 cm ve alt kenarlardan 4 cm’ boşluk bırakılmalıdır. (Bu ayarlar ‘sayfa düzeni’ – ‘kenar boşlukları’ bölümünden yapılmaktadır). Paragraf başlarındaki girinti ‘1.25 cm’ ve paragraf aralarındaki boşluk önce ‘0 nk’ sonra ‘6 nk’ olmalıdır. (Bu ayarlar MS Word programında ‘paragraf ayarları’ – ‘girintiler’ ve ‘aralıklar’ bölümünden yapılmaktadır). 


4. Makalenin genel kurgusu sırasıyla şöyledir: Makale adı, Türkçe özet, Türkçe anahtar kelimeler, makalenin İngilizce adı, İngilizce özet, İngilizce anahtar kelimeler, tam metin, dipnotlar, kaynakça ve ekler. Kaynakça gösterme kurallarında APA takip edilmelidir. 

5. Yazar/ yazarların adı ve soyadı başlığın altında sağa hizalı ‘Times New Roman’ yazı tipi ile 12 punto büyüklüğünde olmalıdır. Yazarın soyadı büyük harflerle yazılmalıdır. Yazar/ yazarların unvan, kurum ve iletişim bilgileri dipnot ile ‘Times New Roman’ yazı tipi, 10 punto büyüklüğünde ve 1 satır aralığında yazılmalıdır. 


6. Yazar/yazarların isimleri sadece Türkçe başlıktan sonra yazılmalı, İngilizce başlıktan sonra yazılmamalıdır. (İngilizce makalelerde ise yazar/yazarların isimleri İngilizce başlıktan sonra yazılmalı, Türkçe başlıktan sonra yazılmamalıdır.)

7. Özet hem İngilizce hem Türkçe olarak düzenlenmeli, 100 ile 250 kelime arasında olmalı, Times New Roman’ yazı tipi, 10 punto büyüklüğünde, italik, iki yana yaslı ve 1 satır aralığında yazılmalıdır. Özet başlığı ortalı yazılmalıdır. Özet kısmında çalışmanın amacı, yöntemi bulguları ve sonucuna kısaca yer verilmelidir. Türkçe başlık ve yazar/yazarların isimlerinden hemen sonra Türkçe özet yer almalı, onun altında da İngilizce başlıktan sonra İngilizce özet yer almalıdır. İngilizce makaleler için makale İngilizce adı ile başlayarak İngilizce özet ve anahtar kelimeler Türkçe özet ve anahtar kelimelerden önce yazılmalıdır.

8. Türkçe özetin altında Türkçe anahtar kelimeler, İngilizce özetin altında da İngilizce anahtar kelimeler yer almalıdır. En az 3 adet ‘Anahtar Kelime/ Key Words’ olmalıdır. Anahtar kelimeler ‘Times New Roman’ yazı tipi, 10 punto büyüklüğünde ve italik yazılmalıdır. 

9. Tam metinlerde Giriş, Sonuç, Kaynakça ve Ekler başlıklarına numara verilmemeli, bölüm başlıkları ise sırasıyla 1,2,3... ve alt başlıklar 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 2.2, 2.3... şeklinde devam ederek numaralandırılmalıdır. Giriş, Sonuç, Kaynakça ve bölüm başlıkları 'Times New Roman' yazı karakteri, 12 punto büyüklüğü, büyük harf, kalın ve sola hizalı olmalıdır. Alt başlıklar ise yalnızca ilk harfler büyük olacak şekilde yazılmalıdır.

10. Her bir çalışma en fazla 25 sayfa olmalıdır. Ekler bu 25 sayfaya dâhil edilmeyebilir. Makaleler mümkün olduğunca özlü yazılmalı ancak anlaşılır olmaya da dikkat edilmelidir. 

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi Yayın İlkeleri

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi Nisan, Temmuz ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 3 kez elektronik olarak yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Derginin yazım dili  Türkçe ve İngilizcedir.

Dergiye sosyal bilimlerin iktisat, işletme, maliye, tarih, sosyoloji, felsefe, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, sosyal politika ve çalışma ilişkileri, davranış bilimleri, dil bilimi, edebiyat, iletişim ve güzel sanatlar gibi disiplinlerine ait olan teorik ve/veya uygulamalı özgün ve derleme makaleler gönderilebilir.

Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Gönderilen makaleler derginin yazım kurallarına uygun bir şekilde hazılanmalıdır.

Dergiye makale gönderiminde intihal raporu eklenmesi zorunludur. İntihal raporu gönderilmeyen makaleler değerlendirilmeye alınmamaktadır. Dergide makalenin yayımlanması için intihal oranının en fazla %20 olması gerekmektedir. 

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, ön değerlendirmeden sonra içerik ve biçim açısından en az iki bağımsız hakem tarafından çift-körleme (double-blinded) yöntemiyle değerlendirilmektedir. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda makalenin yayımlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin geri çevrilmesine karar verilmektedir. 

Yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler hakem değerlendirme sürecine alınmamaktadır.

Etik Kurul İzni

25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararına göre aşağıda belirtilen çalışmalarda Etik Kurul Onayı alınmış olması gerekmektedir. Etik kurul onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Bu şartları sağlamayan çalışmalar değerlendirmeye alınmadan yazarını(larına) iade edilecektir.

TR Dizin kriterlerinin güncellenmesi ile birlikte dergide yayımlanabilmesi için Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalar şu şekildedir:

• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,

• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,

• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,

• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

Ayrıca;

• Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,

• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,

• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

Makaleler için başvuru ya da yayın sürecinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.