Today, a growing population with global warming, climate change, migration to cities from villages and possible biological warfare on the identification and control of the transmitted diseases from animals to humans makes it necessary to reduce and prevent the infectious diseases among animals and from animal to human. Zoonoses that transmitted diseases from animal to human depending on the ecological conditions and other factors in our country will be the subject of the study in this review. Many of fecal origin coliform bacteria in the zoonotic diseases such as typhoid, typhus, dysentery diseases, Tuberculosis, Q fever, anthrax, tetanus (Clostridial Disease), listeriosis, toxoplasmosis, glanders, avian influenza, Hepatitis A (infectious Hepatitis A), rabies, crimean-congo hemorrhagic fever (CCHF), hydatidcysts (Hydatidosis) are a threat to human and animal health. There are about 200 zoonotic diseases. Public health and food safety threats and even biological warfare constitutes eighty percent of the components used in the Zoonoses, in terms of public health, veterinarian, medical doctors, food engineers and agricultural engineers, as relevant Professional coordination between the branches working with public health and in terms of the security of the country by taking such as preventive medicine, public health, food safety appropriate measures are evaluated within the basic issues should be ensured. The implementation of Good Manufacture Practice (GMP) is a legal requirement and is the discipline to be followed in zoonoses concerning food safety. Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) Hazard Analysis at Critical Control Points is international food standard on the basis of food safety. Preventive approach principle and identifying critical control points and solving the problem ensure safe food production.
Günümüzde artan nüfus ile birlikte küresel ısınma, iklim değişmeleri, köylerden kente göç hatta olası biyolojik savaşlar hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların tanımlanması ve mücadeleyi gerek hayvanlar arasında gerekse insandan hayvana bulaşmalarını azaltma ve önlemeyi gerekli hale getirmektedir. Zoonozlar yani hayvandan insana geçen hastalıklar ülkemizin içinde bulunduğu ekolojik koşullar ve diğer faktörlere bağlı olarak bu derlemede inceleme konusu olacaktır. Zoonoz hastalıklar içerisinde fekal orijinli koliform bakterilerin pek çoğu, tifo, tifüs, dizanteri hastalıkları, tüberküloz, Q humması, şarbon (anthrax), tetanoz (clostridial disease), listeriosis, toxoplazma, ruam, kuş gribi (avian influenza), Hepatit A (Infectious hepatitis A-virus), kuduz (rabies), kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA), kist hidatik ve pek çok parazit enfeksiyonları insan ve hayvan sağlığını tehdit etmektedir. Yaklaşık 200 adet zoonoz hastalıkları vardır. Halk sağlığını ve gıda güvenliğini tehdit eden hatta biyolojik savaşlarda kullanılan unsurları yüzde seksenini teşkil eden zoonozlar toplum sağlığı yönünden veteriner hekim, tıp doktorları, gıda mühendisleri ve ziraat mühendisleri gibi ilgili meslek dalları arasındaki koordineli çalışmalar ile toplum sağlığı yönünden hatta ülkelerin güvenliği yönünden ele alınmalı ve koruyucu hekimlik halk sağlığı, gıda güvenliği gibi temel konular dahilinde değerlendirilerek gerekli önlemler sağlanmalıdır. Good Manufacture Practise (GMP) (İyi Üretim Uygulamaları) uygulanması kanuni bir zorunluluk olup gıda güvenliğini ilgilendiren zoonozlar içinde uyulması gereken disiplindir. Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri ise gıda güvenliği temelinde uluslararası gıda standartlıdır. Önleyici yaklaşım ilkesi ve kritik kontrol noktalarını belirlenip sorunun çözülmesi güvenli gıda üretmeyi sağlar.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Sciences and Services |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Supporting Institution | yok |
Project Number | derleme yoktur |
Thanks | derlemedir. |
Publication Date | December 31, 2022 |
Submission Date | February 14, 2022 |
Acceptance Date | June 8, 2022 |
Published in Issue | Year 2022, Volume 15, Issue 3 |
Bibtex | @review { mersinsbd1073353, journal = {Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi}, eissn = {1308-0830}, address = {}, publisher = {Mersin University}, year = {2022}, volume = {15}, number = {3}, pages = {594 - 604}, doi = {10.26559/mersinsbd.1073353}, title = {Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği}, key = {cite}, author = {Yılmaz Adkinson, Asiye and Çağlarırmak, Necla and Hepçimen, A. Zeki} } |
APA | Yılmaz Adkinson, A. , Çağlarırmak, N. & Hepçimen, A. Z. (2022). Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği . Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , 15 (3) , 594-604 . DOI: 10.26559/mersinsbd.1073353 |
MLA | Yılmaz Adkinson, A. , Çağlarırmak, N. , Hepçimen, A. Z. "Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği" . Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 (2022 ): 594-604 <https://dergipark.org.tr/en/pub/mersinsbd/issue/73707/1073353> |
Chicago | Yılmaz Adkinson, A. , Çağlarırmak, N. , Hepçimen, A. Z. "Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği". Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 (2022 ): 594-604 |
RIS | TY - JOUR T1 - Transmitted diseases from animals to human and food safety AU - AsiyeYılmaz Adkinson, NeclaÇağlarırmak, A. ZekiHepçimen Y1 - 2022 PY - 2022 N1 - doi: 10.26559/mersinsbd.1073353 DO - 10.26559/mersinsbd.1073353 T2 - Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 594 EP - 604 VL - 15 IS - 3 SN - -1308-0830 M3 - doi: 10.26559/mersinsbd.1073353 UR - https://doi.org/10.26559/mersinsbd.1073353 Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği %A Asiye Yılmaz Adkinson , Necla Çağlarırmak , A. Zeki Hepçimen %T Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği %D 2022 %J Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi %P -1308-0830 %V 15 %N 3 %R doi: 10.26559/mersinsbd.1073353 %U 10.26559/mersinsbd.1073353 |
ISNAD | Yılmaz Adkinson, Asiye , Çağlarırmak, Necla , Hepçimen, A. Zeki . "Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği". Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 / 3 (December 2022): 594-604 . https://doi.org/10.26559/mersinsbd.1073353 |
AMA | Yılmaz Adkinson A. , Çağlarırmak N. , Hepçimen A. Z. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2022; 15(3): 594-604. |
Vancouver | Yılmaz Adkinson A. , Çağlarırmak N. , Hepçimen A. Z. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2022; 15(3): 594-604. |
IEEE | A. Yılmaz Adkinson , N. Çağlarırmak and A. Z. Hepçimen , "Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ve gıda güvenliği", Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 15, no. 3, pp. 594-604, Dec. 2022, doi:10.26559/mersinsbd.1073353 |
MEU Journal of Health Sciences Assoc was began to the publishing process in 2008 under the supervision of Assoc. Prof. Gönül Aslan, Editor-in-Chief, and affiliated to Mersin University Institute of Health Sciences. In March 2015, Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz undertook the Editor-in Chief position and since then he has been in charge.
Publishing in three issues per year (April - August - December), it is a multisectoral refereed scientific journal. In addition to research articles, scientific articles such as reviews, case reports and letters to the editor are published in the journal. Our journal, which has been published via e-mail since its inception, has been published both online and in print. Following the Participation Agreement signed with TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park in April 2015, it has started to accept and evaluate online publications.
Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by Turkey Citation Index since November 16, 2011.
Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by ULAKBIM Medical Database from the first issue of 2016.
Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by DOAJ since October 02, 2019.
Article Publishing Charge Policy: Our journal has adopted an open access policy and there is no fee for article application, evaluation, and publication in our journal. All the articles published in our journal can be accessed from the Archive free of charge.
This work is licensed with Attribution-NonCommercial 4.0 International.