Değerli okurlar; mobbingle mücadelede Türkiye'nin en etkin sivil toplum kuruluşu olan MEYAD, mobbinge maruz kalan tüm çalışanlar için kapsamlı faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir. Bu kapsamda Türkiye’de bir ilk olarak; MEYAD ve YENİ SENDİKA işbirliği ile sağlık ve sosyal hizmet çalışanları için “Mobbingle Mücadele Destek Hattı” kuruldu. Mobbingle mücadele destek hattı kapsamında 0 551 09 49 911 no’lu WhatsApp uygulması üzerinden anlık iletilerle Türkiye’nin her yerinden anında ulaşılabilmesi mümkün olacak. Bunun yanında yenisendika.org internet sitesi üzerinden özel bir modül oluşturuldu. Bu modülde, mobbinge maruz kaldığını düşünen mağdurların kendilerini ayrıntılı şekilde ifade edebilmelerine ve bu sayede başvuruda bulunabilmelerine olanak sağlanıyor. MEYAD mobbing uzmanlarımız tarafından yapılan incelemelerin ardından başvurunun değerlendirilmesi sonucunda gerekirse idari veya hukuki süreçler de başlatılabilecek. Bu projenin tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanları için faydalı olmasını dileriz.
Değerli okurlar; MEYAD AKADEMi dergimizin altıncı sayısında sizlere üçü araştırma, ikisi derleme kategorisinde olmak üzere beş makale daha sunuyoruz. Ayrıca bu sayımızda bir de editöre mektup yer alıyor.
Dağ ve arkadaşları tarafından kaleme alınan araştırma makalemizde; Türkiye'deki sağlık profesyonellerinin Covid-19'a yönelik psikolojik, davranışsal, risk algısı ve tutumları değerlendirilmiştir. Uzunhasanoğlu, "Şiddet ve Şizofreni: Ulusal Basında Yer Alan Haberlerin Niteliksel Analizi" başlıklı makalesinde medyada şizofreni hastalarına atfedilen şiddet, saldırganlık ve cinayet haberlerinin içerik analizini yaparak şiddet eylemlerinin niteliğini ortaya koymaktadır. Üçüncü araştırma makalemizin yazarı Şen ise; Türkiye’de mobbing, taciz ve iş hukuku alanında yapılan Google arama trendlerinin değerlendirmesini yapmıştır. Bu sayımızda; Mete'nin sağlık kurumlarında işyeri nezaketsizliği üzerine yaptığı bir derleme çalışma da yer alıyor. Diğer bir derleme çalışma ise Çıtak ve Yücel tarafından kaleme alınan "Kadına El Kalkmaz: Peki Ya Dijital Şiddet?" başlıklı makalede dijital dünyada kadına uygulanan şiddete dikkat çekmek ve kadınlara yönelik etkilerini ortaya koymak amaçlanıyor. Elbette şiddet, sadece insanlar arasında yaşanmıyor. İnsanların hayvanlara yönelik şiddet tutumları ve davranışları da göz ardı edilememesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda Yıldız'ın editöre mektubunda hayvanların ihmalinin ve sonuçlarının bir şiddet türü olduğuna dikkat çekilmiştir.
Kıymetli yazarlarımıza bizlere çalışmalarının değerlendirilmesi fırsatı verdikleri ve çalışma hayatına sundukları bilimsel katkıları için teşekkür ediyoruz. Bu makalelerin değerlendirilmesi, daha nitelikli hale gelmesi ve sizlere sunulmasında büyük özveri gösteren hakemlerimize ise ayrıca şükranlarımı arz ediyorum. Yeni sayılarda buluşabilmek dileğiyle.
Indexes: ❖Turkey Citation Index ❖ACARINDEX ❖ASOS index ❖Google Scholar ❖Index Copernicus