Conference Paper
PDF Zotero Mendeley EndNote BibTex Cite

Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri

Year 2017, Volume 2, Issue , 114 - 118, 04.10.2017

Abstract

The study was carried out in Tokat, Turkey in 2015 year. As the material in the study, which is estabilished to determine effects of calcium, ripening, covering and cooling treatmnets on the postharvest storage in sweet cheryy were used seven years old ‘0900 Ziraat’ trees that were grafted onto Gisela 5. In the study, four different trails were conducted. 1.Calcium treatment: Calcium spray was applied at 4 times from pit-hardening to 1-week before harvest. % 0.05 Ca dilution was used in the trail. 2. Ripening stage: The fruits were harvested at 4 different stages (CTIFL color 3, 4, 5, 6) by using CTIFL chart. 3. Covered fruit: As soon as fruit has been harvested, one of bucket was covered with moist burlap the other was left covered. 4. Cooled fruit: The fruit harvested were directly put on cold storage (54 ºC), then they were analysed at four different periods (1 hour, 2 hours, 4 hours and 6 hours). For all of treatmens, the fruits
were analysed to determine the fruit quality characteristics both at the harvest and in 14 days after storage. In this study, it was determined that calcium treatment decrease loss of fruit quality at storage. It was determined that the fruits harvested at CTIFL color 3 are more resistance and the firmness of fruit decrease with increasing ripening of fruit. It was determined that the covered fruit covered are more resistance than non-covered fruit. It was confirmed that the differences between cooling treatments are not significant statistically. 

Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri

Year 2017, Volume 2, Issue , 114 - 118, 04.10.2017

Abstract

Çalışma 2015 yılında Tokat ilinde yürütülmüştür. Kirazda hasat sonrası depo ömrü üzerine kalsiyum, meyve olgunluk aşaması, hasatta meyveyi nemli materyal ile kapama ve meyvelere soğuk uygulaması gibi uygulamaların etkisini tespit etmek amacıyla yapılan çalışmada, bitkisel materyal olarak Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Uygulama Bahçesinde Gisela 6 anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat çeşidine ait 7 yaşındaki ağaçlar kullanılmıştır. Çalışmada 4 farklı uygulama yapılmıştır. 1. Kalsiyum uygulaması; kalsiyum % 0.05 lik çözelti şeklinde ben düşme döneminden hasatta bir hafta önceki zaman aralığında dört kez uygulanmıştır. 2. Meyve olgunluğu;  Meyveler CTIFL renk ve büyüklük skala kartı kullanılarak 3, 4, 5 ve 6 renk değerlerinde hasat edilmişlerdir. 3. Nemli materyal ile kapamak; Hasat sırasında toplanan meyveler bir kovanın üzeri nemli bez ile örtülmüş diğer kova ise açık bırakılmıştır. 4. Soğuk uygulaması; hasat edilen meyveler direk soğuk hava deposuna (10 C°) konulmuş, daha sonra 1 saat, 2 saat, 4 saat ve 6 saat olmak üzere dört farklı zamanda değerlendirilmişlerdir. Tüm uygulamalar için meyvelerde hasatta ve 14 gün depolamadan sonra kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerekli analizler yapılmıştır.  Yapılan analizler sonucunda kalsiyum uygulamasının depolamada kalite kayıplarını azalttığı tespit edilmiştir.  CTIFL 3 sakala değerinde toplanan meyvelerin gerek hasattan sonra ve gerekse 14 gün depolamadan sonra daha dayanıklı olduğu, skala değeri artıkça dayanıklılığın azaldığı belirlenmiştir. Nemli bezle örtülen meyvelerin kontrole oranla daha dayanıklı olduğu gözlenmiştir. Ancak soğukta bekletme süreleri arasında oluşan fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Science
Journal Section Makaleler
Authors

Erdal AĞLAR This is me


Lynn Edwards LONG This is me


Onur SARAÇOĞLU
0000-0001-8434-1782


Kenan YILDIZ

Publication Date October 4, 2017
Published in Issue Year 2017, Volume 2, Issue

Cite

Bibtex @conference paper { meyve342692, journal = {Meyve Bilimi}, issn = {}, eissn = {2148-8770}, address = {}, publisher = {Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı}, year = {2017}, volume = {2}, pages = {114 - 118}, doi = {}, title = {Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Ağlar, Erdal and Long, Lynn Edwards and Saraçoğlu, Onur and Yıldız, Kenan} }
APA Ağlar, E. , Long, L. E. , Saraçoğlu, O. & Yıldız, K. (2017). Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri . Meyve Bilimi , Özel Sayı (Sempozyum) , 114-118 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/meyve/issue/31361/342692
MLA Ağlar, E. , Long, L. E. , Saraçoğlu, O. , Yıldız, K. "Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri" . Meyve Bilimi 2 (2017 ): 114-118 <https://dergipark.org.tr/en/pub/meyve/issue/31361/342692>
Chicago Ağlar, E. , Long, L. E. , Saraçoğlu, O. , Yıldız, K. "Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri". Meyve Bilimi 2 (2017 ): 114-118
RIS TY - JOUR T1 - Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri AU - Erdal Ağlar , Lynn Edwards Long , Onur Saraçoğlu , Kenan Yıldız Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Meyve Bilimi JF - Journal JO - JOR SP - 114 EP - 118 VL - 2 IS - SN - -2148-8770 M3 - UR - Y2 - 2022 ER -
EndNote %0 Fruit Science Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri %A Erdal Ağlar , Lynn Edwards Long , Onur Saraçoğlu , Kenan Yıldız %T Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri %D 2017 %J Meyve Bilimi %P -2148-8770 %V 2 %N %R %U
ISNAD Ağlar, Erdal , Long, Lynn Edwards , Saraçoğlu, Onur , Yıldız, Kenan . "Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri". Meyve Bilimi 2 / (October 2017): 114-118 .
AMA Ağlar E. , Long L. E. , Saraçoğlu O. , Yıldız K. Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi. 2017; 2: 114-118.
Vancouver Ağlar E. , Long L. E. , Saraçoğlu O. , Yıldız K. Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi. 2017; 2: 114-118.
IEEE E. Ağlar , L. E. Long , O. Saraçoğlu and K. Yıldız , "Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri", Meyve Bilimi, vol. 2, pp. 114-118, Oct. 2017