Research Article

Kırâat ve Tefsir Bağlamında Fâtiha Sûresinin Tahlili (Hererî’ye Göre)

Number: 2 February 26, 2026
TR EN

Kırâat ve Tefsir Bağlamında Fâtiha Sûresinin Tahlili (Hererî’ye Göre)

Öz

Fâtiha sûresi, hem en çok okunan sûre olması hem de hakkında oluşan zengin literatür bakımından Kur’ân’ın en dikkat çekici sûrelerinden biridir. Kıraat ilmi açısından da sûrede sahih ve şâz okuyuşlar çerçevesinde önemli farklılıklar bulunmaktadır. Ancak bu farklılıklar, lafız-mana ilişkisini köklü biçimde değiştirmekten ziyade tefsirî zenginliği artıran bir etkiye sahiptir. Özellikle şâz kıraatlerin sûrede dikkat çekici bir yoğunluğa sahip olduğu, bunların bir kısmının mushaf hattıyla örtüşürken bir kısmının örtüşmediği görülmektedir. Bu okuyuşlar dilsel ve lehçe temelli gerekçelerle temellendirilmiş olsa da isnad bakımından sahih kabul edilmediklerinden usûl açısından bağlayıcı sayılmamış daha çok tefsirî çerçevede değerlendirilmiştir. Kur’ân’ın inzalinden bu yana birçok ilim adamı Fâtiha sûresi üzerine farklı çalışmalar yapmışlardır. Önemine binaen bu çalışmamızı çağdaş bir müfessir olan Muhammed Emin el-Hererî’nin kaleme aldığı “Hadâiku’r-ravhi ve’r-rayhân fî ravâbî ulûmi’l-Kur’ân” adlı eserinde kırâat-tefsir bağlamında Fâtiha sûresi’nin nasıl tahlil ettiği üzerinedir. Hererî, Fâtiha’nın tefsirinde rivayet ve dirayet yöntemlerini birlikte kullanmış; âyetleri kelime kelime inceleyerek şiirle istişhâdta bulunmuş yer yer işârî ve fıkhî yorumlara da temas etmiştir. Farklı tefsir kaynaklarından aktarımlar yaparak çeşitli görüşleri bir araya getirmiş ve kıraat vecihlerini cumhurun görüşleriyle mukayese etmiştir. Kıraat-ı seb‘a ve aşere imamlarının okuyuşlarına, sahabe kaynaklı farklılıklara ve zaman zaman şâz kıraatlere yer vermiştir. Fâtiha sûresi sadece kırâat ve tefsir çerçevesinde ele alındığı için konu oldukça sınırlı tutulmaya çalışılmıştır. Dolayısıyla müfessirin sûreyi işlediği gibi sarf, nahiv, belağat vb. bütün yönlerine değinmek yerine sadece önemli görülen kırâat vecihleriyle birlikte sırasıyla âyetlerin kısa anlamı ve tefsiriyle iktifa edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, çağdaş bir âlim olan Hererî’nin daha çok klasik dini ilimlerin ışığında Fâtiha sûresi’ni kırâat ve tefsir bağlamında nasıl yorumladığını görmek, Fâtiha sûresi’nin hakkında yeni bir bakış açısı kazandırmaktır. Nitekim araştırmanın genel konusu ve işlenişi göz önünde bulundurulduğunda Fâtiha sûresi’nde çok sayıda kırâat vecihlerinin olduğu, bu farklı kırâatlerin sûrenin daha iyi anlaşılmasına, algılanmasına katkıda bulunduğu müşahede edilmiştir. Ayrıca sûrede kırâat çeşitlerinin her biri günümüze kadar nasıl hıfz ve kitabet yoluyla, senetle korunarak geldiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Alî er-Râzî, Ebû Bekr Ahmed. Ahkâmü’l-kur’ân. Beyrut: Dâru’l-Kitâb, 1994.
  2. Abdulfettah Abdulğanî Kâdî, el-Vâfî fi şerhi’ş-Şâtıbiyye fi’l-kırââti’s-seb’. Cidde: Mektebetü’s-Sevâd, 1192.
  3. Âlûsî, Ebü’l-Meâlî Cemâlüddîn Mahmûd Şükrî b. Abdillâh b. Mahmûd. Rûhu’l-me'ânî fî tefsîri’l-Kur’âni’l-azîm ve’s-seb’il-mesânî. Beyrut: Dâru İhyâi’t-Türâs, ts.
  4. Cezerî, Ebü’l-Hayr Şemsüddin Muhammed b. Muhammed b. Muhammed b. Alî b. Yûsuf. en-Neşr fî Kırââti’l-'aşr. thk. Ali Muhammed Debbâğ. Beyrut: Dâru’l-Marife, ts.
  5. Cezerî, Ebü’l-Hayr Şemsüddin Muhammed b. Muhammed b. Muhammed b. Alî b. Yûsuf. Müncidü’l-mukriîn ve mürşidü’t-tâlibîn. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1999.
  6. Çetin, Abdurrahman. Kur’ân Okuma Esasları. İstanbul: Aksa Yayınları, 1997.
  7. Dânî, Ebû Amr Osmân b. Saîd. et-Teysîr fi’l-kırââti’s-seb’. thk. Otto Pretzl. İstanbul, y.y., 1930.
  8. Dimyâtî, Ahmed b. Muhammed el-Bennâ. İthafu fudalâi’l-beşer fî kırââti’l-erbe'ate 'aşar. Beyrut: Dâru’l-Kütübü’l-ilmiyye, 2011.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Recitation of the Qur'an and Qiraat

Journal Section

Research Article

Publication Date

February 26, 2026

Submission Date

February 1, 2026

Acceptance Date

February 25, 2026

Published in Issue

Year 2026 Number: 2

ISNAD
Genç, Mehmet Salih - Şahin, İskender. “Kırâat Ve Tefsir Bağlamında Fâtiha Sûresinin Tahlili (Hererî’ye Göre)”. Mersin İlahiyat Dergisi. 2 (February 1, 2026): 1-21. https://izlik.org/JA54TA26RS.

Mersin Theology Journal is a journal of Mersin University Faculty of Theology.