Markaların Sosyal Medyada Oluşan Sinik Tutuma Yönelik Yaklaşımları
Abstract
Marka ile yaşanan olumsuz deneyimler, tatminsizlikler, güven kaybı, karşılanmamış beklentiler tüketicilerin markaya karşı sinik tutumlar sergilemesine sebep olmaktadır. Tüketici, marka ile yaşadığı olumsuz deneyimi, sosyal medyanın kolay erişimi sayesinde diğer tüketiciler ile paylaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, markaların sosyal medyada oluşan sinik tutuma yönelik yaklaşımlarını ayrıntılı olarak incelemektir. Çalışmada İstanbul’da gıda sektöründe faaliyet gösteren iki markanın sosyal medya uzmanları ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Çalışma sonuçları, markaların sosyal medyada oluşan sinik tutuma yönelik ne tür yaklaşımlarda bulunmaları gerektiğini göstermesi açısından önemlidir. Bununla birlikte çalışmanın hem sosyal medyada sinik tutumla karşılaşan markalara ışık tutması hem de akademik literatüre önemli katkılar sunması hedeflenmektedir.
Keywords
References
- Akbayır, Z. ve Kuşay, Y. (2015). “Sosyal Medyadan Krize Bakış: Otomotiv Sektöründe Kriz Dönemlerinde Sosyal Medyanın kullanımına ilişkin Bir Araştırma”, International Journal of Social Sciences and Education Research, 1(3): 972-985.
- Andersson, L. M. (1996). “Employee Cynicism: An Examination Using a Contract Violation Framework”, Human Relations, 49 (11): 1395-1418.
- Andersson, L. M. ve Bateman, T. S. (1997). “Cynicism in The Workplace: Some Causes and Effects”, Journal of Organizational Behavior, 18: 449-469.
- Aron, D. (2001). “Consumer Grudgeholding: Toward A Conceptual Model and Research Agenda”, Journal of Consumer Satisfaction, Dissatisfaction and Complaining Behaviour, 14:108- 119.
- Bakır, U. ve Çelik, M. (2013). “Tüketim Toplumuna Eleştirel Bir Yaklaşım: Kültür Bozumu ve Yıkıcı Reklamlar”, Selçuk İletişim Dergisi, 7 (4): 46-63.
- Bal, H. (2013). Nitel Araştırma Yöntemi, Isparta: Fakülte Kitabevi.
- Bat, M. ve Yurtseven, Ç. T. (2014). “Sosyal Medyada Kurumsal Kriz Yönetimi: Onur Air Örneği”, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 2 (3): 197- 223.
- Canbazoğlu, A. D. (2017). “Farklı Marka Sadakat Düzeylerindeki Tüketicilerin Olumsuz Kulaktan Kulağa İletişimi Yayma Davranışları”, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, Cilt:1, 2 (1): 135-156.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 27, 2020
Submission Date
December 16, 2018
Acceptance Date
July 8, 2019
Published in Issue
Year 2020 Volume: 9 Number: 1
Cited By
Tüketici sinizmine yönelik kavramsal bir model önerisi
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.31795/baunsobed.1231202Çevrimiçi Davranışsal Reklama Yönelik Tutumun Tüketici Sinizmine Etkisinde Gözetim Algısının Aracılık Rolü
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.31123/akil.1625643Yeşil Aklama Yapan Markalara Karşı Tüketici Tepkileri Üzerinde Etkili Faktörlerin İncelenmesi: Ciddi Oyun Üzerinden Bir Uygulama
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.54558/jiss.1529668İklim Değişikliği Temalı Reklamların Yeşil Aklama Bağlamında İncelenmesi
Abant Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.11616/asbi.1824181