The effects of foliar applications of seaweed (Ascophyllum nodosum) and yeast (Saccharomyces cerevisiae) extracts on Nero D'Avola (Vitis vinifera L.) cultivar were investigated with or without salt stress. The most effective treatment that prevented the decrease in leaf water potential was the use of seaweed against salt stress. Total phenolic compounds, EC50, ABTS, catalase, superoxide dismutase levels were measured as 8 048 mg GAE kg-1, 0.201 mg mL-1, 0.745 mg mL-1, 0.077 mmol g-1 min-1, 56.7 U g-1 in seaweed treated plants under the highest salt stress, respectively. The highest levels of caretonoid, chlorophyll-a, chlorophyll-b were detected with only seaweed treatment at 1.313 mg g-1, 3.373 mg g-1, 1.077 mg g-1, respectively. The results showed that antioxidant compounds, which play a protective role under salt stress, reached the highest level with seaweed supplementation. Principal component analysis showed that TFB, CAT and ABTS parameters as well as photosynthetic pigment parameters and relative water contents were closely related. Of the two different biostimulants studied in the research, Ascophyllum nodosum was found to provide higher potential protection against salt stress, while Saccharomyces cerevisiae was found to strengthen the defense mechanism by increasing photosynthetic pigment, phenolic content and antioxidant activity and enzymes.
Nero D’Avola Ascophyllum nodosum Saccharomyces cerevisiae Antioxidant enzyme activity Photosynthetic pigment Abiotic stress
Yapraktan deniz yosunu (Ascophyllum nodosum) ve maya (Saccharomyces cerevisiae) ekstraktı uygulamalarının Nero D’Avola (Vitis vinifera L.) çeşidinde yarattığı bazı değişimler, tuz stresi etkisinde ve tuz stresi olmaksızın incelenmiştir. Yaprak su potansiyelindeki düşüşü önleyen en etkili uygulama tuz stresine karşı deniz yosunu kullanımı olmuştur. Toplam fenolik bileşik, EC50, ABTS, katalaz, süperoksid dismütaz seviyeleri en yüksek tuz stresi altında deniz yosunu uygulanmış bitkilerde sırasıyla 8 048 mg GAE kg-1, 0.201 mg mL-1, 0.745 mg mL-1, 0.077 mmol g-1 dakika-1, 56.7 U g-1 olarak ölçülmüştür. Karetonoid, klorofil-a, klorofil-b düzeyleri sadece deniz yosunu uygulaması ile sırasıyla 1.313 mg g-1, 3.373 mg g-1, 1.077 mg g-1 değerlerinde en yüksek seviyede saptanmıştır. Sonuçlar tuz stresi altında koruyucu etki gösteren antioksidan bileşiklerin, deniz yosunu uygulaması ile en yüksek seviyeye ulaştığını göstermiştir. Temel bileşen analizi ile TFB, CAT ile ABTS parametreleri ve ayrıca fotosentetik pigment parametreleri ile bağıl su içerikleri yakın ilişkili olarak belirlenmiştir. Araştırmada çalışılan iki farklı biyostimülanttan Ascophyllum nodosum’un tuz stresine karşı daha yüksek potansiyel koruma sağlayabileceği sonucuna varılmış, Saccharomyces cerevisiae’ nın fotosentetik pigment, fenolik içerik ve antioksidan aktivite ve enzimler de artış yaratarak savunma mekanizmasını güçlendirdiği tespit edilmiştir.
Nero D’Avola Ascophyllum nodosum Saccharomyces cerevisiae Antioksidan enzim aktivitesi Fotosentetik pigment Abiyotik stres
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production (Other) |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Early Pub Date | August 3, 2024 |
Publication Date | August 12, 2024 |
Submission Date | April 24, 2024 |
Acceptance Date | June 6, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 29 Issue: 2 |