BibTex RIS Cite

Elmas Tel Kesme ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu ve Tel Performansı

Year 2014, Issue: 5, 25 - 37, 01.01.2014

Abstract

Italya ve Hindistan’da 2 mermer ocağında kullanılan elmas tellerin performans analizleri ile özelliklerini kıyaslayan bir bütünleşik bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma aynı zamanda kesme teknikleri ve taşocağı işletme teknikleri ile ilgili bilgi değişimini de amaçlamaktadır. Hem laboratuvarda hem de sahada testler yapılmış ve gerekli veri toplanmıştır. Çalışma sahaları Italya’da Carrara ve Hindistan’da Ambaji taş ocaklarıdır. Her iksinde de hem elmaslı tel testere hem de zincirli kesme makinası kullanılmıştır. Ancak çoğunlukla araştırma tel performasına odaklanmıştır. Sistemin performansını incelemek için elmas tel testere ile ilgili kurulu güç, kesme geometrisi, kesme hızı, telin uzunluğu, tele uygulanan gerilme, telin ve boncukların çapı ve metre başına düşen boncuk sayısı ile ilgili veri toplanmıştır. Buna ek olarak, mermer ve üst örtü malzemesinden numuneler alınmış ve mekanik laboratuvarında test edilmiştir. Böylece kaya-zemin etkileşimni ile ilgili veri alabilmek ve boncuk tüketimini değerlendirmek ve elmaslı tel testere ile taşın kesilmesi için rehber geliştirilmesi için kayanın farklı laboratuvar ölçeklerinde karakterizasyonu sağlanmıştır

Rock Characterization and Wire Performances for Dimension Stone Cutting by Diamond Wire Saw

Year 2014, Issue: 5, 25 - 37, 01.01.2014

Abstract

A joint research between Italy and India was conducted in 2 marble quarries to compare the characteristics of the diamond wires used, through the analysis of their performance. The research had also the aim to exchange the know-how on the quarrying methods and cutting techniques: tests were carried out both on site and in laboratory, and the necessary data were collected. The sites under investigation were Carrara (Italy) and Ambaji (India). In both quarries the mixed technique “diamond wire saw and cutting chain” is used, but research has focused mainly on the performance of the wire. The following data were collected on the diamond wire saw to outline the performance of the system: installed power, cut geometry, cutting speed, wire length, tension applied to the wire, diameter of wire and beads, number of beads/meter. Moreover, samples both of marble and of overburden waste rocks were collected, needful to carry out the mechanical laboratory tests. Therefore, a characterization of the rock at different laboratory scales was done, to obtain data on rock-tool interaction, to evaluate the beads consumption and to develop guidelines for dimension stone cutting with diamond wire saw

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA95FD57DE
Journal Section Research Article
Authors

Marilena Cardu This is me

Alessandro Giraudi This is me

Vemavarapu M.S.R. Murthy This is me

Bhanwar Singh Choudhary This is me

A.K. Shukla This is me

Publication Date January 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Issue: 5

Cite

APA Cardu, M., Giraudi, A., Murthy, V. M., Choudhary, B. S., et al. (2014). Elmas Tel Kesme ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu ve Tel Performansı. MT Bilimsel(5), 25-37.
AMA Cardu M, Giraudi A, Murthy VM, Choudhary BS, Shukla A. Elmas Tel Kesme ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu ve Tel Performansı. MT Bilimsel. January 2014;(5):25-37.
Chicago Cardu, Marilena, Alessandro Giraudi, Vemavarapu M.S.R. Murthy, Bhanwar Singh Choudhary, and A.K. Shukla. “Elmas Tel Kesme Ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu Ve Tel Performansı”. MT Bilimsel, no. 5 (January 2014): 25-37.
EndNote Cardu M, Giraudi A, Murthy VM, Choudhary BS, Shukla A (January 1, 2014) Elmas Tel Kesme ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu ve Tel Performansı. MT Bilimsel 5 25–37.
IEEE M. Cardu, A. Giraudi, V. M. Murthy, B. S. Choudhary, and A. Shukla, “Elmas Tel Kesme ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu ve Tel Performansı”, MT Bilimsel, no. 5, pp. 25–37, January 2014.
ISNAD Cardu, Marilena et al. “Elmas Tel Kesme Ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu Ve Tel Performansı”. MT Bilimsel 5 (January 2014), 25-37.
JAMA Cardu M, Giraudi A, Murthy VM, Choudhary BS, Shukla A. Elmas Tel Kesme ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu ve Tel Performansı. MT Bilimsel. 2014;:25–37.
MLA Cardu, Marilena et al. “Elmas Tel Kesme Ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu Ve Tel Performansı”. MT Bilimsel, no. 5, 2014, pp. 25-37.
Vancouver Cardu M, Giraudi A, Murthy VM, Choudhary BS, Shukla A. Elmas Tel Kesme ile Boyutlu Taş Kesimi için Kaya Karakterizasyonu ve Tel Performansı. MT Bilimsel. 2014(5):25-37.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.