Anavatanı Asya olan bitki 50 cm. yüksekliğe kadar uzayabilen beyaz ya da
erguvani renkte çiçek açan yıllık otsu bir bitkidir.
Ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilen tere bitkisi kerdeme ve cırcır olarak da bilinmektedir. Bu bitki doğada yabani olarak
bulunmakla birlikte bahçe ve bostanlarda da yetiştirilmektedir.
Halk arasında bu bitkinin yaprakları salata olarak yenilmekte, çiçekleri
çay olarak içilmekte, tohumları baharat olarak kullanılmaktadır. Ayrıca
yaprakları sıkılarak elde edilen usaresi de tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
Halk arasında uzun zamandan beri kullanılan bu bitkinin ekstrelerinin
bugünkü metotlarla etno-fannakolojik çalışmalarda hem kimyası hem de
farmakolojik olarak etki mekanizması incelenmektedir.
Bitkilerde bulunan flavonoidler ve özellikle C vitamini ve bunların
etkisini artıran selenyum, bakır, mangan ve çinko gibi mineraller antioksidan
olarak bilinmektedir. Tere bitkisi, kalsiyum ve demir açısından oldukça
zengindir. Ayrıca A, C ve D vitaminleri ile uçucu yağ, musilaj ve iyot
bakımından da zengin olan tere, diğer madensel tuzları da barındırır. Halk hekimliğinde tere yapraklarının çok
miktarda şeker ile karıştırılarak her gün bir tatlı kaşığı sürekli yenmesinin
ve aynı karışımın kaynatılarak suyunun içilmesinin guatr hastalığına iyi
geldiği belirtilmektedir.
Fenil- etil isotiosiyanat kimyasal maddesi tere yaprakları ağızda
çiğnenmesi ile oluşur. Bu madde tütünün oluşturduğu akciğer kanserine karşı
kullanılan bir madde olup çalışmalarla doğruluğu ispatlanmıştır.
Çin Tıbbında tere bitkisi, hem üst solunum enfeksiyonlarında öksürük
kesici ve ekspektoran olarak hem de toksinlere karşı kullanılan bir drogdur.
Lepidium sativum L. is a
plant native Asia belonging to the Brassicaceae family. It is an edible
and medicinal herb. It has been used in public health since antiquity.
Traditional herbal healers recommended this plant as a remedy against
hypertension, renal diseases and goiter as well as for diabetes control. It has
also been consumed widely by human populations as a salad ingredient and as a
spice. It contains mostly mucilage and selenium but also possesses flavonoids.
Its seeds contain linolenic and oleic acids. Selenium, plays an important role in thyroid function by reducing
oxidative stress and enabling detoxification of many heavy metals such as
Aluminum, Cadmium, Arsenide and Antimony. Mucilage,
on the other hand, has anti-constipation and anti-microbial properties. Plant
mucilage is also used as thickening, binding, emulsifying, stabilizing agents. Overall,
Lepidium sativum has a high
nutritional value.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Letter to the Editor |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2019 |
Submission Date | July 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir
Kapak
Ayşegül Tuğuz
İlter Uzel’in “Dioskorides ve Öğrencisi” adlı eserinden
Adres
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir/ Mersin