Research Article

Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi

Volume: 10 Number: 1 April 30, 2025
TR EN

Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi

Abstract

Dünya her alandan değişimlere tanık olurken kentler de bu değişimlerden en çok etkilenen öğelerden biri olmuştur. Kentlerdeki bu değişimlere paralel olarak insanın günlük yaşantı pratikleri de değişmekte, kent-insan arasındaki bu etkileşim kent mekânlarını da etkilemektedir. Değişim günümüzde bu denli hızla gerçekleşirken kent mekânları bu değişime bazen ayak uyduramaz ve kesintiye uğrar. Böylece kent mekânları hayatın içindeki etkinliğini kaybederek dışlanır, boşta kalır ve zamanla unutulur. Bu makale, kentte planlama sonrası oluşan mekânları, literatür taramasıyla belirlenen tanımlamalarla deşifre etmiş ve bu alanların potansiyeline dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Planlama sonrası artakalan mekânlarla sekteye uğrayan kentsel sürekliliğe ve kentle yeniden buluşturulan artakalan mekânların potansiyeline dikkat çekmek makalenin temel amacı olup, bireylerin bilinçli ya da bilinçsiz olarak kentsel mekânlar üzerinde oluşturdukları uygulamaların bu alanların sorunlarının çözümüne yönelik yol gösterici olabileceği savunulmuştur. Makalenin teorik çerçevesi kentte artakalan mekânların deşifre edilmesi ve birbirleriyle farklılık ya da benzerlik ilişkisinin kurulmasıyla oluşturulmuştur. Kent planlamasında sürekli değişime sebep olan modernist, postmodernist ve günümüz bilgi çağı anlayışı genel hatlarıyla açıklanmış olup, elde edilen kavramların bu dönemlerde geçirdiği dönüşüm tartışılmıştır. Bu alanların geçiciliğini ve işlevlerdeki alternatiflerini kanıtlamak için farklı ülkelerden ve dönemlerden artakalan alanların geçici ve kentlinin kullanımına yönelik dönüşüme uğrayan örnekler seçilmiştir.

Keywords

References

  1. Alanyalı, E. A. (2003). Leftover space as a value and potentiality for the public realm in the city. [Doktora Tezi]. ODTÜ.
  2. Bey, H. (1985). The Temporary Autonomous Zone. Poetic Terrorism.
  3. Boeri, S., (1993). Nuovi spazi senza nome. Casabella, 57, 597-598.
  4. Borden, I. (1998). Body Architecture: Skateboarding and the Creation of Super-Architectural Space. Içinde J. Hill (Ed.), Occupying Architecture: Between the Architectand the User. Londra: Routledge.
  5. Curl, J. S., Willson, S. (2015). The Oxford Dictionary of Architecture. Oxford University Press.
  6. Dibazar, (2011). Leftover space, invisibility, and everyday life: Rooftops in Iran, in C. Lindner and M. Meissner (eds.), Global Garbage: Urban imaginaries of waste, excess, and abandonment, 101-117, Routledge, London and New York, 2011.
  7. Diana, I. A. (1993). Design versus non-design, Architecture From Without: Theoritical Framing for a critical practice, The MIT press Cambridge, Massachussetts, London, England, 1993.
  8. Ford, L. (2000). The Space between Buildings. Baltimore and London: Johns Hopkins University Press.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Architectural Design

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 30, 2025

Submission Date

October 8, 2024

Acceptance Date

February 6, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 10 Number: 1

APA
Erken, B., Begeç, H., & Zengel, R. (2025). Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi. Mimarlık Ve Yaşam, 10(1), 57-79. https://doi.org/10.26835/my.1563634
AMA
1.Erken B, Begeç H, Zengel R. Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi. MY. 2025;10(1):57-79. doi:10.26835/my.1563634
Chicago
Erken, Bengisu, Hasan Begeç, and Rengin Zengel. 2025. “Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi”. Mimarlık Ve Yaşam 10 (1): 57-79. https://doi.org/10.26835/my.1563634.
EndNote
Erken B, Begeç H, Zengel R (April 1, 2025) Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi. Mimarlık ve Yaşam 10 1 57–79.
IEEE
[1]B. Erken, H. Begeç, and R. Zengel, “Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi”, MY, vol. 10, no. 1, pp. 57–79, Apr. 2025, doi: 10.26835/my.1563634.
ISNAD
Erken, Bengisu - Begeç, Hasan - Zengel, Rengin. “Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi”. Mimarlık ve Yaşam 10/1 (April 1, 2025): 57-79. https://doi.org/10.26835/my.1563634.
JAMA
1.Erken B, Begeç H, Zengel R. Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi. MY. 2025;10:57–79.
MLA
Erken, Bengisu, et al. “Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi”. Mimarlık Ve Yaşam, vol. 10, no. 1, Apr. 2025, pp. 57-79, doi:10.26835/my.1563634.
Vancouver
1.Bengisu Erken, Hasan Begeç, Rengin Zengel. Kent Planlamasından Artakalan Mekanların Kullanım Dönüşümünün Örneklerle İncelenmesi. MY. 2025 Apr. 1;10(1):57-79. doi:10.26835/my.1563634