Kafeler
insanların boş zamanlarını değerlendirip, dinlendikleri, bir şeyler yiyip
içerek sosyalleştikleri mekânlardır. Kafeler çeşitli toplumsal işlevleri yerine
getirir. Hizmet ve kültür kurumu olarak, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde
de dönemin ekonomik ve toplumsal gelişmelerine uygun olarak yeni hizmetleri
karşılar. Bu araştırmada, “İnsanların günlük hayatta sıkça tercih ettikleri
kafe mekânlarında ki yapısal konfor koşullarının uygulanmasıyla, kullanıcının
psikolojik açıdan çevresinden memnunluk duyarak fiziksel performansını üst
düzeye çıkarması sağlanacaktır.”
hipotezi ortaya konmuştur. Araştırmada, Bursa Nilüfer İlçesi Görükle Mahallesi
içerisinde seçilen kafe restoranlarda yapısal konfor koşullarına ilişkin
kullanıcı memnuniyetini belirlemek üzere anket çalışması ve mekân analizi
yapılmıştır. Araştırmanın amacı; ülkemizdeki kafelerin bulunduğu koşulların,
konfor koşullarının değerlendirilmesi gerekliliğini göstermesi üzerine,
yapılacak olan araştırma sonucunda elde edilecek sonuç ve öneriler
doğrultusunda bir sonraki kafe tasarımına ışık tutmasıdır. Yapılan anket
sonuçları, fiziksel çevre kontrolü ve planlama faktörleri adı altında
değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan memnuniyet ve
memnuniyetsizlik sonuçları yorumlanmış ve bu sonuçlar üzerine öneriler
sunulmuştur.
Cafes are places where
people evaluating their free time, relaxing, eating, drinking, talking and
socializing. Cafes fulfill various social functions and as a service and
cultural institution, they follow the economic and social developments of the
time as in the past years and provides new services, serves new requirements.
The hypothesis “Ensuring structural comfort in the cafes that people prefer
frequently in daily life, providing the user satisfaction to his / her
environment in a psychological way and maximizing the physical performance” is
explained in this resarch. Survey study and spatial analysis were performed to
determine the user satisfaction regarding the structural comfort conditions in
the selected café restaurants in Bursa Nilufer District Görükle Neighborhood.
The purp[1]ose
of the research is to shed light on the next cafe designs in line by showing
the necessity of evaluating the conditions in the cafes in our country with the
results and recommendations from the survey.Survey results were evaluated under
physical environment controland planning factors. As a result of these
evaluations, the results of satisfaction and dissatisfaction are interpreted
and recommendations on these results are presented.
[1] Mimar, Uludağ
Üniversitesi Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Öğrencisi, Türkiye
2 Prof.
Dr., Uludağ Üniversitesi, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü, Türkiye
*İlgili Yazar/ Corresponding Author: ekormen@gmail.com, 0554 893 79 83
Gönderim Tarihi: 02.05.2019
Kabul Tarihi: 29.06.2019
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Architecture |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 4 Issue: 1 |