Bu araştırmanın amacı, Ankara’nın coğrafi işaretli yemeklerinin karbon ayak izini tespit etmek ve çevresel etkilerini değerlendirmektir. Çalışmada, Ankara ilinde coğrafi işaret almış 12 yemek seçilmiştir. Ankara Coğrafi İşaretli yemeklerinin karbon ayak izleri CCaLC2 1.700 2016 uygulaması ile hesaplanmıştır. Yemeklerin karbon ayak izi değerleri sırasıyla Akyurt Fıtı Çorbası 0,143 kg CO2e/porsiyon, Akyurt Soğuk Çorbası 0,140 kg CO2e/porsiyon, Akyurt Toyga Çorbası 0,073 kg CO2e/porsiyon, Akyurt Tutmaç Çorbası 0,066 kg CO2e/porsiyon, Akyurt Tandır Böreği 0,09 kg CO2e/porsiyon, Ankara Simidi 0,050 kg CO2e/porsiyon, Şereflikoçhisar Tahinli Pidesi 0,096 kg CO2e/porsiyon, Ankara Döneri 2,38 kg CO2e/porsiyon, Akyurt Homaçası 0,46 kg CO2e/porsiyon, Ankara Tavası 1,43 kg CO2e/porsiyon, Ankara Sarması 1,14 kg CO2e/porsiyon, Ankara Höşmerim Tatlısı 0,09 kg CO2e/porsiyon olarak hesaplanmıştır.
This study aims to assess the carbon footprint of Ankara's geographically indicated dishes and their environmental impact. Twelve dishes from Ankara province were selected. Their carbon footprints were calculated using the CCaLC2 1.700 2016 application. The carbon footprint values are as follows: Akyurt Fıtı Soup (0.143 kg CO2e per portion), Akyurt Cold Soup (0.140 kg CO2e per portion), Akyurt Toyga Soup (0.073 kg CO2e per portion), Akyurt Tutmaç Soup (0.066 kg CO2e per portion), Akyurt Tandır Böreği (0.09 kg CO2e per portion), Ankara Simidi (0.050 kg CO2e per portion), Şereflikoçhisar Tahinli Pide (0.096 kg CO2e per portion), Ankara Döner (2.38 kg CO2e per portion), Akyurt Homaça (0.46 kg CO2e per portion), Ankara Tava (1.43 kg CO2e per portion), Ankara Sarma (1.14 kg CO2e per portion), and Ankara Höşmerim Dessert (0.09 kg CO2e per portion).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy, Sustainable Tourism |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2024 |
Submission Date | September 2, 2024 |
Acceptance Date | September 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 25 Issue: 3 |