Kurutma,
yaş ürünlerdeki serbest suyu uzaklaştırma işlemidir. Bu işlemle, ürünlerde
meydana gelebilecek olan biyokimyasal reaksiyonların önüne geçip
mikroorganizmaların gelişmesini durduracak bir orana indirilmesi sağlanır.
Böylece gıda maddelerinin uzun süre bozulmadan dayanmaları sağlanır. Ek olarak,
kurutma işleminde kurutulan ürünlerin hacim ve ağırlıklarında meydana gelen
azalma sayesinde depolama ve lojistik maliyetlerde azalmaktadır. En ilkel ve en
yaygın kullanılan kurutma metodu direk güneş altında yapılan kurutma işlemidir.
Fakat güneş altında yapılan kurutma işleminde üründeki kalite düşüşü alternatif
kurutma metotları üzerine çalışmalar yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.
Ayrıca, günümüzde özellikle gelişen ülkelerde yenilenebilir enerjinin
kullanımına öncelik verilmesi, bilim adamlarının kurutma sistemlerinde de
yenilenebilir enerjiden faydalanmaya yöneltmiştir. Bu çalışmada, güneş enerjisi
destekli bir kurutma sistemi tasarlanarak imal edilmiş ve Osmaniye iklim
şartlarında ilk testleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda,
sistemde kullanılan kurutma havasının 45 o C sıcaklığa kadar
çıkabildiği, kolektöre giren hava sıcaklığının ortalama 10-14 o C
artırılabildiği, 6 saatlik kurutma süresi içerisinde yaklaşık olarak %58
civarında üründen nem uzaklaştırılabildiği ve kurutma prosesinin başarılı bir
şekilde gerçekleştiği görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2018 |
Submission Date | March 29, 2018 |
Acceptance Date | December 3, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 1 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.