BibTex RIS Cite

BAFRA OVASI KOŞULLARINA UYGUN ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ

Year 2009, Volume: 24 Issue: 3, 167 - 173, 29.11.2009

Abstract

Bu araştırma, Bafra Ovası koşullarına uygun arpa çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2006-07 ve 2007-08 yıllarında, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Arpa çeşidi olarak iki sıralı, Aydanhanım, Zeynelağa, Bülbül 89, Konevi-98, Angora, Karatay 94 ve altı sıralı, Avcı-2002, Vamıkhoca 98, Akhisar 98, Epona, Çetin 2000, Erginel 90 kullanılmıştır. İncelenen bütün tarımsal özellikler yönünden çeşitler arasında önemli farklar bulunmuştur. Çeşitlerin bitki boyu 79.9-88.9 cm, m2’deki başak sayısı 394.6-547.5 adet, başaktaki tane sayısı 21.0-49.0 adet, 1000 tane ağırlığı 41.2-51.3 g, tane verimi 295.4-335.5 kg/da, hektolitre ağırlığı 62.6-68.4 kg, ham protein oranı ise %10.9-13.1 arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi ve en yüksek 1000 tane ağırlığına Aydanhanım ve Zeynelağa çeşitleri sırasıyla (335.5 kg/da ve 51.3 g; 334.4 kg/da ve 47.7 g), en yüksek ham protein oranına ise Epona çeşidi (% 13.1) sahip olmuştur.

BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ

Year 2009, Volume: 24 Issue: 3, 167 - 173, 29.11.2009

Abstract

Bu araştırma, Bafra Ovası koşullarına uygun arpa çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2006-07 ve 2007-08 yıllarında, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Arpa çeşidi olarak iki sıralı, Aydanhanım, Zeynelağa, Bülbül 89, Konevi-98, Angora, Karatay 94 ve altı sıralı, Avcı-2002, Vamıkhoca 98, Akhisar 98, Epona, Çetin 2000, Erginel 90 kullanılmıştır. İncelenen bütün tarımsal özellikler yönünden çeşitler arasında önemli farklar bulunmuştur. Çeşitlerin bitki boyu 79.9-88.9 cm, m2’deki başak sayısı 394.6-547.5 adet, başaktaki tane sayısı 21.0-49.0 adet, 1000 tane ağırlığı 41.2-51.3 g, tane verimi 295.4-335.5 kg/da, hektolitre ağırlığı 62.6-68.4 kg, ham protein oranı ise %10.9-13.1 arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi ve en yüksek 1000 tane ağırlığına Aydanhanım ve Zeynelağa çeşitleri sırasıyla (335.5 kg/da ve 51.3 g; 334.4 kg/da ve 47.7 g), en yüksek ham protein oranına ise Epona çeşidi (% 13.1) sahip olmuştur

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language TR
Journal Section Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Authors

Abdulveli Sirat This is me

İsmail Sezer This is me

Publication Date November 29, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 24 Issue: 3

Cite

APA Sirat, A., & Sezer, İ. (2009). BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 167-173. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.167-173
AMA Sirat A, Sezer İ. BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. ANAJAS. November 2009;24(3):167-173. doi:10.7161/anajas.2009.24.3.167-173
Chicago Sirat, Abdulveli, and İsmail Sezer. “BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum Vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, no. 3 (November 2009): 167-73. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.167-173.
EndNote Sirat A, Sezer İ (November 1, 2009) BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 3 167–173.
IEEE A. Sirat and İ. Sezer, “BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ”, ANAJAS, vol. 24, no. 3, pp. 167–173, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.3.167-173.
ISNAD Sirat, Abdulveli - Sezer, İsmail. “BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum Vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/3 (November 2009), 167-173. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.167-173.
JAMA Sirat A, Sezer İ. BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. ANAJAS. 2009;24:167–173.
MLA Sirat, Abdulveli and İsmail Sezer. “BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum Vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 24, no. 3, 2009, pp. 167-73, doi:10.7161/anajas.2009.24.3.167-173.
Vancouver Sirat A, Sezer İ. BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. ANAJAS. 2009;24(3):167-73.
Online ISSN: 1308-8769