BibTex RIS Kaynak Göster

BAFRA OVASI KOŞULLARINA UYGUN ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 3, 167 - 173, 29.11.2009

Öz

Bu araştırma, Bafra Ovası koşullarına uygun arpa çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2006-07 ve 2007-08 yıllarında, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Arpa çeşidi olarak iki sıralı, Aydanhanım, Zeynelağa, Bülbül 89, Konevi-98, Angora, Karatay 94 ve altı sıralı, Avcı-2002, Vamıkhoca 98, Akhisar 98, Epona, Çetin 2000, Erginel 90 kullanılmıştır. İncelenen bütün tarımsal özellikler yönünden çeşitler arasında önemli farklar bulunmuştur. Çeşitlerin bitki boyu 79.9-88.9 cm, m2’deki başak sayısı 394.6-547.5 adet, başaktaki tane sayısı 21.0-49.0 adet, 1000 tane ağırlığı 41.2-51.3 g, tane verimi 295.4-335.5 kg/da, hektolitre ağırlığı 62.6-68.4 kg, ham protein oranı ise %10.9-13.1 arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi ve en yüksek 1000 tane ağırlığına Aydanhanım ve Zeynelağa çeşitleri sırasıyla (335.5 kg/da ve 51.3 g; 334.4 kg/da ve 47.7 g), en yüksek ham protein oranına ise Epona çeşidi (% 13.1) sahip olmuştur.

BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 3, 167 - 173, 29.11.2009

Öz

Bu araştırma, Bafra Ovası koşullarına uygun arpa çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2006-07 ve 2007-08 yıllarında, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Arpa çeşidi olarak iki sıralı, Aydanhanım, Zeynelağa, Bülbül 89, Konevi-98, Angora, Karatay 94 ve altı sıralı, Avcı-2002, Vamıkhoca 98, Akhisar 98, Epona, Çetin 2000, Erginel 90 kullanılmıştır. İncelenen bütün tarımsal özellikler yönünden çeşitler arasında önemli farklar bulunmuştur. Çeşitlerin bitki boyu 79.9-88.9 cm, m2’deki başak sayısı 394.6-547.5 adet, başaktaki tane sayısı 21.0-49.0 adet, 1000 tane ağırlığı 41.2-51.3 g, tane verimi 295.4-335.5 kg/da, hektolitre ağırlığı 62.6-68.4 kg, ham protein oranı ise %10.9-13.1 arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi ve en yüksek 1000 tane ağırlığına Aydanhanım ve Zeynelağa çeşitleri sırasıyla (335.5 kg/da ve 51.3 g; 334.4 kg/da ve 47.7 g), en yüksek ham protein oranına ise Epona çeşidi (% 13.1) sahip olmuştur

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil TR
Bölüm Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues)
Yazarlar

Abdulveli Sirat Bu kişi benim

İsmail Sezer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Kasım 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sirat, A., & Sezer, İ. (2009). BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 167-173. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.167-173
AMA Sirat A, Sezer İ. BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. ANAJAS. Kasım 2009;24(3):167-173. doi:10.7161/anajas.2009.24.3.167-173
Chicago Sirat, Abdulveli, ve İsmail Sezer. “BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum Vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, sy. 3 (Kasım 2009): 167-73. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.167-173.
EndNote Sirat A, Sezer İ (01 Kasım 2009) BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24 3 167–173.
IEEE A. Sirat ve İ. Sezer, “BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ”, ANAJAS, c. 24, sy. 3, ss. 167–173, 2009, doi: 10.7161/anajas.2009.24.3.167-173.
ISNAD Sirat, Abdulveli - Sezer, İsmail. “BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum Vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/3 (Kasım 2009), 167-173. https://doi.org/10.7161/anajas.2009.24.3.167-173.
JAMA Sirat A, Sezer İ. BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. ANAJAS. 2009;24:167–173.
MLA Sirat, Abdulveli ve İsmail Sezer. “BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum Vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 24, sy. 3, 2009, ss. 167-73, doi:10.7161/anajas.2009.24.3.167-173.
Vancouver Sirat A, Sezer İ. BAFRA OVASI KOŞULLARI A UYGU ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİ İ. ANAJAS. 2009;24(3):167-73.
Online ISSN: 1308-8769